Η ιστορία του άγνωστου χρηματιστή ΝΜ

Ο χρηματιστής ΝΜ, παιδί μιας μικροαστικής οικογένειας-χωρίς ιδιαίτερη κλίση στα γράμματα- κατόρθωσε με δυσκολία στα τέλη της δεκαετίας του ’80 να τελειώσει ένα ιδιωτικό Κολλέγιο στο οποίο φοιτούσαν παιδιά από πλούσιες οικογένειες .Ο χρηματιστής ΝΜ απέφευγε να εμφανίζει τους γονείς του, να καλεί στο σπίτι φίλους του και ζούσε με τον συνεχή φόβο, ότι οι συμμαθητές του, που ήταν επώνυμοι, θα τον απόφευγαν όταν μάθαιναν την πραγματική οικονομική του θέση και την περιοχή όπου έμενε. Από τον συμφοιτητή του, Αποστόλη Χ, που οι άλλοι χαρακτήριζαν αγαθό, πήρε κάποια χρήματα σαν δάνειο και με δόσεις αγόρασε ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο.

Στο Ιδιωτικό Κολλέγιο, ο Αποστόλης του γνώρισε την Χριστίνα Φ, και αυτή κορίτσι από μικροαστική οικογένεια αλλά με υψηλές βλέψεις.

Η Χριστίνα Φ -χωρίς να είναι ιδιαίτερα όμορφη – ήταν αρκετά κοινωνική και κέρδιζε τον οποιοδήποτε συνομιλητή της.

Αφού είχε δυο τρεις ερωτικές αποτυχίες με τα εύπορα παιδιά του Κολλεγίου δημιούργησε τελικά σχέση με τον χρηματιστή ΝΜ.

Ο Χρηματιστής ΝΜ και η Χριστίνα Φ παντρεύτηκαν και ζούσαν σε ένα δυάρι στην Δυτική Αθήνα. Έδωσαν όρκο να δουλέψουν σκληρά.

Η Χριστίνα Φ παρακάλεσε μια παλιά της συμφοιτήτρια να την προσλάβει ο πατέρας της στην Εταιρεία του.

Ο Χρηματιστής ΝΜ ζήτησε από τον θείο του, παλιό χρηματιστή που είχε ένα μικρό γραφείο, σε ένα πατάρι μιας παρόδου της Σοφοκλέους, να τον πάρει στην εργασία.

Το χρηματιστήριο εκείνη την εποχή δεν είχε μεγάλη ζήτηση και οι χρηματιστές έκαναν και παράλληλες δουλειές. Μεσολαβούσαν για πώληση χρυσών λιρών, άλλαζαν δολάρια με δραχμές και άλλες ημινόμιμες εργασίες.

Ο θείος πρόσλαβε σαν βοηθό τον Χρηματιστή ΝΜ αλλά, επειδή οι χρηματιστηριακές πράξεις που έκανε δεν έβγαζαν τον μισθό υπαλλήλου, πρότεινε στον ΝΜ -αντί να του δώσει μισθό- να τον κάνει συνέταιρο με μερίδιο 25%.

Ο Αποστόλης τον βοήθησε και του έδωσε εκείνη την εποχή 2.000.000 δραχμές για να μπορέσει να πάρει το μερίδιο του γραφείου.

Ο ΝΜ ήταν κάθε μέρα στο Κάγκελο της Σοφοκλέους φωνάζοντας δυνατά τα χαρτιά που πουλούσε. Έτσι ήταν η εποχή του χρηματιστηρίου πριν μπουν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Η Χριστίνα πάλι είχε από κοντά όλες τις παλιές φίλες της από το Κολλέγιο που οι πατεράδες τους είχαν επιχειρήσεις, και σύστηνε τον σύζυγο της σαν χρηματιστή.

Τότε βέβαια οι τζίροι ήταν μικροί και οι συναλλαγές γινόντουσαν από το τηλέφωνο.

Ο ΝΜ σκέφθηκε ότι αφού ήξερε τις εντολές των πελατών του μπορούσε να παίζει ενδιάμεσα και να κερδίζει την διαφορά, χωρίς να το μαθαίνουν οι πελάτες και φυσικά ο θείος του.

Οι πελάτες, χάρη στην Χριστίνα Φ, εμπιστεύονταν τον χρηματιστή ΝΜ και αυτός δείχνοντας τα αποτελέσματα του πρότεινε στον θείο του να αυξήσει το ποσοστό του.

