Το καλύτερο θα ήταν να βάζαμε και ένα χεράκι, αντί να κατακρίνουμε το gut-feeling των common people

Γεια σου Πιτσιρίκο,
Διάβαζα τα σχόλια στη σελίδα σου στο Facebook. Και γέλασα όχι με τις απόψεις -σεβαστές- αλλά για την άγνοια και, κυρίως, επειδή φαίνεται πως, όπου και να παει κανείς, κουβαλά τον εαυτό του και τις απόψεις που είχε πριν ξεκινήσει για άλλα μέρη. Πάμε τις αποσκευές μας βόλτα και δεν βλέπουμε τι γίνεται γύρω μας.

Οι περισσότερες αναγνώσεις του Brexit είναι δυσλεξικές ή παραμορφωτικές.

Ας πούμε, ο εργάτης που αντιδρά βλέποντας το μισθό του να συμπιέζεται επειδή έρχονται ανειδίκευτοι, αναλώσιμοι εργάτες με λεωφορεία από την Ανατολική Ευρώπη ονομάζεται αμόρφωτος, φασίστας, και επαρχιώτης.

Λοιπόν εγώ μένω με την οικογένειά μου στην επαρχία της Σκοτίας.

Δουλεύω στην πόλη με μορφωμένους (μενουμευρώπηδες ως επί το πλείστον) και στέλνω τα παιδιά μου στο δημοτικό και γυμνάσιο της επαρχίας.

Θα σου πω λοιπόν τι έχω ακούσει όλες αυτές τις μέρες.

Παρεπιμπτόντως, ο συζυγος μου, που είναι Βρετανός γέννημα-θρέμμα, έφτασε στο συμπέρασμα συζητώντας με φίλους ότι “οι Μενουμευρώπηδες είναι ένα μίγμα ψευτοχίπηδων και ανενημέρωτων ανθρώπων που κοιτάνε μόνο την πάρτη τους” και αυτό ήταν καθοριστικό για την επιλογή του.

Και οι Άλλοι – μα πώς τους λένε τους Άλλους στην Ελλάδα;- είναι επίσης a mixed bag.

Εχουν πει οι Brexiteers στο χωριό μου στη Κεντρική Σκοτία:

Ψηφίζω Brexit:

· Επειδή δεν γουστάρω αυτό που έγινε στην Ελλάδα (Τριαντάρα νοικοκυρά που δε δουλεύει επειδη δεν αντέχει οικονομικά τον παιδικό σταθμό)

· Παρόλο που θαυμάζω την Sturgeon επειδή δε θέλω να μας κάνουν ότι θέλουν οι Γερμανοί (πενηντάρης συνταξιούχος αναπηρίας χωρίς σπουδές που δουλεύει ως νταντά για να τα βγάλει πέρα)

· Για να αλλάξει κάτι (πρώην εργατης σε εργοστάσιο συσκευασίας κοτόπουλων κοντά στο χωριό μου, που ανήκει σε Κινέζο δισεκατομμυριούχο που φέρνει τώρα με πούλμαν εργάτες από Ανατολική Ευρώπη -επειδή κανείς από αυτούς τους εργάτες δεν κυκλοφορεί στο χωριό και -επειδή μένουν σε κοντέινερ γύρω από το εργοστάσιο- υποθέτω ότι οι μισθοί φτάνουν μόνο για τα εντελώς απαραίτητα…)

· Επειδή εμένα δεν με αφορούν τα εργασιακά δικαιώματα της ΕΕ, είμαι στον ιδιωτικό τομέα (Σύζυγος λέκτορα που εργάζεται ως γραμματεας σε Estate)

· Για τον πατέρα μου που θαύμαζε τον Τόνι Μπεν (Σαραντάρης ξυλουργός που στην ουσία είναι άνεργος αλλά βοηθά την τοπική κοινότητα)

· Επειδή οι Πολωνοί εργάτες στο εργοστάσιο δεν πήραν το μέρος μας όταν ζητήσαμε αύξηση μισθών (Εργάτης στο προαναφερθέν εργοστάσιο).

