Η Ελλάδα χρειάζεται έναν νέο κίνδυνο

Στην ιστορία του ελληνικού κράτους, το μόνο που ένωνε τους Έλληνες ήταν ο κίνδυνος. Οι Έλληνες δεν κατάφεραν ποτέ να αποκτήσουν εθνική συνοχή, αν δεν υπήρχε μια κατάσταση που το κύριο συστατικό της να είναι ο φόβος.

Στα χρόνια της παλιάς Δεξιάς, ήταν ο από βορρά κίνδυνος που “ένωνε” τους Έλληνες.

Στα χρόνια του ΠΑΣΟΚ, ο από βορρά κίνδυνος αντικαταστάθηκε από τον εξ ανατολών κίνδυνο.

Το ΠΑΣΟΚ κατάλαβε πως χρειαζόταν μια ανανέωση του κινδύνου γιατί ο παλιός κίνδυνος δεν φόβιζε πια τους Έλληνες και υπήρχε ένας άλλος κίνδυνος: το πολυεθνικό κράτος της Ελλάδας να πάψει να περνιέται για μονοεθνικό και να διαλυθεί σε πολλά κομμάτια.

Άλλωστε, δυο κίνδυνοι -ένας από βορρά και ένας εξ ανατολών- ήταν καλύτεροι από έναν κίνδυνο, για να φοβούνται περισσότερο οι Έλληνες και να έχουν κάποια εθνική συνοχή.

Βέβαια, οι Βούλγαροι και οι Τούρκοι δεν ήρθαν ποτέ.

Οι κίνδυνοι ξέφτισαν, δεν έπειθαν πια παρά μόνο τους βλαμμένους εθνικόφρονες, ο φόβος υποχώρησε και τότε οι κάτοικοι της Ελλάδας άρχισαν να συνειδητοποιούν πως ο μόνος πραγματικός κίνδυνος ήταν μέσα στη χώρα.

Ήταν ένας κίνδυνος …εσωτερικού.

Και οι όποιες συμφορές ήρθαν από έξω -η εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο- ξεκίνησαν από αυτούς που ήταν στα πράγματα στην Ελλάδα.

Όποιος απορεί για τα σημερινά, έντονα σημάδια διάλυσης της Ελλάδας -αν και δεν μπορεί να διαλυθεί ένα κράτος που δεν υπάρχει-, θα πρέπει να αναζητήσει τις αιτίες της διάλυσης στην έλλειψη ενός εξωτερικού κινδύνου.

Ο “κίνδυνος” της επιστροφής στη δραχμή δεν φόβισε αρκετά τους Έλληνες.

Πόσο να σε φοβίσει η επιστροφή στο εθνικό σου νόμισμα που υπήρχε και στην αρχαιότητα, ενώ το χρησιμοποιούσαν οι Έλληνες από το 1833 μέχρι πριν μερικά χρόνια, όταν, μάλιστα, ξέρεις πως το ευρώ σύντομα μάλλον δεν θα υπάρχει ;

Οι Βούλγαροι και οι Τούρκοι -αν και δεν ήλθαν ποτέ στην Ελλάδα- έμοιαζαν κάπως πιο τρομακτικοί από τις δραχμές.

Σήμερα, για πρώτη φορά στη νεότερη ελληνική ιστορία, ο φόβος δεν ενώνει τους Έλληνες.

Αντιθέτως, αυτή τη φορά ο φόβος διχάζει τους Έλληνες. Τους χωρίζει στα δυο.

Οι Έλληνες χρειάζονται επειγόντως έναν εξωτερικό κίνδυνο, για να μην διαλυθεί η Ελλάδα.

Ας βρούμε έναν. Γρήγορα.

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.