Ο θείος του δέχθηκε και ζήτησε μόνο από τον χρηματιστή ΝΜ, όταν τα παιδιά του (και ξαδέλφια του) μεγαλώσουν-και αυτός φύγει από την ζωή-, να τους μάθει την δουλειά του γραφείου.

Η Χριστίνα Φ ανέλαβε όλες τις δημόσιες σχέσεις του χρηματιστή ΝΜ και συνεχώς γνώριζε κόσμο τους οποίους προσπαθούσε να πείσει να ασχοληθούν με το Χρηματιστήριο.

Οι δουλείες του χρηματιστή ΝΜ, με την άνθηση που γνώριζε το χρηματιστήριο στα μέσα του ’90 και μετά, άρχισαν να απογειώνονται.

Ο χρηματιστής ΝΜ έπρεπε να αλλάξει γραφεία και ζήτησε τότε από ένα φίλο της Χριστίνας Φ,τον μηχανικό Πέτρο Κ, να του βρει γραφεία. Ήθελε ένα παλιό διατηρητέο στο Ιστορικό Κέντρο, το οποίο εσωτερικά θα μετέτρεπε σε μια σύγχρονη επενδυτική εταιρεία.

Υποσχέθηκε στον μηχανικό Πέτρο Κ, μάλιστα, ότι, εάν του έβρισκε μια καλή ευκαιρία αγοράς, θα του ανέθετε όλο το έργο της ανακαίνισης.

Ο Πέτρος, ο μηχανικός, του βρήκε μια καταπληκτική ευκαιρία ενός εγκαταλελειμμένου διατηρητέου που ο ιδιοκτήτης είχε ανάγκη μετρητών και το διαπραγματευόταν με μια τεχνική εταιρεία.

Ο Χρηματιστής ΝΜ ήρθε σε επαφή με τον ιδιοκτήτη της τεχνικής εταιρείας, συμφώνησε να αποσύρει το ενδιαφέρον της η τεχνική εταιρεία για να μειωθεί το τίμημα, έκλεισε το deal με την βοήθεια του μηχανικού Πέτρου Κ… αλλά το έργο το ανέθεσε στην τεχνική εταιρεία με αντάλλαγμα να της αναλάβει με success fee την διαμεσολάβηση να μπει στο χρηματιστήριο.

Ήταν η εποχή που στο Χρηματιστήριο έμπαινε οποιαδήποτε τεχνική εταιρεία είχε μια μπουλντόζα και ένα καλό business plan να παρουσιάσει.

Η Χριστίνα Φ ανέλαβε να πείσει πολλούς φίλους της να αγοράσουν μετοχές της νεοεισηγμένης εταιρείας ( μεταξυ των οποίων και ο φίλος του ο Αποστόλης ) και ο Χρηματιστής ΝΜ κατάφερε χάρη στο deal αυτό να κερδίσει αρκετά εκατομμύρια. Χρήματα που του επέτρεψαν να πραγματοποιήσει το όνειρο του να αγοράσει μια κατοικία στα Βόρεια Προάστια, ένα ακριβό sport γερμανικό αυτοκίνητο και ένα σκάφος.

Ο χρηματιστής ΝΜ και η Χριστίνα Φ άλλαξαν πια και συνήθειες και φίλους και άρχισαν να πηγαίνουν σε μέρη που τα πρώτα δύσκολα χρόνια “έτρωγαν πόρτα”.

O χρηματιστής ΝΜ θυμόταν τον πορτιέρη του κοσμικού bar-restaurant -που πριν από οκτώ χρόνια του είχε απαγορεύσει την είσοδο- και απαίτησε από τον ιδιοκτήτη του bar να μην τον βλέπει μπροστά του.

Ο χρηματιστής ΝΜ κατάφερε πια να ξεπεράσει αρκετούς από τους παλιούς συμμαθητές του και ο κύκλος γνωριμιών τους διευρύνθηκε.

Στα καθιστά δείπνα του χρηματιστή προσκεκλημένοι ήταν πλέον τραπεζίτες και πολιτικοί.

Ο ΝΜ συμμετείχε σε όλο το πάρτι του Χρηματιστηρίου που έγινε το 1999 και αύξανε συνεχώς τον κύκλο εργασιών του χάρη στην κοινωνική σύζυγο του Χριστίνα Φ, που έγινε και μέλος σε φιλανθρωπικό ίδρυμα.

