Πολιτικοί κρατούμενοι

Είναι γνωστό πως τα μέλη των επαναστατικών ομάδων και οργανώσεων που συλλαμβάνονται δεν αντιμετωπίζονται ως πολιτικοί κρατούμενοι. Δικάζονται σαν κοινοί εγκληματίες και αντιμετωπίζονται από το επίσημο κράτος με τον ίδιο τρόπο.

Στην Ελλάδα, υπάρχει σε μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης -αλλά και των ΜΜΕ- η εντύπωση πως πολιτικοί κρατούμενοι ήταν μόνο οι εξόριστοι της εποχής μετά τον Εμφύλιο.

Βέβαια, ούτε εκείνοι θεωρούνταν πολιτικοί κρατούμενοι. Θεωρούνταν απλά επικίνδυνοι κομμουνιστές. Ήταν αρκετό.

Αναρωτιέμαι αν υπάρχει ένας τρόπος για να αναγνωριστούν οι φυλακισμένοι για συμμετοχή σε επαναστατικές οργανώσεις πολιτικοί κρατούμενοι.

Χωρίς να έχω τις απαιτούμενες νομικές και συνταγματικές γνώσεις, θεωρώ πως ένας τρόπος για να αναγνωριστούν τα μέλη των επαναστατικών οργανώσεων ως πολιτικοί κρατούμενοι είναι να εκλεγούν βουλευτές.

Αν αυτό συμβεί, θα θεωρούνται αυτομάτως πολιτικοί κρατούμενοι.

Αν δεν κάνω λάθος, ο μόνος λόγος για να μην μπορεί να θέσει υποψηφιότητα ένας Έλληνας πολίτης σε εθνικές εκλογές -εκτός από το να έχει συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας του- είναι να έχει στερηθεί τα πολιτικά του δικαιώματα.

Ο Μανώλης Γλέζος είχε εκλεγεί βουλευτής, ενώ ήταν φυλακισμένος. Το ίδιο είχε συμβεί με τον Μπόμπι Σαντς.

Ναι, αλλά ποιο κόμμα θα φιλοξενήσει στα ψηφοδέλτιά του μέλη επαναστατικών οργανώσεων;

Δεν το γνωρίζω. Θεωρώ μάλλον αδύνατο αυτό να συμβεί από κάποιο από τα υπάρχοντα κόμματα.

Θα μπορούσε, όμως, να δημιουργηθεί ένα κόμμα που στα ψηφοδέλτιά του θα έχει φυλακισμένα μέλη επαναστατικών οργανώσεων, και θα έχει ως μοναδικό αίτημα να θεωρηθούν πολιτικοί κρατούμενοι.

Ο αντιεξουσιαστικός χώρος μπορεί να μην εκτιμά ιδιαίτερα τις εκλογές των αστών αλλά θα μπορούσε να κάνει μια εξαίρεση και να φερθεί έξυπνα.

Η χρονική συγκυρία, με τεράστιο μέρος του πληθυσμού της χώρας απογοητευμένο και αηδιασμένο από τα κοινοβουλευτικά κόμματα όλου του πολιτικού φάσματος, ίσως δώσει εξαιρετική δυναμική σε ένα τέτοιο κόμμα.

Η ταπεινή μου γνώμη είναι πως χιλιάδες άνθρωποι θα ψηφίσουν ένα φυλακισμένο μέλος επαναστατικής οργάνωσης.

Εγώ, πάντως, θα τον ψηφίσω.

Τίποτε άλλο δεν έχω να προσθέσω και γράμματα γνωρίζω.

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.