Γράμμα από την Εσπερία

Γεια σου πιτσιρίκο, μια που αυτήν την εποχή σου γράφουν ξενιτεμένοι λόγους που εγκατέλειψαν το μπουρδέλο, είπα να σου γράψω και εγώ τους δικούς μου που έφυγα το 1999, όταν όλοι τρώγαμε με χρυσά κουτάλια και δεν υπήρχαν φτωχοί και άστεγοι να ψάχνουν στα σκουπίδια όπως σήμερα.

Για να είμαι ειλικρινής έφυγα, όχι γιατί είχα διορατικό χάρισμα για το που πήγαινε η ιστορία, αλλά γιατί ήθελα να γίνω ερευνητής, και στο εξωτερικό οι πιθανότητες, δυνατότητες και ευκαιρίες που υπάρχουν για να προοδεύσει κανείς στον τομέα που αγαπά είναι ασύλληπτα περισσότερες.

Χώρια που δεν ήθελα να επιβαρύνω και την οικογένεια μου με έξοδα (ναι, υπάρχουν ακόμα και σήμερα τρόποι να σπουδάσει κανείς χωρίς να επιβαρύνει την οικογένεια του, αλλά πρέπει ο κανακάρης ή η κανακάρισσα να περάσουν τον Ατλαντικό).

Τα χρόνια περάσανε, το μπουρδέλο δεν μου λείπει. Όσες φορές γυρίζω για δω τους δικούς μου, μπορεί να φεύγω με ένα βάρος, αλλά πάντα φεύγω, δεν αντέχω να μείνω πάνω από 2-3 εβδομάδες. Συνδράμανε λίγο και οι στρατιωτικές υποχρεώσεις που είναι ανεκπλήρωτες…χα χα χα, “υποχρεώσεις” ωραία λέξη να περιγράφει κανείς τον στρατό, ντύνομαι στο χακί και παρελαύνω σαν ηλίθιος πάνω κάτω. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να χαραμιστεί σε στρατιωτικές θητείες.

Μου κάνει εντύπωση που σε κάθε απάντηση που δίνεις στους ξενιτεμένους, τελειώνεις με την προτροπή: “καλή πατρίδα”! Με έχει βάλει σε σκέψεις. Είμαι έλληνας γιατί το διαβατήριο μου είναι ελληνικό, και γιατί ελληνική παιδεία “παίδευσε” πρώτη τα νευρώνια του εγκεφάλου μου. Όμως, μεγάλο κομμάτι αυτού του ελληνικού “λογισμικού” που λέγεται ελληνική παιδεία έχει αντικατασταθεί από ξένο λογισμικό που εγώ ο ίδιος επέλεξα σε αντίθεση με το ελληνικό που μου επιβλήθηκε.

Παρένθεση: έρευνα έχει αποδείξει ότι οι άνθρωποι είναι περισσότερο λογικοί όταν δεν σκέφτονται στη μητρική τους γλώσσα. Η μητρική γλώσσα είναι συναισθηματικά φορτισμένη και εμποδίζει τον άνθρωπο να σκεφτεί όσο λογικά θα μπορούσε.

Κατά τη γνώμη μου, πατρίδα είναι αυτό το “λογισμικό” που έχει εκπαιδεύσει τα νευρώνια του εγκεφάλου, μέρος του οποίου είναι οι παιδικές εμπειρίες, τα συναισθήματα, οι αναμνήσεις, και οι σκέψεις μας, τα οποία κουβαλάμε πάντα μαζί μας όπου και αν βρισκόμαστε. Γενικά η όλη φιλοσοφία ζωής είναι παράγωγα αυτού του λογισμικού. Το δικό μου έχει και ξένες, καθαρά “ανθελληνικές” προσμείξεις. Με άλλα λόγια, αισθάνομαι περισσότερο σαν πολίτης του κόσμου παρά σαν έλληνας. Σε ποια πατρίδα να γυρίσω πίσω;

Έχω ζήσει, δουλέψει, και πληρώσει φόρους σε τρεις χώρες του εξωτερικού με τα καλά και τα κακά τους. Και τις τρεις τις θεωρώ λίγο “πατρίδες” μου, γιατί τους έδωσα κάτι και μου έδωσαν κάτι. Πλούτος από εμπειρίες και συναισθήματα, θετικά και αρνητικά. Όμως και στις τρεις αισθάνθηκα όπως αισθάνομαι και στην Ελλάδα: ξένος και ανένταχτος. Αυτό μου δίνει μια ελευθερία να αλλάζω τις χώρες σαν πουκάμισα. Μια ελευθερία που απολαμβάνω. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να συμβιβάζεται κανείς με οτιδήποτε λιγότερο από ότι ονειρεύεται.