Εκεί η Χριστίνα Φ γνώρισε τον τραπεζίτη Β -χορηγό μιας φιλανθρωπικής βραδιάς- και τον έπεισε να συνεργαστεί με τον σύζυγο της χρηματιστή ΝΜ…

Ο τραπεζίτης Β σε μια Κυριακάτικη βόλτα με το σκάφος του προτείνει στον χρηματιστή ΝΜ να του πουλήσει την χρηματιστηριακή εταιρεία και να παραμείνει ο χρηματιστής ΝΜ στην Διοίκηση σαν στέλεχος σε ένα νέο fund, στα οποία θα επένδυε το 50% από τα χρήματα της αγοραπωλησίας.

Ο χρηματιστής ΝΜ πείθει τον θείο του να πουλήσουν την εταιρεία και τα κεφάλαια που θα πάρει ο θείος του να τα επενδύσει στο fund του τραπεζίτη Β. Ο Θείος εμπιστεύεται τον ανιψιό του Χρηματιστή ΝΜ και το σχέδιο υλοποιείται.

Ο χρηματιστής ΝΜ εισπράττει για το μερίδιο του ένα σημαντικό ποσόν το οποίο εξάγει νόμιμα πλέον στην Ελβετία και αρχίζει να διοικεί το fund στο οποίο επένδυσε τα κεφάλαια ο θείος του. Τ

Τρεις μήνες μετά την εξαγορά, ο τραπεζίτης Β διαπιστώνει εμπλοκή του χρηματιστή ΝΜ σε χειραγώγηση μετοχών και -για να αποφύγει το σκάνδαλο με την τράπεζα του (αφού είχε υπερκοστολογήσει στην εξαγορά της χρηματιστηριακής το μερίδιο του χρηματιστή ΝΜ)- συμφωνεί να καταβάλλει στον χρηματιστή ΝΜ μια υπέρογκη για τα δεδομένα της εποχής αποζημίωση προκειμένου να παραιτηθεί και να κλείσει η υπόθεση.

Ο χρηματιστής ΝΜ ιδρύει μια νέα επενδυτική εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων (τρίτων φυσικά) αμειβόμενος πάντα με success fee.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, οι εξελίξεις στο Χρηματιστήριο και την Οικονομία δεν ήταν ευχάριστες. Τα γεγονότα ακολούθησαν το ένα μετά το άλλο.

-Η επιχείρηση που είχε προσλάβει την Χριστίνα Φ δεν κατάφερε να επιβιώσει γιατί η Τράπεζα Β, ο επικεφαλής της οποίας έγινε προσωπικός φίλος της Χριστίνας Φ, δεν ανανέωσε το κεφάλαιο κίνησης της επιχείρησης. Η Χριστίνα Φ είπε στην φίλη της, που ζήτησε την βοήθεια της ότι δεν της αρέσει να αναμιγνύεται σε επιχειρηματικές υποθέσεις.

– Η μετοχή της Τεχνικής Εταιρείας που εισήχθηκε στο χρηματιστήριο με την προτροπή του χρηματιστή ΝΜ κατέρρευσε. Αρκετοί φίλοι της Χριστίνας Φ και συμμαθητές της από το Ιδιωτικό Κολλέγιο έχασαν τα χρήματα τους. Μεταξύ αυτών, ο παιδικός τους φίλος Αποστόλης. Ο χρηματιστής ΝΜ αρνήθηκε να δανείσει 30.000 € στον παιδικό φίλο του Αποστόλη που ήθελε να ανοίξει ένα κατάστημα ρούχων και του είπε ότι ο δανεισμός καταστρέφει φιλίες. Εξάλλου, αυτός ήταν συνεπής και είχε επιστρέψει στον Αποστόλη τα 2.000.000 σε τότε δραχμές που είχε δανειστεί.

-Το Fund του εξωτερικού, στο οποίο ο χρηματιστής ΝΜ τοποθέτησε όλα τα χρήματα του θείου του έκλεισε λόγω επενδυτικών επιλογών σε τοξικά ομόλογα της Αμερικάνικης φούσκας των ακινήτων και οι μεριδιούχοι έχασαν όλα σχεδόν τα χρήματα τους. Ο θείος πέθανε. Ο χρηματιστής ΝΜ αρνήθηκε να προσλάβει τον γιο του θείου και μικρό ξάδελφο του στη νέα εταιρεία του και τον συμβούλευσε να βασιστεί στις δικές του δυνάμεις.

