Για να λέμε τα σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη

Γεια σου Πιτσιρίκο. Τα τελευταία χρόνια μένω στο εξωτερικό και δουλεύω σε ένα πανεπιστήμιο. Αυτά τα χρόνια έχει τύχει να ταξιδέψω σε μερικές χώρες για να παραβρεθώ σε συνέδρια. Πρώτον θα ήθελα να σε ενημερώσω ότι εδώ στο εξωτερικό διαβάζω μόνο εσένα και παρακολουθώ την Ελληνοφρένεια (ραδιοφωνική και τηλεοπτική) και θεωρώ πως είμαι υπερκαλυμμένη σχετικά τα ελληνικά δρώμενα.

Σου γράφω με αφορμή μια ατάκα της Βούλτεψη που μόλις άκουσα στη ραδιοφωνική Ελληνοφρένεια. Περιληπτικά, η Βούλτεψη ισχυριζόταν πως “όταν η Ιρλανδία ήταν στο ΔΝΤ όλοι καθόντουσαν ακίνητοι μέχρι να ‘βγούνε’ από το ΔΝΤ και δεν υπήρχαν αντιδράσεις”.

Επειδή ήμουνα εκεί τον Μάιο του 2012, θα ήθελα να ενημερώσω πως κάθε άλλο παρά ακίνητοι δεν ήταν. Εγώ έβλεπα αφίσες στους δημόσιους στύλους που προέτρεπαν τους κατοίκους να μην πληρώσουν το φόρο του δήμου, αυτό που λέγεται council tax, γιατί εκεί είχαν βολέψει οι πολιτικοί του τόπου εκείνου το δικό τους χαράτσι. Και συνάντησα ανθρώπους που όντως δεν το πλήρωναν.

Τον περασμένο Ιούνιο, βρέθηκα στο Ελσίνκι. Ήταν η ίδια περίοδος που στην Ελλάδα οι πολιτικοί μανιασμένοι υποστήριζαν ότι, αν είναι ανοιχτές οι αγορές τις Κυριακές (ιδιαίτερα αυτές με τους 40 βαθμούς κελσίου), θα αυξάνονταν ο τζίρος και οι Έλληνες καταστηματάρχες θα γινόντουσαν ζάπλουτοι.

Ε, λοιπόν, Κυριακή στο Ελσίνκι – που η οικονομία της χώρας νομίζω δεν συγκρίνεται με τίποτα με αυτή της ψαροκώσταινας- δεν υπήρχε μαγαζί ανοιχτό ούτε για δείγμα. Ακόμα και τα Στάρμπακς ήταν κλειστά. Μέχρι να βρούμε να φάμε, δυσκολευτήκαμε. Πήγαμε στη Rock Church, μια εκκλησία χτισμένη μέσα σε ένα βράχο, και εκεί υπήρχανε μερικά τουριστικά μαγαζιά με σουβενίρ, εκ των οποίων τα μισά ήταν κλειστά.

Δύο μήνες μετά, βρέθηκα στο Πόρτο της Πορτογαλίας. Στο μετά-ΔΝΤ Πόρτο κυριεύει η φτώχεια και η ανεργία. Το συνέδριο άνοιξε ο Δήμαρχος του Πόρτο που μας παρακάλεσε όταν γυρίσουμε πίσω στα σπίτια μας να μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε στους γνωστούς και φίλους πόσο όμορφο είναι το Πόρτο για να το επισκεφτούν και εκείνοι. Δυστυχώς, όπως μας είπε, δεν απέμεινε τίποτα πια στην πόλη, παρά μόνο ο τουρισμός.

Ο λόγος που τα γράφω όλα αυτά είναι γιατί ακούγονται απίστευτες παπαρολογίες από τους άθλιους πολιτικούς μας στα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις.

Οι βουλευτές αυτοί μιλάνε απόλυτα για καταστάσεις που συνέβησαν σε άλλες χώρες, λες και ήταν εκεί για να ζήσουν τον παλμό των καταστάσεων. Με εξοργίζει με πόσο μεγάλη ευκολία πετάνε ότι στη Σουηδία γίνεται το Χι και στη Δανία το Ψι για να υποστηρίξουν τις δικές τους αποφάσεις, όταν αυτά δεν ισχύουν. Μα πιο πολύ ακόμα εξοργίζομαι γιατί γίνονται πιστευτοί!

Μα κυριότερα, ο λόγος που τα γράφω αυτά είναι επειδή έρχονται εκλογές σύντομα και θα ήταν σωστό όλοι να αναλογιστούμε αν αξίζει να υπάρχουν στην ελληνική κυβέρνηση άτομα σαν τον Άδωνι Γεωργιάδη που με ψεύτικα και απόλυτα παραδείγματα σχετικά τις πολιτικές υγείας άλλων χωρών μηδένισε εν μια νυκτί το δημόσιο σύστημα υγείας της Ελλάδας.

Γράφω όλα αυτά γιατί αναλογίζομαι αν ο πανικός που έχει δημιουργηθεί για το ενδεχόμενο άδειασμα των τραπεζών σε περίπτωση που θα κυβερνήσει ο Τσίπρας θα μπορούσε να συγκριθεί με τον πανικό που θα έπρεπε να νιώθει κάθε πολίτης που σέβεται τον εαυτό του με το ενδεχόμενο να ξανακυβερνήσουν άτομα που αναρωτιούνται αν το μαλλί τους είναι καλό.

Ή με το ενδεχόμενο να ξανακυβερνήσουν άτομα που κρατάνε τσεκούρια.

Ή με το ενδεχόμενο να ξανακυβερνήσουν πρωθυπουργοί που εμπιστεύονται σε κομβικές θέσεις τέτοιου είδους άτομα.

Δε ξέρω τι να πω, θα κάτσω ακόμα λίγο να το συλλογιστώ.

Να ‘σαι καλά Πιτσιρίκο!

Νάνσυ

Υ.Γ. Θα ήθελα να υπενθυμίσεις τους πάμπολλους αναγνώστες σου ότι η ΕΡΤ υπάρχει ακόμα και ότι είναι το μοναδικό δελτίο ειδήσεων στη σημερινή εποχή με πραγματικές ειδήσεις.

(Αγαπητή φίλη, οι πολιτικοί μπορούν να λένε ό,τι θέλουν αλλά οι πολίτες -σχεδόν όλων των χωρών- έχουν πια σήμερα την δυνατότητα να μάθουν τα πάντα. Αρκεί να το θέλουν. Είναι προφανές πως πολλοί Έλληνες δεν θέλουν να ξέρουν. Δεν τους ενδιαφέρει. Προτιμούν να γκρινιάζουν για τον Άδωνι που ψήφισαν και θα ξαναψηφίσουν. Για παράδειγμα, οι Έλληνες ξέρουν για το εξαιρετικό εκπαιδευτικό σύστημα της Φινλανδίας αλλά δεν το απαιτούν για τα παιδιά τους. Ευτυχώς, υπάρχουν πολίτες και συλλογικότητες στην Ελλάδα -και ακόμα περισσότερο σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες- που έχουν δραστηριοποιηθεί. Ζούμε σε μια πολύ ενδιαφέρουσα εποχή που είναι κάπως βουβή αλλά κοιλοπονάει. Να είστε καλά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.