Corpus

Γεια σου πιτσιρίκο,

Στην Ελλάδα ζουν Έλληνες;

* μια μικρή μειοψηφία “σκανδαλίζεται” με την αναφορά στο σώμα του θεανθρώπου και

* μια μεγάλη πλειοψηφία (που περιλαμβάνει και τους “σκανδαλιζόμενους”), προσβάλλει τη μνήμη του Πραξιτέλη: αντί να κυριαρχεί στον κόσμο (όπως η τέχνη του ιδιοφυούς γλύπτη), ζητιανεύει το μέλλον της κάθε τρίμηνο.

Ο Ελληνικός πολιτισμός είναι αυτός που τοποθέτησε στο επίκεντρο τον Άνθρωπο. Και το σώμα του.

Οι νεο – “Έλληνες” τι; Μήπως το ΕΥΡΩ?

Χαιρετώ,

F.

Υ.Γ. Η επισυναπτόμενη εικόνα είναι “ο Ερμής του Πραξιτέλους”, το γλυπτικό σύμπλεγμα που έχει αποδοθεί στον Πραξιτέλη και είναι καταχωρημένο στην βιβλιογραφία ως “ο Ερμής με το Διόνυσο βρέφος”. Για όσους γνωρίζουν την ιστορία της Τέχνης, το παρόν γλυπτό αποτελεί σημείο αναφοράς και επιρροής του μέγιστου Michelangelo. Είναι από τα έργα που σηματοδότησαν την τεχνική της Αναγέννησης και φυσικά την Τέχνη του Δυτικού Πολιτισμού.

Αγαπητέ Federico, τι είναι αυτά που μου στέλνεις; Αυτά είναι για κίναιδους. Ποιος Ερμής του Πραξιτέλη και ανοησίες; Σήμερα η Θεσσαλονίκη -από Άνθιμο μέχρι Μπουτάρη- υποδέχτηκε με τιμές αρχηγού κράτους την εικόνα της Παναγιάς της Γκαστρωμένης. Είναι η γνωστή θαυματουργή εικόνα που φυλάσσεται στη Μονή Κωλομπαράδων στο Άγιον Όρος και απεικονίζει την Παναγία την ώρα που βλέπει για πρώτη φορά το τεστ εγκυμοσύνης.

update Καλησπέρα, γράφω για να διορθώσω τον Federico, σχετικά με τον Ερμή του Πραξιτέλη. Το άγαλμα ανακαλύφθηκε το 1877 από Γερμανούς αρχαιολόγους, οπότε αποκλείεται να επηρέασε τον Μιχαήλ Άγγελο που ήταν ήδη 300 χρόνια πεθαμένος (αλαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει, ήταν μεγάλος καλιτέχνης). Θερμή παράκληση να το διορθώσεις στο σάιτ σου γιατί είναι κρίμα να διαιωνίζονται ανακρίβειες και λάθος πληροφορίες,

φιλικά

Κώστας Ζαγγογιάννης
Λάρισα
Τέως αρχαιολόγος

(Αγαπητέ κύριε Ζαγγογιάννη, σας ευχαριστώ. Με έχει τρελάνει ο Federico αλλά μάλλον θα μπερδεύτηκε από τον επηρεασμό του Μιχαήλ Άγγελου από την αρχαιοελληνική αισθητική.)

update 2
Γεια σου πιτσιρίκο, ο κ. Ζαγγογιάννης έχει σαφώς δίκιο. Ο Michelangelo ποτέ δεν είδε τον “Ερμή” που εκτίθεται στο μουσείο της Ολυμπίας.

Είναι σαφές όμως ότι ο Michelangelo είχε δει ρωμαϊκά αντίγραφα του έργου. Κάποια από τα αντίγραφα του “Ερμή”, υπάρχουν στο μουσείο του Βατικανού (Ρώμη), όπως αυτό εδώ:

http://en.wikipedia.org/wiki/Hermes_(Museo_Pio-Clementino), αντίγραφο του 2ου αιώνα Μ.Χ. από μπρούτζινο πρωτότυπο του Πραξιτέλη ή της σχολής του. Τόσο ο Φειδίας όσο και ο Πραξιτέλης, ήταν πηγή έμπνευσης (και αντιγραφής) στη ρωμαϊκή περίοδο.

Επιπλέον ο Michelangelo είχε δει και πρωτότυπα έργα των Ελλήνων καλλιτεχνών και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ιστορικός της εποχής του (ο Lomazzo), ο Ιταλός βλέποντας την ανωτερότητα των έργων αναφώνησε ότι “οι αρχαίοι θα πρέπει να είχαν διαβήτη στα μάτια”.

Διαπιστώνω πιτσιρίκο ότι έχεις και αναγνώστες υψηλού πνευματικού επιπέδου, οπότε θα είμαι προσεκτικός, ακριβής και ίσως πιο λεπτομερής στις αναφορές μου.

Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές ότι ο Πραξιτέλης επηρέασε το Michelangelo και τη Δυτική Τέχνη.

Όπως είναι σαφές ότι οι νεο-“Έλληνες” δεν τιμούν τον Πραξιτέλη.

Φαίνεται να υπερ-εκτιμούν το ΕΥΡΩ.

Χαιρετώ,
Federico

(Αγαπητέ Federico, οι αναγνώστες μου είναι ο αφρός.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.