Η άνοδος και η πτώση του Αλέξη Τσίπρα

Tsipras-CVΦίλε Πιτσιρίκο, με χαρά διάβασα το τελευταίο κείμενο που έστειλε ο Κομπανιέρο. Δύσκολα μπορεί να δει κανείς μέλλον διαφορετικό από εκείνο που προβλέπει. Επίσημη κατάρρευση, αφού πρώτα ξεπουληθεί η χώρα ολόκληρη. Τότε μπορεί να υπάρξει η επιστροφή της χώρας στο «εθνικό» νόμισμα ή η «πρόοδος» στο λεγόμενο διπλό νόμισμα. Πρωταγωνιστής στο δράμα ο νυν πρωθυπουργός, η άνοδος του οποίου στην εξουσία υπήρξε εντυπωσιακή και ραγδαία. Η πτώση του, όμως, δεν βρίσκεται και πολύ μακριά.

Τα πόδια στα οποία στηρίζεται ο Αλέξης Τσίπρας είναι σάπια και το έδαφος στο οποίο πατά σαθρό.

Η κατάρρευση είναι σίγουρη, η χρονική στιγμή που αυτό θα συμβεί μόνο δεν μπορεί ακόμα να προσδιοριστεί με ακρίβεια.

Παρά την πλήρη αποτυχία του εγχειρήματος και την άταχτη υποχώρηση του λαού αμέσως μετά, η αμφισβήτηση της λογικής των μνημονίων από το 62% στο δημοψήφισμα του Ιουλίου αποτελεί μια παρακαταθήκη για το μέλλον, τμήμα του σαθρού εδάφους πάνω στο οποίο πατά η κυβέρνηση Τσίπρα.

Σε αυτό προστίθενται τα σκληρά –απάνθρωπα– μέτρα του τρίτου μνημονίου και η προσφυγική κρίση που από μόνη της αποτελεί βόμβα στα θεμέλια μιας ευημερούσας χώρας, πόσο μάλλον μιας χρεοκοπημένης χώρας με διεφθαρμένο και αναποτελεσματικό σύστημα διοίκησης.

Και σαν να μην έφταναν αυτά, τα δεκανίκια στα οποία στηρίζεται η σημερινή κυβέρνηση είναι –στην καλύτερη περίπτωση– περισσότερο αδύναμα από ό,τι στο πρόσφατο παρελθόν.

Αναξιόπιστα –άρα και λιγότερο αποτελεσματικά– ΜΜΕ.

Τράπεζες zombie ανίκανες να στηρίξουν όποιο σχέδιο ανάπτυξης ή ανασυγκρότησης.

Δάνεια από τους νεο-ιμπεριαλιστές που μοιάζουν με αντίδωρο στον πεινασμένο, ιδίως αν τα συγκρίνεις με τους ποταμούς χρηματοδότησης των περασμένων ετών.

Η αδυναμία της κυβέρνησης Τσίπρα έχει αρχίσει να γίνεται πια εμφανής και θα γίνει απολύτως ξεκάθαρη μέσα στις επόμενες λίγες βδομάδες. Σε όλους.

Για αυτό αρχίζει να προετοιμάζεται η διάδοχη κατάσταση. Κατάσταση που μπορεί να περιλαμβάνει και την ΧΑ – σοβαρή και ασόβαρη.

Το σχέδιο άλλωστε των ιμπεριαλιστών και των ντόπιων συνεργατών τους είναι ο πλήρης έλεγχος των πλουτοπαραγωγικών πηγών και πόρων της χώρας, μέσω των οποίων θα επιχειρηθεί η αποπληρωμή του δημόσιου χρέους που όλοι γνωρίζουν καλά πως δεν είναι βιώσιμο.

Το επιπλέον στοιχείο είναι η αδυναμία της αποπληρωμής του ιδιωτικού χρέους και η διαχείριση του τελευταίου –όπως κι από την πρόσφατη ιστορία γνωρίζουμε– δεν είναι εφικτή.

Μετά την χώρα, έχει χρεοκοπήσει και ο λαός που την κατοικεί.