-Τα κεφάλαια που διαχειρίσθηκε ο Χρηματιστής ΝΜ, στην νέα του εταιρεία , δεν είχαν την αναμενόμενη απόδοση και ο χρηματιστής –αφού είχε ήδη δημιουργήσει μια σημαντική περιουσία, αμειβόμενος πάντα με ποσοστά -έγινε σύμβουλος επιχειρήσεων.

Παρά την έντονη και πολυκύμαντη δραστηριότητα του. ο Χρηματιστής ΝΜ παρέμενε όλα αυτά τα χρόνια μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Για την νέα του απασχόληση, όμως, χρειαζότανε και την προβολή. Το ανέλαβε και αυτό η Χριστίνα Φ, η σύζυγος του.

Αυτή τον έφερε σε επαφή με την υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων ενός μεγάλου ομίλου προβολής επιχειρηματιών, την όμορφη Μαρία Τ (το επονομαζόμενο και τσακάλι στην πιάτσα της ). Αυτή ανέλαβε να του αναβαθμίσει το profile και να του προετοιμάσει την είσοδο στον χώρο των επιχειρήσεων.

Ο χρηματιστής ΝΜ (υπόδειγμα μέχρι τότε συζυγικής πιστότητας ) ενθουσιάζεται με την Μαρία Τ…Την ερωτεύεται παράφορα…

Η Χριστίνα Φ κάτι καταλαβαίνει από την αλλαγή της συμπεριφοράς του και προσπαθεί να τους απομονώσει. Είναι πια αργά.

Ο χρηματιστής ΝΜ προσκαλεί στο σκάφος του την Μαρία Τ. για ένα τριήμερο στη Μύκονο. Η Μαρία Τ. –το τσακάλι των δημοσίων σχέσεων –φωτογραφίζεται μαζί του σε κοσμικό κέντρο του νησιού. Οι φωτογραφίες τους εμφανίζονται σε εφημερίδα lifestyle με υπονοούμενα για την ερωτευμένη Μαρία Τ.

Η Μαρία εξομολογείται στην ξανθιά δημοσιογράφο ότι στα σαράντα της συνάντησε τον έρωτα που από χρόνια της έλειπε.

Η Αθήνα μαθαίνει πια τον άγνωστο Χρηματιστή ΝΜ. Η Μαρία Τ. εγκαταλείπει οριστικά και τον δεύτερο σύζυγο της, ενώ ο χρηματιστής ΝΜ χωρίζει και αυτός με την Χριστίνα Φ.

Ο Χρηματιστής ΝΜ, όταν πρόσφατα βρέθηκε σε reunion αποφοίτων του Ιδιωτικού Κολλεγίου, διαπίστωσε ότι πολύ λίγοι τον πλησίασαν για να τον χαιρετίσουν.

Μεταξύ αυτών των λίγων και ο Αποστόλης, που δεν κατάφερε να ανοίξει το κατάστημα και είχε γίνει στα 45 του Πωλητής σε κατάστημα επωνύμων ρούχων.

Έπιασαν την κουβέντα και μίλησαν για τους παλιούς φίλους και τις γυναίκες τους.

Ο χρηματιστής ΝΜ χτύπησε φιλικά στην πλάτη τον Αποστόλη, και του εξομολογήθηκε τα παράπονο του:

“Ρε συ Αποστόλη” είπε, “χάθηκαν οι άνθρωποι σήμερα. Στην Ελλάδα μισούν όποιον πάει να ξεχωρίσει. Δεν σου μιλάνε εάν δεν έχουν κάτι να κερδίσουν από σένα”.

Τα ονόματα είναι φανταστικά. Τα γεγονότα είναι στα όρια της πραγματικότητας.

Γ.Κ.

(Αγαπητέ φίλε, θα πρέπει να σας αρέσει πολύ ο Καραγάτσης. Και του Καραγάτση θα του άρεσε πολύ η εποχή μας. Αυτές οι πτυχές μιας αφόρητα μικροαστικής κοινωνίας είναι τρελό πεδίο έμπνευσης. Βρίσκω εξόχως διασκεδαστικές τις ιστορίες που μου στέλνετε. Σας ευχαριστώ. Καλές γιορτές.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.