Ο «αριστερός» καταπέλτης

errorΦίλε Πιτσιρίκο,
Δίκιο έχουν οι επαναστάτες σύντροφοι της «αριστερής πλατφόρμας» (Λαφαζάνης, Στρατούλης, και λοιποί συγγενείς) που συντάχθηκαν μαζί με τους «προεδρικούς» ρεφορμιστές (Παππάς, Δραγασάκης, κλπ), χωρίς όμως να έρθουν και σε ρήξη με τους μετριοπαθείς κεντρόστροφους – με διπλό διαφορικό – αριστερούς (Σταθάκης, Τσακαλώτους) και χωρίς ταυτόχρονα να διαρρήξουν τις όποιες επαφές με τους μετά-μαρξιστές αριστερούς διαμαρτυρόμενους (Μηλιός, κλπ), τους ανένταχτους (Κωνσταντοπούλου, κλπ) και τους ΠΑΣΟΚογενείς​
(πχ Μητρόπουλος).

Η συμφωνία κυβέρνησης με δανειστές –που δεν είναι ακριβώς συμφωνία αλλά παράταση ενός πράγματος που ποτέ δεν ήτανε μνημόνιο αλλά ούτε ήτανε και ​μόνο ​ δανειακή σύμβαση– δεν θα πρέπει να έρθει προς επικύρωση στην Βουλή.

Κάποιοι κακοήθεις τύποι που λένε πως τα ίδια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιτίθονταν στους προηγούμενους σχετικά με την απίστευτη υποβάθμιση της λειτουργίας της βουλής.

Νομικά, βέβαια, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν απόλυτο δίκιο.

Βάση ενός μνημονιακού νόμου του υπόδικου πια πρώην υπουργού οικονομικών Παπακωνσταντίνου, οι παρατάσεις και τροποποιήσεις των δανειακών συμβάσεων χρειάζονται μονάχα την υπογραφή –δηλαδή την τζίφρα και όχι την τσίπρα– του εκάστοτε ​ΥΠΟΙΚ, δηλαδή του ​ Γιάνη Βαρουφάκη.

Το μόνο που πρέπει να κάνουν με την Βουλή είναι να την ενημερώσουν για το περιεχόμενο της παράτασης.

Νόμιμο μεν, ηθικό όμως; Είχε αναρωτηθεί για κάποιον δεξιό πολιτικό, κάποιος αριστερός ή κεντροαριστερός πολιτικός – του οποίου το όνομα ευτυχώς μου διαφεύγει – λίγα χρόνια νωρίτερα.

Από όσα καταγράφονται στα δημοσιογραφικά ​ρεπορτάζ, ​ και η αδέκαστη πρόεδρος της Βουλής- που τα λέει τσεκουράτα ως κόρη κι αυτή παλαιού πολιτικού της αριστεράς και της προόδου συμφώνησε πως δεν πρέπει να έρθει στην Βουλή προς επικύρωση η τελευταία συμφωνία του Βαρουφάκη με το eurogroup.

Πληροφορίες που αναφέρουν ότι κατά την διάρκεια της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ ακούστηκε στεντόρεια η φωνή του μακαρίτη Θανάση Βέγγου να φωνάζει «δημοκράααατεες μου!» δεν επιβεβαιώνονται από πουθενά.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπήρξε για μια ακόμα φορά στην ομιλία του​ «καταπέλτης», κατακεραυνώνοντας, σαν τον γιό του Δία, την κυβέρνηση του Σαμαρά που άφησε την χώρα άφραγκη και γυμνή εν μέσω καυλοπυρεσσόντων (όπως λες κι εσύ Πιτσιρίκο) Ευρωπαίων νέων και γέρων.​

Το αριστερό εξαπτέρυγο του Αλέξη, υπουργός Στρατούλης, ο οποίος για μια ακόμα φορά το έφερε η τύχη να περάσει από το megamou και να καθίσει να πιει ένα καφεδάκι στην πρωινή εκπομπή του σταθμού, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να παίξει το παιγνίδι ούτε του ΚΚΕ ούτε της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που αμφότεροι θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ να ξεφτιλίζεται ψηφίζοντας την παράταση της δανειακής συνθήκης.

