Ο Έλληνας ποτέ δεν πεθαίνει

Ένα θέμα που έρχεται διαρκώς στην επικαιρότητα είναι ο τρόπος με τον οποίο είναι σωστό να ανακοινώνεται ο θάνατος κάποιου ανθρώπου. Οι περισσότεροι άνθρωποι –αλλά και τα ΜΜΕ- αποφεύγουν να πουν ή να γράψουν «πέθανε» και προτιμούν το «έφυγε», λες και πρόκειται να επιστρέψει.

Κάποιοι άλλοι, για να αποφύγουν να πουν «ο τάδε πέθανε» λένε «ο τάδε δεν είναι πια μαζί μας». Η «ο τάδε απεβίωσε».

Γενικά, οι άνθρωποι βρίσκουν ένα σωρό τρόπους για να αποφύγουν να αναφερθούν στο θάνατο. Βέβαια, όταν πεθαίνει κάποιο ζώο δεν έχουν τέτοιους ενδοιασμούς και λένε «ψόφησε».

Επειδή καταλαβαίνω απόλυτα το φόβο που προκαλεί στους ανθρώπους ο θάνατος –εσχάτως, και η ζωή-, αντιλαμβάνομαι τους λόγους που τους κάνουν να δυσκολεύονται να πουν «ο τάδε πέθανε».

Σε μια εποχή γεμάτη θανάτους από φυσικά αίτια, δολοφονίες και αυτοκτονίες, νομίζω πως ξέρω έναν πιο κομψό όρο –αντί του πολύ σκληρού «πέθανε»-, ώστε να βγάλω τους πάντες από τη δύσκολη θέση.

Μιας και ζούμε σε μια εποχή με απόλυτα οικονομικούς όρους, μπορούμε, όταν πεθαίνει κάποιος να μη λέμε «πέθανε». Μπορούμε να λέμε «αποχώρησε από την ευρωζώνη».

(Η φωτογραφία είναι του Γιάννη Κολεσίδη)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.