Αρκετά με αυτούς. Ας πάμε τώρα και στους Bremainers, που είπαν:

Ψηφίζω Remain:

· Επειδή οι Άγγλοι, ο Φάρατζ και ο BoJo ψηφίζουν Brexit (ακαδημαίκός)

· Επειδή είμαστε όλοι ένας λαός, ο λαός του πλανήτη μας (Επιστήμονας με διδακτορικό)

· Επειδή αν δεν ήταν η Ευρώπη, οι πρόσφυγες δε θα είχαν πού να πάνε (νοικοκυρά, σύζυγος Ιταλού που εργάζεται ως φορτηγατζής στη Σκοτία)

· Επειδή η Ευρώπη μας στηρίζει οικονομικά (Επιστήμονας που διαχειρίζεται ΕΕ κονδύλια)

· Επειδή η Sturgeon είπε ότι, αν κάνουμε το αντίθετο από τους Άγγλους θα πάμε για δεύτερο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία (Κοινωνιολόγος, με τρία παιδιά)

· Για να μπορώ να πηγαίνω διακοπές στην Ευρώπη (κομμώτρια).

· Επειδή υπάρχει τόση διαφθορά στη Βρετανία που μόνο η Ευρώπη μπορεί να την καταπολεμήσει (ενοικιαζόμενη καθαρίστρια)

· Επειδή παίρνω επιδοτήσεις (μεγαλοϊδιοκτήτης γης, χιλιάδες εκτάρια, που φέρνει εκαντονταδες εργάτες από την….κεντρικ-ανατολικη Ευρωπη να μαζεύουν φράουλες, μούρα, αρακά κλπ.

Κι αυτοί οι εργάτες σε κοντέινερ μένουν, και ο Αγρότης λέει τους φέρνει για να τους δώσει την ευκαιρία να μαθουν αγγλικά…ΧΑΧΧΑΧΑΧΑ sorry)

· Επειδή δεν είμαι ρατσιστής (ακαδημαϊκός)

Τα συμπεράσματα δικά σου, Πιτσιρίκο.

Να μη σε προκαταβάλλω αλλά ακόμα και οι “αμόρφωτοι” μενουευρώπηδες κάτι περισσότερο καταλαβαίνουν από τους μορφωμένους της πόλης.

Α και για να μην το ξεχάσω: Το Εθνικό (-ιστικό) κόμμα Σκοτίας έχει στρίψει προς τα δεξιά.

Η δική μου εκτίμηση είναι ότι αυτή η ρητορεία περί ΕΕ και διαφοράς του Σκωτσέζικου και Αγγλικού λαού ως προς το δημοψήφισμα απλά θα επιτρέψει στη Σκοτσέζικη κυβέρνηση μειοψηφίας -διότι περί αυτού πρόκειται μετά τις εκλογές που έγιναν δυο μήνες πριν- να περάσει, στο μεταξύ, μέτρα που θα τα πρότεινε μόνο το συντηρητικό κόμμα.

Βέβαια, πρόκειται για “στάχτη στα μάτια των μορφωμένων” διότι οι αμόρφωτοι επαρχιώτες βιώνουν αλλιώς την περηφάνεια και τα περί ταυτότητας.

Ζούμε τις τελευταίες μέρες της Πομπηίας – τώρα ποιοι είναι αυτοί που δε βλέπουν -ή κάνουν ότι δεν βλέπουν- θα το μάθουμε στην πορεία προς το Brexit.

Εμείς “οι μετανάστες” ας ετοιμαζόμαστε, όχι για να γυρίσουμε πίσω στην ΕΕ αλλά για τη νέα κατάσταση.

Και το καλύτερο θα ήταν να βάζαμε και ένα χεράκι -ο καθένας από τη θέση του- αντί να κατακρίνουμε το gut-feeling των common people.

Πιτσιρίκο, να είσαι καλά, καλά μπάνια, ευχαριστώ.

Ιωάννα

ΥΓ: Δεν ξέρω αν θα το δημοσιεύσεις -δεν έχω βάλει τίτλο αλλά δεν πειράζει…

(Αγαπητή Ιωάννα, πιάστηκε το χέρι μου να μπλοκάρω στο Facebook, με τις ανοησίες που έγραφαν. Είναι καλό να έχεις πολλούς αναγνώστες αλλά είναι και πρόβλημα, γιατί σε διαβάζουν και πολλοί καθυστερημένοι. Σιγά μην δεν δημοσίευα το κείμενό σου. Χαίρομαι που -ανάμεσα στους αναγνώστες του μπλογκ- υπάρχουν και κανονικοί άνθρωποι που δεν είναι υστερικοί και παντογνώστες. Σε ευχαριστώ πολύ Ιωάννα. Ιωάννα, θέλω να γίνουμε φίλοι και να κάνουμε παρέα. Το αποφάσισα μόλις τώρα. Να είσαι καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.