Αν ψάχν​ου​ν για κανέναν Κώτσο, δεν θα τον βρουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε Πέτρο πρόκειται να βρουν γιατί τους τέλειωσε 1.5 χρόνο νωρίτερα. Μπορούν όμως να βρουν από Θεοδώρα Τζάκρη μέχρι Ραχήλ Μακρή και από Γιάνη Βαρουφάκη μέχρι Κώστα Λαπαβίτσα.

Μια κι ανέφερα τον αγαπητό Κώστα, να μην ξεχάσω να του στείλω ένα βιβλίο να τον συντροφεύει τις κρύες νύχτες του Χειμώνα που διανύουμε και τις θερμές του καλοκαιριού που περιμένουμε. «Το αμάρτημα της μητρός μου», του Γεωργίου Βιζυηνού. Παλιό αλλά κλασικό. «Άλλην αδελφήν δεν είχομεν παρά μόνον την Αννιώ… Το καϋμένο μας το Αννιώ! Εγλύτωσεν» γράφει κάπου. Αυτή γλύτωσε​!​

Εμείς, αγαπητέ Κώστα, πότε θα γλυτώσουμε; Όταν διαγραφεί το ελληνικό χρέος, αφού πρώτα υπογραφούν και υλοποιηθούν καμιά δεκαριά μνημόνια;

Εν πάση περιπτώσει! Αν μου έλεγε κάποιος –πριν τις εκλογές– ότι 30 μέρες μετά θα εγκαλούσε ο ποταμίσιος Σταύρος την «πρώτη φορά αριστερά» κυβέρνηση πως επιχειρεί κοινοβουλευτικό πραξικόπημα και πως η ΝΔ-ΠΑΣΟΚ θα υπενθύμιζε στον Τσίπρα τις δηλώσεις που ο ίδιος και οι συνεργάτες του είχαν κάνει για το ζήτημα του σεβασμού της λειτουργίας της Βουλής, θα τον περνούσα για τρελό.

Κι όμως, τελικά στην ζωή τα πάντα γίνονται.

Φιλιά πολλά από την Εσπερία, Ηλίας.

Υ.Γ.1 Αλήθεια, με αυτήν την εισφορά «έκτακτης αλληλεγγύης», τι θα κάνουνε; Θα την καταργήσουν; Κι ο φόρος που προανήγγειλε για τους «έχοντες» περιλαμβάνει τον ορισμό των «εχόντων» ή θα ψάχνει ο κόσμος να τον βρει στα εκκαθαριστικά της εφορίας που θα έρχονται;

​Υ.Γ.2 Διαχρονικό συμπέρασμα: Για να γίνεις ηγούμενος, σε πηδά υποχρεωτικά ο προηγούμενος! Από εκεί προέρχεται και η γνωστή λαϊκή ρήση “σόι πάει το βασίλειο”. ​

(Αγαπητέ Ηλία, αφού πέρασε η διαπραγμάτευση, τις επόμενες 15 μέρες θα δούμε πού το πάει η κυβέρνηση. Εγώ περιμένω να δω τι θα κάνει με καναλάρχες και ολιγάρχες· αν δηλαδή θα τηρήσει αυτά που έλεγε προεκλογικά. Ηλία, για τους “καυλοπυρέσσοντες” δεν το λέω εγώ αλλά ο Εμπειρίκος. Πάντως, Ηλία, έχει ήλιο σήμερα και είναι υπέροχα. Έχουμε κανονίσει μια ωραία βόλτα, οπότε θα την περάσουμε φίνα. Έρχεται και η άνοιξη, έρχεται και το καλοκαίρι, έρχονται και οι φίλοι από το εξωτερικό, όμορφα θα είναι. Ε, αν κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ δέκα πράγματα -που μπορεί να κάνει-, θα είναι ακόμα πιο ωραία. Αλλά δεν θα τρελαθούμε κιόλας. Μετά από πέντε χρόνια, μάθαμε πώς να τα καταφέρνουμε. Να είσαι καλά, Ηλία.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.