Οι ψαράδες της Σαντορίνης και ο Πιέρ-Υβ Κουστώ δείχνουν τον δρόμο

Ο πρόεδρος των αλιέων της Σαντορίνης, κ. Κυριάκος Πρέκας, συναντήθηκε την περασμένη Πέμπτη με τον Πιέρ-Υβ Κουστώ στη Σαντορίνη και συμφώνησαν για τη δημιουργία μιας προστατευόμενης θαλάσσιας ζώνης στο νησί που θα έχει πολλά οφέλη για το περιβάλλον, την οικονομία της Σαντορίνης και τους αλιείς. Ο κ. Πρέκας διαβεβαίωσε τον Πιέρ-Υβ Κουστώ πως οι ψαράδες της Σαντορίνης θα είναι αυτοί που θα προστατεύουν την θαλάσσια ζώνη. Σε μια εποχή που η Ελλάδα μετράει τους φίλους της διεθνώς -και δεν τους βρίσκει αρκετούς-, ο Πιέρ-Υβ Κουστώ είναι πάντα παρών. Ίσως, αυτό δεν έχει γίνει απόλυτα αντιληπτό από το επίσημο ελληνικό κράτος αλλά οι ψαράδες της Σαντορίνης -και η τοπική κοινωνία- το έχουν αντιληφθεί και του το αναγνωρίζουν. Χτες το βράδυ, ο κ. Κυριάκος Πρέκας έπαιξε με το λαούτο του και τραγούδησε στον Πιέρ-Υβ Κουστώ. Ο παραδοσιακός και ακατανίκητος ελληνικός τρόπος. Αν πιούμε, χορέψουμε και τραγουδήσουμε μαζί, είμαστε φίλοι και η συμφωνία έκλεισε.


Η Καλντέρα. Όλοι την έχουμε δει αλλά κάποιοι τυχεροί έχουν δει και τον υπέροχο βυθό της.


Ο Alexander Reichardt είναι ένας από τους τυχερούς. Πριν από τρεις ημέρες, ο Alexander Reichardt καταδύθηκε στο βυθό της Σαντορίνης μαζί με τον Πιέρ-Υβ Κουστώ και φωτογραφήθηκε με την αφίσα που ο ίδιος δημιούργησε για το κοντσέρτο της Keiko Borjeson που θα γίνει στις 13 Ιανουαρίου του 2013, στο Suntory Hall στο Τόκιο της Ιαπωνίας. Εκεί η Keiko Borjeson θα τραγουδήσει για πρώτη φορά το «Liquid Blue Dream Japan», σε στίχους του Pierre-Yves Cousteau. Ο Alexander Reichardt είναι επίσημος καλεσμένος και θα πάει στην Ιαπωνία. (Αυτή η φωτογραφία είναι καταπληκτική.)


‘Ετσι που έχουν μαζευτεί κατά χιλιάδες τα ψάρια της Σαντορίνης είναι σαν να έχουν μάθει πως ο Πιέρ-Υβ Κουστώ θέλει και προσπαθεί να δημιουργηθεί θαλάσσιο πάρκο που θα απαγορεύεται η αλιεία, και έχουν πάει κοντά του για να του πουν «ευχαριστώ».


Ο Άλεξ στο βυθό της Σαντορίνης.


Πέτρος Νικολαΐδης, Αποστόλης Στυλιανόπουλος, Πιέρ-Υβ Κουστώ, Alexander Reichardt. Η ομάδα που κερδίζει. Ο κ. Νικολαΐδης ήταν στο πλήρωμα του Καλυψώ και έκανε καταδύσεις τη δεκαετία του ’70 με τον πατέρα του Πιέρ, τον Ζακ-Υβ Κουστώ, στο ναυάγιο του Βρετανικού και στο ναυάγιο των Αντικυθήρων. Τώρα είναι στο πλευρό του Πιέρ-Υβ Κουστώ και τον βοηθάει στην ωραία προσπάθειά του Ο κ. Στυλιανόπουλος είναι επαγγελματίας δύτης και μέλος του Cousteau Divers Diving Center της Σαντορίνης.


Πιέρ-Υβ Κουστώ, Alexander Reichardt και Clara Gomez Castany.

Η κυρία Νίκη Γουλανδρή υποστήριξε από την αρχή την προσπάθεια του Πιέρ-Υβ Κουστώ για την δημιουργία θαλάσσιου πάρκου στην Σαντορίνη. Η κυρία Γουλανδρή έμαθε τα ευχάριστα νέα, είναι πολύ χαρούμενη και δίνει συγχαρητήρια στους αλιείς και τους κατοίκους της Σαντορίνης.

(Οι φωτογραφίες είναι του Cousteau Divers και του Cousteau Society. Η πρώτη φωτογραφία του Πιέρ-Υβ Κουστώ είναι του Roberto Rinaldi.)

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.