Τρεπτά τα ανθρώπινα

Πιτσιρίκο, υποτίθεται ότι δουλεύω τώρα. Αντί κριτικής στην κριτική της κριτικής, ένα μικρό email και από μένα. Ίσως για να γίνουμε καλύτεροι, για να χωρέσουμε όλους τους άλλους μέσα μας, τουλάχιστον τους συντρόφους, πρέπει να διαβάσουμε, να ρουφήξουμε όλη τη συμπυκνωμένη ιστορία του ανθρώπου. Κάτι κι από μένα, αφού στις πορείες είμαι ο τελευταίος :

Ανοίγουν εισαγωγικά:

«Ο Αντρές Νιν, γραμματέας της Διεθνούς, κόκκινος συνδικαλιστής μαζί με το Λοζόφσκι, περνώντας από τη Βιέννη, με πληροφόρησε ότι ο Λένιν ήταν ετοιμοθάνατος. Ο Λένιν φαινόταν να έχει ακόμη πλήρη συνείδηση, χωρίς όμως να μπορεί να εκφραστεί ούτε να εργαστεί. Μόλις κατάφερνε να ψελλίσει κάποιες λέξεις. Του συλλάβιζαν γράμμα με γράμμα τον τίτλο της Πράβντα. Είχε καμιά φορά ένα βαθύ βλέμμα βαθύτατης και ανείπωτης πίκρας. Μόλις αισθάνθηκε κάποια βελτίωση ζήτησε να ξαναδεί το Κρεμλίνο, το τραπέζι που εργαζόταν, τα τηλέφωνα του, τον οδήγησαν…”

«Τον έβλεπες, να στηρίζεται στην Ναντιέσντα Κοσταντίνοβα (Κρούπσκαγια) και στον Νικολάι Ιβάνοβιτς (Μπουχάριν), σέρνοντας το ανάπηρο βήμα του μέσα στο γραφείο, να βλέπει, τρομαγμένος καθώς δεν μπορούσε πια να καταλάβει, τον χάρτη στον τοίχο, να παίρνει ανάμεσα στα δάχτυλα του μολύβια για να δοκιμάσει να χαράξει μια υπογραφή, όλα αυτά σαν ένα φάντασμα, σαν ένας απελπισμένος που επέζησε […] Ο Μπουχάριν τον επισκέπτεται συχνά στο εξοχικό του στο Γκόρκι, προσπαθεί να τον διασκεδάσει και μετά κρύβεται πίσω από ένα θάμνο και τον παρακολουθεί με τα μάτια γεμάτα δάκρυα […]. Είναι πραγματικά το τέλος, φίλε μου.

-Και μετά;

-Μετά θα γίνει ο χαμός.

Η ενότητα του κόμματος δεν στηρίζεται παρά σ’ αυτήν εδώ τη σκιά.»

Θυμάμαι τα λόγια του Λένιν στον δρ. Γκόλντενμπεργκ, παλιό μπολσεβίκο που ζούσε στο Βερολίνο που τον έφερε ο Λένιν εσπευσμένα για να τον συμβουλεύσει στις αρχές της αρρώστιας του.

« Έχουμε καταστρέψει αρκετά! Όσο για αυτό, ναι, υπήρξαμε ικανοί!»

Βίκτορ Σερζ, Αναμνήσεις ενός επαναστάτη, σελ. 258, Εκδόσεις SCRIPTA

Αν το δημοσιεύσεις (δεν ξέρω για πνευματικά δικαιώματα κτλ) βάλε τον τίτλο τρεπτά τα ανθρώπινα.

Να ‘σαι καλά

Είμαστε πολλοί

Ε.Κ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.