Πατριωτισμός και χρυσός

Ο δήμαρχος της Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης συναντά τον Καναδό πρέσβη Ρόμπερτ Πεκ, για το θέμα της επένδυσης της καναδικής εταιρείας Eldorado Gold Corp. σε ορυχείο χρυσού στο Πέραμα Θράκης. Ο κ. Λαμπάκης λέει -μεταξύ άλλων- στον Καναδό πρέσβη τα εξής:

“Θέλουμε να μας αφήσετε ήσυχους να αναπτύξουμε εδώ την αλιεία μας, την κτηνοτροφία μας, τον τουρισμό μας, τα δάση μας, για να μπορέσουμε -μέσα από αυτό που γνωρίζουμε εμείς, κρατώντας την καθαρότητα του τόπου μας- να προκόψουμε. Αν πραγματικά εκτιμάτε τον ελληνικό λαό -και ιδιαίτερα αυτόν τον ευαίσθητο χώρο-, αφήστε μας ήσυχους και καθαρούς. Δεν μπορούμε άλλο…

Η Αθήνα δεν σκέφτεται το συμφέρον και τη ζωή των Θρακιωτών. Οι δήμαρχοι της Θράκης γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τις αποφάσεις της Αθήνας και σηκώνουν μπαϊράκι….

Εσείς θα πάρετε τον χρυσό και εμείς θα κρατήσουμε το κυάνιο.

Δεν λέμε όχι στην εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου, αλλά δεν υπάρχει λόγος να το δώσουμε σε εσάς. Αυτός είναι ο χρυσός μας.”

Κάποιοι αδυνατούν να αντιληφθούν τι σημαίνει πατριωτισμός και ποια είναι η διαφορά του από τον εθνικισμό.

Ας ακούσουν προσεκτικά τα λόγια του δήμαρχου της Αλεξανδρούπολης, Βαγγέλη Λαμπάκη, και θα αντιληφθούν τι σημαίνει πατριωτισμός.

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.