Ιch bin ein Berliner

Η προβολή του βίντεο εμποδίστηκε στην Γερμανία από την γερμανική κυβέρνηση, επειδή θεωρήθηκε “πολιτικά επιζήμιο”. Η ιδέα για το βίντεο ανήκει στον Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σούζα, πρόεδρο των Πορτογάλων σοσιαλδημοκρατών.

Το βίντεο έχει ενδιαφέρον γιατί δεν περιέχει εθνικιστικές κραυγές και στερεότυπα αλλά απευθύνεται στους Γερμανούς πολίτες, και αναφέρεται με ψύχραιμο και έξυπνο τρόπο -και με στοιχεία- στα οικονομικά μεγέθη της Πορτογαλίας και της Γερμανίας τα τελευταία χρόνια, και στην αλληλεγγύη ανάμεσα στους πολίτες των ευρωπαϊκών χωρών.

Μακάρι να υπάρξει κάτι ανάλογο και από ελληνικής πλευράς. Τουλάχιστον από εκείνους τους Έλληνες που πιστεύουν σε μια Ευρώπη ισοτιμίας, αλληλεγγύης και αλληλοσεβασμού.

Ακόμα κι αν διαλυθεί η Ευρωζώνη, ακόμα κι αν διαλυθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, η μοίρα των πολιτών των ευρωπαϊκών χωρών είναι κοινή.

Και η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι μόνο το ευρώ. Όσο “Ευρώπη” σημαίνει “ευρώ”, δεν υπάρχει Ευρώπη.

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.