Η Ελλάδα είναι πανέμορφη χώρα, αλλά υπάρχουν και άλλες πανέμορφες χώρες χωρίς νεοελληνικά πιθηκοειδή να τις μαγαρίζουν. Ανοίγεις συζήτηση με έλληνα και ακούς μόνο στερεότυπα, σαν να ξεφυλλίζεις περιοδικό με διαφημίσεις. Είτε αριστερός, είτε αντιεξουσιαστής, είτε φιλελεύθερος, έχει ταξινομήσει σε νοητικά κουτάκια όλα εκείνα που του αρέσουν από τη “φιλοσοφία” του και έχει απωθήσει στα ενδότερα κουτάκια όλες τις αντιφάσεις. Για όλα τα κακά του κόσμου φταίνε οι αντίπαλοι. Το θέαμα είναι για γέλια και για κλάματα.

Τι ονειρεύονται οι έλληνες σήμερα;

Εγώ ονειρεύτηκα να γίνω ερευνητής στο εξωτερικό, να δουλεύω πάντα σε ότι με ευχαριστεί, να είμαι ευτυχισμένος με τον εαυτό μου, να αγαπάω και να αγαπιέμαι. Τα πέτυχα όλα, μακριά από την Ελλάδα. Τα πρώτα με σκληρή δουλειά και προπάντων με αγάπη και αφοσίωση στο αντικείμενο, και τα υπόλοιπα με αυτοκριτική και με διάθεση πάντα προς την αυτοβελτίωση.

Η εντύπωση που έχω είναι ότι ο έλληνας ήταν και είναι τρομοκρατημένος με τη ζωή και φοβάται να ονειρευτεί, το δικό του προσωπικό όνειρο που θα διαρκέσει όσο και ο πεπερασμένος χρόνος που θα περπατά πάνω σε αυτόν τον πλανήτη.

Γιαυτό και προτιμά τις ιδεολογίες, τα κόμματα, τις ομάδες ένταξης που είναι λιγότερο απαιτητικές για τον εαυτό του και περισσότερο απαιτητικές για την κοινωνία, τους άλλους. Πρώτα θα διορθωθούν οι άλλοι και μετά εγώ. Γιαυτό και ο αναρχισμός θα φορεθεί πολύ στο μπουρδέλο. Ο βαθύτατα συντηρητικός αναρχισμός που παρατηρεί κανείς να ανθεί σε θρησκόληπτες κοινωνίες, ο αναρχισμός του τύπου “ή μαζί μας ή εναντίον μας”.

Πιτσιρίκο, φαίνεται από τα γραπτά σου ότι και εσύ έχεις ακουμπήσει την ευτυχία όπως και εγώ και αρκετοί άλλοι πάνω σε αυτόν τον πλανήτη. Εγώ αισθάνομαι τυχερός που ζω ακουμπώντας την ευτυχία, αλλά και χρέος όταν πέφτω πάνω στην ελληνική μιζέρια. Χρέος να της δώσω για μια φορά τουλάχιστον ένα έρεισμα για να ξεπεράσει τους φόβους της και να τολμήσει να ονειρευτεί. Μετά στρίβω τη γωνία και εξαφανίζομαι. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να προσπαθεί κανείς να αλλάξει τους άλλους.

Κατά τη γνώμη μου, περισσότερη αγάπη για τον εαυτό τους χρειάζονται οι έλληνες, και λιγότερο εγωισμό. Η δική μου ευτυχία όμως δεν εξαρτάται από το κατά πόσο θα τα καταφέρουν στο τέλος. Εγώ ζω το όνειρο μου, και στο όνειρο μου κάθε γη είναι και πατρίδα…

Πάντως φαντάσου η ζωή στη Γη να είναι το reality show κάποιου εξωγήινου πολιτισμού…

Φ.

(Αγαπητέ φίλε, το 1999 δεν τρώγαμε όλοι με χρυσά κουτάλια. Ούτε η καθεστωτική προπαγάνδα δεν το υποστηρίζει αυτό. Ίσως η ευτυχία σας να είναι που γράφετε τη λέξη “Έλληνας” με μικρό το αρχικό “ε”. Γιατί οι περισσότεροι ιθαγενείς την γράφουν με όλα τα γράμματα κεφαλαία και έντονα. Για τα υπόλοιπα, περί πατρίδος, διαβάστε – ή διαβάστε ξανά- την “Οδύσσεια”. Είναι όλα γραμμένα εκεί. Καλά όνειρα.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.