Περιέργως, κανείς από τους δύο δεν έχει προχωρήσει σε πλήρη στάση πληρωμών.

Αυτό όμως είναι εντελώς προσωρινό.

Και η ανάγκη, όπως πολύ σωστά έχεις γράψει, θα αρχίσει την αντίστροφη μέτρηση.

Πρώτα η στάση πληρωμών από τους πολίτες και μετά του κράτους.

Πολύ σύντομα η κυβέρνηση Τσίπρα θα έχει να αντιμετωπίσει ένα κολοσσιαίο πολιτικό κυκλώνα.

Πιεζόμενη από τους Γερμανούς και την Τρόικα, θα πρέπει να αυξήσει τον αριθμό των προσφύγων που θα «φιλοξενούνται», σχεδόν μόνιμα πια, σε στρατόπεδα ή «κέντρα υποδοχής» που θα φτιαχτούν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, και ταυτόχρονα να πετά στο δρόμο χιλιάδες Έλληνες για να εκκαθαριστούν τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών πριν τις παραδώσει στους ξένους «επενδυτές».

Όλο αυτό δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμο και ο καθένας καταλαβαίνει εύκολα ποιοι στο τέλος θα βγουν πολιτικά κερδισμένοι.

Ίσως, τελικά, το πολιτικό σκηνικό του 2017 να είναι περισσότερο βίαιο, περισσότερο αντιδραστικό και λιγότερο προοδευτικό από το μακρινό … 2011/2012.

Διαμορφώνουν το σκηνικό για τον «νέο Εβραίο», τον μετανάστη-πρόσφυγα που θα ευθύνεται για όλα τα κακώς κείμενα στην χώρα των φτωχών κι αμόρφωτων οπαδών και hooligans.

Νέα πεδία μαχών χωρίς σκοπό και νόημα με εμάς εκ των προτέρων στην πλευρά των χαμένων.

Πρέπει λοιπόν να υπάρξει από τα συνδικάτα άμεση αντίδραση – πχ απεργία διαρκείας με συγκεκριμένο πολιτικό στόχο, όπως λόγου χάρη να πάρει πίσω η κυβέρνηση τον νόμο για τις κατασχέσεις που θα περάσει από την Βουλή πολύ γρήγορα.

Το βλέπω όμως πολύ δύσκολο.

Δυστυχώς, δεν μπορώ να δω κάποια διέξοδο από το σημερινό αδιέξοδο.

Βρίσκομαι όμως μακριά και πολύ πιθανά να μην έχω την κοντινή –άρα και την πλήρη– εικόνα.

Φιλιά από την Εσπερία

Ηλίας

​ΥΓ Όποια φωτογραφία νομίζεις, βάλε.​

(Αγαπητέ Ηλία, ακριβώς επειδή είσαι μακριά, βλέπεις την πλήρη εικόνα. Εμείς που είμαστε μέσα σε αυτό, μάλλον δεν βλέπουμε την τύφλα μας. Ηλία, ο Τσίπρας είχε μια τεράστια ευκαιρία να σηκώσει η Ελλάδα κεφάλι, και την πέταξε στα σκουπίδια. Η προηγούμενη ανάλογη ευκαιρία για την Ελλάδα ήταν αμέσως μετά την Κατοχή. Ο Τσίπρας είχε αριστερούς και δεξιούς μαζί του, και πήγε και προσκύνησε. Κρίμα, γιατί ο Βαρουφάκης το είχε στήσει τέλεια το παιχνίδι, το έπαιξε άψογα και αριστοτεχνικά, και το είχε οδηγήσει στην τελευταία νικηφόρα κίνηση. Την κίνηση που ο Τσίπρας δεν έκανε. Ηλία, η ανάγκη θα γεννήσει και την ελπίδα. Αρνούμαι να δεχτώ πως η Ελλάδα και οι Έλληνες τελείωσαν. Η ζωή είναι αγώνας, ξέρουμε όλοι ότι στο τέλος όλοι χάνουμε, αλλά, παρ’ όλα αυτά, παλεύουμε μέχρι το τέλος. Θα το παλέψουμε λοιπόν. Να είσαι καλά, Ηλία.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.