Το λεξικό του ποδοσφαίρου

Με αφορμή το σκάνδαλο με τους στημένους αγώνες στο ελληνικό ποδόσφαιρο, κατάλαβα επιτέλους τι εννοούν οι Έλληνες ποδοσφαιριστές, όταν χρησιμοποιούν κάποιες απίστευτες κοινοτοπίες, όπως «η μπάλα είναι στρογγυλή» και «έντεκα αυτοί, έντεκα κι εμείς».Κοιτάμε κάθε αγώνα ξεχωριστά

Κοιτάμε κάθε αγώνα ξεχωριστά γιατί δεν έχουν όλοι οι αγώνες την ίδια απόδοση στο Στοίχημα. Άλλα λεφτά πρέπει να πάρω για να στηθώ στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό και άλλα για τον αγώνα Κυπέλλου με τη Θύελλα Κατσικά.

Στο τέλος θα κάνουμε ταμείο
Αγχώνομαι να μετράω τα χρήματα κάθε βδομάδα. Στο τέλος της χρονιάς, θα κάνω σούμα, για να δω τι κονόμησα από τα στημένα.

Η μπάλα είναι στρογγυλή
Ευτυχώς που είναι στρογγυλή, γιατί, αν ήταν τετράγωνη, θα ήταν κάπως πιο δύσκολο να πιστέψουν οι φίλαθλοι πως είμαι άμπαλος και όχι στημένος.

Έντεκα αυτοί, έντεκα κι εμείς
Είναι πολλοί έντεκα νοματαίοι σε κάθε ομάδα. Πώς να τους δωροδοκήσεις όλους; Στην καλύτερη περίπτωση, στήνεις δυο από κάθε ομάδα και εύχεσαι οι άλλοι εννέα να μη σου χαλάσουν το παιχνίδι και πας στον κουβά.

Σεβόμαστε κάθε αντίπαλο
Σεβόμαστε κάθε αντίπαλο γιατί δεν ξέρουμε ποιους παίκτες της αντίπαλης ομάδας έχει δωροδοκήσει ο πρόεδρος. Αν ξέραμε ποιοι είναι οι στημένοι, θα τους σεβόμασταν λίγο περισσότερο από τους άλλους και δεν θα τους κλωτσούσαμε ποτέ.

Τους σεβόμαστε αλλά δεν τους φοβόμαστε

Γιατί να τους φοβηθούμε; Τα ίδια λαμόγια με εμάς είναι κι αυτοί.

Κάθε παιχνίδι τελειώνει στο 90΄

Θα προτιμούσα να τελειώσει στο 65΄ που το αποτέλεσμα ήταν όπως το συμφωνήσαμε. Τα τελευταία 25 λεπτά πήγε να σπάσει η καρδιά μου από την αγωνία μήπως κάποιος συμπαίκτης μου βάλει γκολ και ισοφαρίσουμε.

Ο αγώνας δεν τελειώνει, αν δεν σφυρίξει ο διαιτητής
Σφύρα ρε ζώον, μη μπει γκολ από καμιά στραβοκλωτσιά και χάσω τα εκατομμύρια.

Ο διαιτητής είναι ο απόλυτος άρχοντας του αγώνα
Εγώ μπορεί να αφήσω τους αντίπαλους επιθετικούς να σκοράρουν αβέρτα, αλλά, αν ο πρόεδρος της άλλης ομάδας έχει πιάσει τον διαιτητή, θα ακυρώνει τα γκολ και θα πάει χαμένος ο κόπος μου.

Χάσαμε ένα παιχνίδι αλλά δεν χάθηκε η μάχη
Χάσαμε το παιχνίδι αλλά εγώ –που το είχα παίξει στο στοίχημα ότι θα χάσουμε- θα τα κονομήσω χοντρά.

Δεν έχει σημασία ποιος θα βάλει το γκολ, αρκεί να νικήσει η ομάδα

Τώρα, αν εγώ βάλω τρία αυτογκόλ και –παρ’ όλα αυτά- νικήσουμε, θα βγω κι από πάνω.

Θέλουμε τον κόσμο κοντά μας

Αν δεν υπήρχαν όλα αυτά τα φανατισμένα ζώα στις κερκίδες να ουρλιάζουν σαν καθυστερημένοι και να κοπανάει ο ένας τον άλλον, θα είχαν καταλάβει όλοι πως οι αγώνες είναι στημένοι.

Θέλουμε τον κόσμο να γίνει ο 12ος παίκτης μας

Και δυο πιασμένοι από την αντίπαλη ομάδα, είμαστε 14. Θα τους κερδίσουμε οπωσδήποτε.

Η μπάλα είναι πόρνη (Ίβιτσα Όσιμ)
Η μπάλα είναι πόρνη αλλά δεν παίρνει μια. Τα κρατάνε όλα οι νταβατζήδες της.

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.