Το “δώρο”

fascism capitalismΣτην ελληνική και στην ευρωπαϊκή αριστερά υπάρχουν ευτυχώς ακόμα κάποιοι άνθρωποι που τολμούν να λένε τα πράγματα με το όνομά τους. Ένας από αυτούς και ο Ταρίκ Αλί που τάχτηκε ξεκάθαρα υπέρ του Brexit με όρους όμως της προοδευτικής και αριστερής διανόησης, το λεγόμενο και Lexit.

O Ταρίκ Αλί είναι ένας έντιμος και παλαίμαχος αγωνιστής της αριστεράς, δεν δίστασε να παραδεχτεί πως την σφραγίδα της εκστρατείας υπερ του Brexit την έβαλε η δεξιά, αφού το κόμμα των Εργατικών στην Βρετανία στήριξε ενεργά την παραμονή της χώρας στην ΕΕ.

Ο Ταρίκ Αλί δεν δίστασε να πει πως δεχτήκαν κι ένα εντελώς «ανεπιθύμητο» δώρο από την Ελλάδα –τον Γιάνη Βαρουφάκη– που έκανε πιο δύσκολο το έργο τους.

Την στιγμή που οι αριστεροί υπέρμαχοι του Brexit επιχειρηματολογούσαν μιλώντας για την ταπείνωση που έχει υποστεί η Ελλάδα και την αντιδημοκρατική συμπεριφορά της ΕΕ απέναντι στην χώρα μας, ο Βαρουφάκης επιχειρηματολογούσε υπέρ της παραμονής και του αγώνα για τον «δημοκρατικό μετασχηματισμό της ΕΕ εκ των έσω».

Ειπώθηκαν δηλαδή πράγματα που εδώ συνήθως τα αφήνουμε να πέσουν χάμω στο πάτωμα και στη συνέχεια περιμένουμε τον χρόνο για να τα διώξει μακριά.

Τέλος, αρνήθηκε πεισματικά πως εκείνοι που είπαν όχι στην ΕΕ είναι ρατσιστές και φασίστες, φέρνοντας ως παράδειγμα τα αποτελέσματα σε πόλεις όπως το Birmingham και το Bedford όπου κυριαρχούν πληθυσμιακά οι εθνικές μειονότητες.

Ο φτωχός κόσμος έδωσε ένα ισχυρό χαστούκι στην υπερεθνική δικτατορία της ΕΕ και στην σχεδόν 30ετή νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική των κυρίαρχων πολιτικών κομμάτων στο ΗΒ.

Όλα αυτά ειπώθηκαν σε πολιτική εκδήλωση που διοργανώθηκε από την εξωκοινοβουλευτική αριστερά στο Προτεκτοράτο.

Στο Προτεκτοράτο που -από όσο καταλαβαίνω- είναι βυθισμένο στις αυταπάτες, στις ανοησίες και στην ηλίθια πεποίθηση πως είμαστε μοναδικοί στην οικουμένη.

Είτε μοναδικά έξυπνοι. Είτε μοναδικά κρετίνοι.

Την ίδια ώρα, στην ισχυρότερη και θεωρητικά πληρέστερη αντιπροσωπευτική δημοκρατία δυτικού τύπου, τις ΗΠΑ, η ρατσιστική βία μοιάζει να έχει γίνει θεσμός του κράτους, καθώς οι δολοφονίες μαύρων πολιτών δια ασήμαντη αφορμή είναι πολύ συχνές και οι δολοφόνοι τις περισσότερες φορές δεν πηγαίνουν καν στα δικαστήρια.

Κι έφτασε προχθές η στιγμή, όπου η «συνταγματικά» αποδεκτή οπλοκατοχή στην χώρα αυτή, δεν γίνεται μονάχα όπλο στα χέρια ακροδεξιών παλαβιάρηδων τύπων.

Στο Ντάλλας δύο snipers –προφανώς εκπαιδευμένοι από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις– δολοφόνησαν 5 αστυνομικούς και τραυμάτισαν άλλους τόσους.

