Οι ψαράδες της Σαντορίνης και ο Πιέρ-Υβ Κουστώ δείχνουν τον δρόμο

Ο πρόεδρος των αλιέων της Σαντορίνης, κ. Κυριάκος Πρέκας, συναντήθηκε την περασμένη Πέμπτη με τον Πιέρ-Υβ Κουστώ στη Σαντορίνη και συμφώνησαν για τη δημιουργία μιας προστατευόμενης θαλάσσιας ζώνης στο νησί που θα έχει πολλά οφέλη για το περιβάλλον, την οικονομία της Σαντορίνης και τους αλιείς. Ο κ. Πρέκας διαβεβαίωσε τον Πιέρ-Υβ Κουστώ πως οι ψαράδες της Σαντορίνης θα είναι αυτοί που θα προστατεύουν την θαλάσσια ζώνη. Σε μια εποχή που η Ελλάδα μετράει τους φίλους της διεθνώς -και δεν τους βρίσκει αρκετούς-, ο Πιέρ-Υβ Κουστώ είναι πάντα παρών. Ίσως, αυτό δεν έχει γίνει απόλυτα αντιληπτό από το επίσημο ελληνικό κράτος αλλά οι ψαράδες της Σαντορίνης -και η τοπική κοινωνία- το έχουν αντιληφθεί και του το αναγνωρίζουν. Χτες το βράδυ, ο κ. Κυριάκος Πρέκας έπαιξε με το λαούτο του και τραγούδησε στον Πιέρ-Υβ Κουστώ. Ο παραδοσιακός και ακατανίκητος ελληνικός τρόπος. Αν πιούμε, χορέψουμε και τραγουδήσουμε μαζί, είμαστε φίλοι και η συμφωνία έκλεισε.


Η Καλντέρα. Όλοι την έχουμε δει αλλά κάποιοι τυχεροί έχουν δει και τον υπέροχο βυθό της.


Ο Alexander Reichardt είναι ένας από τους τυχερούς. Πριν από τρεις ημέρες, ο Alexander Reichardt καταδύθηκε στο βυθό της Σαντορίνης μαζί με τον Πιέρ-Υβ Κουστώ και φωτογραφήθηκε με την αφίσα που ο ίδιος δημιούργησε για το κοντσέρτο της Keiko Borjeson που θα γίνει στις 13 Ιανουαρίου του 2013, στο Suntory Hall στο Τόκιο της Ιαπωνίας. Εκεί η Keiko Borjeson θα τραγουδήσει για πρώτη φορά το «Liquid Blue Dream Japan», σε στίχους του Pierre-Yves Cousteau. Ο Alexander Reichardt είναι επίσημος καλεσμένος και θα πάει στην Ιαπωνία. (Αυτή η φωτογραφία είναι καταπληκτική.)


‘Ετσι που έχουν μαζευτεί κατά χιλιάδες τα ψάρια της Σαντορίνης είναι σαν να έχουν μάθει πως ο Πιέρ-Υβ Κουστώ θέλει και προσπαθεί να δημιουργηθεί θαλάσσιο πάρκο που θα απαγορεύεται η αλιεία, και έχουν πάει κοντά του για να του πουν “ευχαριστώ”.


Ο Άλεξ στο βυθό της Σαντορίνης.


Πέτρος Νικολαΐδης, Αποστόλης Στυλιανόπουλος, Πιέρ-Υβ Κουστώ, Alexander Reichardt. Η ομάδα που κερδίζει. Ο κ. Νικολαΐδης ήταν στο πλήρωμα του Καλυψώ και έκανε καταδύσεις τη δεκαετία του ’70 με τον πατέρα του Πιέρ, τον Ζακ-Υβ Κουστώ, στο ναυάγιο του Βρετανικού και στο ναυάγιο των Αντικυθήρων. Τώρα είναι στο πλευρό του Πιέρ-Υβ Κουστώ και τον βοηθάει στην ωραία προσπάθειά του Ο κ. Στυλιανόπουλος είναι επαγγελματίας δύτης και μέλος του Cousteau Divers Diving Center της Σαντορίνης.


Πιέρ-Υβ Κουστώ, Alexander Reichardt και Clara Gomez Castany.

Η κυρία Νίκη Γουλανδρή υποστήριξε από την αρχή την προσπάθεια του Πιέρ-Υβ Κουστώ για την δημιουργία θαλάσσιου πάρκου στην Σαντορίνη. Η κυρία Γουλανδρή έμαθε τα ευχάριστα νέα, είναι πολύ χαρούμενη και δίνει συγχαρητήρια στους αλιείς και τους κατοίκους της Σαντορίνης.

(Οι φωτογραφίες είναι του Cousteau Divers και του Cousteau Society. Η πρώτη φωτογραφία του Πιέρ-Υβ Κουστώ είναι του Roberto Rinaldi.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.