Αξια εστί

Η σύντροφος του Οδυσσέα Ελύτη, Ιουλίτα Ηλιοπούλου, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της -επειδή στο τηλεοπτικό σποτ της Νέας Δημοκρατίας έχουν συμπεριληφθεί μια φωτογραφία του ποιητή αλλά και στίχοι από το έργο του «Ήλιος ο Πρώτος»- και ζητάει την απόσυρση της φωτογραφίας του.

Η κυρία Ιουλίτα Ηλιοπούλου τονίζει ότι «η ποίηση, το ήθος και η σκέψη του Ελύτη αποτελούν εθνικό κεφάλαιο υψίστης σημασίας και όχι ιδιοκτησία κανενός κόμματος».

Θα συμφωνήσω με την κυρία Ηλιοπούλου. Άλλωστε, ο Αντώνης Σαμαράς και η Νέα Δημοκρατία δεν χρειάζονται τον Ελύτη και τους στίχους του. Με το πού βλέπεις τον Μάκη Βορίδη και τον Άδωνι Γεωργιάδη, ξυπνάει μέσα σου η υψηλότερη ποίηση του κόσμου.

Σκέφτομαι τι άτυχος που ήταν ο Οδυσσέας Ελύτης που δεν γνώρισε τον Βορίδη και τον Άδωνι. Θα είχε ενθουσιαστεί.

Με την ευκαιρία που η κυρία Ηλιοπούλου δήλωσε πως η ποίηση του Ελύτη αποτελεί εθνικό κεφάλαιο και δεν είναι ιδιοκτησία κάποιου κόμματος, θα ήθελα να ζητήσω κι εγώ κάτι.

Ως πολίτης αυτής της χώρας, εκφράζω την οργή μου για το γεγονός πως η ελληνική σημαία χρησιμοποιείται με αγοραίο τρόπο από τα κόμματα και τους άθλιους οπαδούς-πελάτες τους, με αποτέλεσμα ένα εθνικό σύμβολο να κινδυνεύει να καταντήσει πατσαβούρα και να προκαλεί απέχθεια σε όσους το ταυτίζουν με τα άθλια υποκείμενα που το κρατούν στα βρομερά χέρια τους.

Ζητώ να απαγορευτεί στα κόμματα και στους πελάτες τους να χρησιμοποιούν την ελληνική σημαία στις συγκεντρώσεις τους και στις τηλεοπτικές τους διαφημίσεις. Ευχαριστώ.

(Με την ευκαιρία, μια μικρή ιστορία. Πρόσφατα, είχαμε μετακόμιση στο Unfollow. Αφού κουβαλήσαμε τα έπιπλα, τους υπολογιστές κλπ στα νέα γραφεία, μια συνάδελφος μας είπε συνωμοτικά πως ο οδηγός του φορτηγού είχε κάπου στο φορτηγό ένα «Μολών λαβέ». Επειδή οι καιροί είναι πονηροί και όλοι έχουμε γίνει καχύποπτοι -ακόμα και με τα αυτονόητα-, πιάσαμε κουβέντα με τον οδηγό για να δούμε τι μέρος του λόγου είναι. Λοιπόν, αυτός ο καλός άνθρωπος μας είπε ότι είναι αριστερός, ήξερε όλη την αγωνιστική ιστορία του τόπου καταγωγής του και των προγόνων του, μας είπε πως πηγαίνει στις διαδηλώσεις και μας εκμυστηρεύτηκε γεμάτος περηφάνια πως δεν αφήνει τους δεξιούς να πάρουν τη σημαία. «Εγώ κρατάω τη σημαία. Δεν αφήνω τους δεξιούς να την πάρουν». Υπάρχουν κι αυτοί. Μην το ξεχνάς.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.