Όλοι οι πολιτικοί ηγέτες στις ΗΠΑ –προοδευτικοί και μη– εξέφρασαν την οργή τους καταδικάζοντας ανεπιφύλακτα το συμβάν.

Δεν είμαι, όμως, σίγουρος πως τρέφει τα ίδια συναισθήματα με αυτούς και μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού στις ΗΠΑ.

Εκεί όπου η αστυνομία εξοπλίζεται και συμπεριφέρεται ως επίλεκτη στρατιωτική μονάδα σε κατεχόμενη χώρα.

Εκεί που η «τυφλή» δικαιοσύνη γεμίζει τις ιδιωτικές φυλακές με μαύρους, λατίνους και λοιπούς μειονοτικούς.

Εκεί όπου ο Ντόναλντ Τράμπ θεωρείται ρατσιστής και φασίστας και η Χίλαρυ Κλίντον υπέρμαχος των δικαιωμάτων και της δημοκρατίας.

Ζούμε σε μια εποχή όπου οι λέξεις έχουν χάσει το νόημα τους.

Ζούμε σε μια εποχή, όπου επίτευγμα είναι η selfie και προσωπικότητα το προφίλ στο Facebook.

Και φυσικά, για να βρεις κάποιον να λέει πως «φταίει» ή πως «έφταιξε» ο ίδιος σε κάτι θα πρέπει να είναι και αποφασισμένος να αναλάβει και τις ευθύνες που του αναλογούν και φυσικά να αντιδράσει με κάποιον τρόπο στην υπάρχουσα κατάσταση.

Τα τελευταία τα γράφω για τον Βασίλη με την επισήμανση πως –αν προλάβει– υπάρχει μια εξαιρετική ταβέρνα δίπλα στην θάλασσα στο Κορθί.

Δεν θυμάμαι όνομα τώρα που γράφω -νομίζω Λίθοδομή-, έχει όμως ένα όμορφο υπόστεγο από πράσινο ξύλο και τον πιο ευγενικό ιδιοκτήτη στην Άνδρο. Το δε φαγητό άπαιχτο.

Φιλιά από την Εσπερία

Ηλίας

Υ.Γ. Κάντε καμιά βουτιά και για μένα γιατί η κατάσταση πια δεν παλεύεται με τίποτα.

(Αγαπητέ Ηλία, όντως ζούμε σε μια εποχή που οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους. Και ο καθένας λέει ό,τι του κατέβει, χωρίς συνέπειες. Πριν από μερικές εβδομάδες, η Ντόρα Μπακογιάννη είπε πως στην Ελλάδα δεν υπήρχαν τάξεις. Αταξική κοινωνία η Ελλάδα. Εσύ δεν ήξερες πως στην Ελλάδα είχαμε πετύχει την αταξική κοινωνία -πριν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και την διαλύσει-, οπότε σε ενημερώνω, για να ξέρεις. Ηλία, τα πιο φτωχά κομμάτια της βρετανικής κοινωνίας ψήφισαν Brexit αλλά στην χρεοκοπημένη, διαλυμένη και ξεπουλημένη Ελλάδα δεν είναι καν θέμα συζήτησης η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για έξοδο της Ελλάδας. Ηλία, δεν μπορώ να πιστέψω αυτά που ακούω στην Αθήνα τις τελευταίες ημέρες. Είναι σαν να ζουν όλοι σε άλλη χώρα. Η εγωπάθεια δε, κάνει πάρτι. Η εγωπάθεια και ο ατομικισμός έφεραν την Ελλάδα στη διάλυση, με εγωπάθεια και ατομικισμό συνεχίζουν οι Έλληνες. Μας παίρνουν τη χώρα μας μπροστά στα μάτια μας και οι Έλληνες ασχολούνται με το αν θα γίνει πολιτικός ο Ρουβάς και με το αν θα πάρουν άδεια το Mega και ο ΣΚΑΪ. Ηλία, δεν βλέπω την ώρα να φύγω πάλι. Και να κάνω και μερικές βουτιές για εσένα. Να είσαι καλά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.