Πρωτοπόροι

Τώρα που δεκάδες χιλιάδες Έλληνες μεταναστεύουν στο εξωτερικό για να βρουν μια δουλειά, αποδεικνύεται πως οι ξένοι μετανάστες στην Ελλάδα ήταν πρωτοπόροι. Με την παρουσία τους στη χώρα μας, μας έδειχναν το δικό μας μέλλον και μας βαρούσαν τις καμπάνες αλλά εμείς κοιτούσαμε αλλού.

Πόσο φριχτό αλήθεια να μεταναστεύεις, για να βρεις μια δουλειά. Κι όμως, το να δουλεύεις ήταν κάποτε ντροπή. Το έχουμε ξεχάσει όλοι αυτό.

Μεταναστεύεις για να συνεχίσεις να είσαι δούλος. Και μου θέλεις και επανάσταση.

Αν και η εποχή της εργασίας έχει τελειώσει, αν και οι θέσεις εργασίας-παρ’ όλες τις υποσχέσεις των πολιτικών- μειώνονται και θα μειώνονται διαρκώς, εκατομμύρια άνθρωποι δεν μπορούν να φανταστούν τη ζωή τους χωρίς να δουλεύουν.

Ο προσεκτικός παρατηρητής θα έχει προσέξει πως τα χρηματιστήρια πέφτουν, όταν ανακοινώνονται νέες θέσεις εργασίας. Το θεωρούν …κακή είδηση.

Υπάρχει πιο τρανή απόδειξη απ’ αυτήν ότι το οικονομικό παιχνίδι παίζεται τώρα αλλιώς και η εργασία είναι πια μια κακή και καθόλου απαραίτητη συνήθεια του παρελθόντος, από την οποία εκατομμύρια δούλοι δεν μπορούν να ξεφύγουν γιατί δεν μπορούν να φανταστούν και να διεκδικήσουν έναν άλλον τρόπο ζωής;

Δεν ήταν μόνο οι ξένοι μετανάστες στην Ελλάδα πρωτοπόροι. Και οι πρώτοι άστεγοι ήταν πρωτοπόροι, και οι αποκλεισμένοι νέοι χωρίς αύριο στις κακόφημες γειτονιές-γκέτο της Αθήνας ήταν πρωτοπόροι. Μας έδειχναν κι αυτοί το μέλλον μας.

Και τα μέλη της Χρυσής Αυγής είναι στην πρωτοπορία. Δείχνουν τι θα αντιμετωπίσουν οι Έλληνες μετανάστες στο εξωτερικό από τους εκεί νεοναζί συναδέλφους της Χρυσής Αυγής.

Αλλά εμείς επιμένουμε να κοιτάμε αλλού.

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.