Γράμμα από την Κύπρο

Πιτσιρίκο, οι πιο κάτω σκέψεις γράφτηκαν μόλις έσκασε η βόμβα για το κούρεμα στην Τζύπρον μας. Τελικά το κούρεμα έγινε, αλλά όχι για ποσά κάτω των 100.000, αλλά πού θα πάει, κάπου θα γίνει και αυτό στο μέλλον.

Η κορώνα του καπιταλισμού, το κύριο γρανάζι του είναι οι τράπεζες. Είναι ο μηχανισμός που σπρώχνει τους ανθρώπους που ασκούν πραγματική εργασία στις επιχειρήσεις του κάθε καραγκιόζη καπιτάλα, να συνεχίζουν να την ασκούν προς όφελος του, ώστε να αποπληρώσουν τα δάνεια τους κ.τ.λ. Επιπλέον είναι ο μηχανισμός διαμέσου του οποίου οι εργαζόμενοι δίνουν ένα ποσοστό του πλούτου που παράγουν οι ίδιοι, στους ιδιοκτήτες και στους μετόχους των τραπεζών, υπό μορφή τόκων. Με λίγα λόγια, είναι ο μηχανισμός που σε σπρώχνει να δουλεύεις ώστε να γεμίζεις τις τσέπες τους με λεφτά.

Η εξέλιξη των τελευταίων ημερών (κούρεμα καταθέσεων), πιστεύω ότι είναι η προσπάθεια καθιέρωσης ενός νέου αυτόματου μηχανισμού ”αυτo-ίασης”, χρησιμοποιώντας και τα λεφτά των καταθετών. Οι μεγαλοκαπιταλιστές δηλαδή, προκειμένου να μην κινδυνεύουν ανά διαστήματα τα εργαλεία του συστήματος εκμετάλλευσης με κατάρρευση, είναι διατεθειμένοι να δίνουν κάθε τόσο ένα ποσό από τα υπερκέρδη τους, μαζί με τους μικροκαταθέτες.

Από αυτό το σύστημα αυτo-ίασης, ο καπιταλιστής θα βγει διπλά κερδισμένος.

α) Διατηρείται ζωντανό και δεν αμφισβητείται-κινδυνεύει το παρόν μοντέλο παραγωγής πλούτου, και ειδικά η προμετωπίδα του, οι τράπεζες.

β) Με το κούρεμα, ο μεγαλοκαπιταλιστής δεν επηρεάζεται παρά ελάχιστα, όμως στον μικροκαταθέτη αυξάνεται η πίεση για επιβίωση, οπότε εμφανίζεται διατεθειμένος να δουλέψει με χαμηλότερο κόστος ώστε να επιβιώσει ή και να αποπληρώσει δάνεια. Και φυσικά θα στραφεί στον καπιταλιστή για δουλειά.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, με τη διατήρηση του χρυσού μηχανισμού του συστήματος, τα λεφτά που θα θυσιαστούν, να επιστρέψουν ξανά στις μεγάλες τσέπες, μέσω της εργασίας του καθενός. Η ύπαρξη διαβαθμίσεων στις ανώτερες τάξεις, δημιουργεί και την εξής σχέση: Όσα περισσότερα βγάζεις, τόσο σε συμφέρει η νέα πατέντα, γιατί θα τα αναπληρώσεις γρηγορότερα βάζοντας τα μικρότερα ψάρια να δουλέψουν εντατικότερα.

Το καπιταλιστικό σύστημα είναι ευέλικτο, αναμορφώνεται, εξελίσσεται και επινοεί νέες μεθόδους αυτοσυντήρησης. Αυτό ακριβώς αποτελεί η καινοφανής λύση του κουρέματος καταθέσεων. Μια εξέλιξη του συστήματος εκμετάλλευσης. Μια άμυνα, ένα μέτρο αυτοπροστασίας του πυρήνα του, των τραπεζών.

Το κούρεμα καταθέσεων, αν δεν εφαρμοστεί στην Κύπρο, θα εφαρμοστεί κάπου αλλού αργά ή γρήγορα. Πρέπει να δημιουργηθεί κάπου ένα προηγούμενο, ώστε να ακολουθείται σαν παράδειγμα. Έτσι και αλλιώς δεν υπάρχει τράπεζα στο φεγγάρι ώστε να μεταφέρει κάποιος τα λεφτά του εκεί για να γλυτώσει από το ”παγγαιϊκό προηγούμενο”.

Είτε θα συνεχίσει να δέχεται το παρόν σύστημα με τις όποιες αναμορφώσεις του (φυσικά προς το χειρότερο για την πλειοψηφία), είτε θα στραφεί προς την ολική διάλυση του. Ενδιάμεσες λύσεις ή ρεφορμιστικές βελτιώσεις, αργά η γρήγορα θα μας φέρουν ξανά σε κρίση. Αν όχι εμάς, τα παιδιά ή τα εγγόνια μας.

Κλείνω με το εξής. Το κούρεμα των καταθέσεων μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες παγκοσμιοποίησης του προβλήματος. Γενίκευσης της αμφισβήτησης προς το σύστημα, κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες ανατροπής του.

Το χέρι στις καταθέσεις μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ στο σύστημα.

Το κύριο ζήτημα όμως είναι η σωστή κατεύθυνση για την ανατροπή. Ιστορικά υπάρχει προηγούμενο και πλέον είμαστε σε ένα αγώνα δρόμου. Είτε θα δούμε ξανά την άνοδο του φασισμού στην εξουσία (ή την εντονότερη παρουσία του όπου είναι ήδη στην εξουσία) είτε θα βρούμε τρόπο να ριζοσπαστικοποιηθεί η κρίσιμη μάζα ή να σχηματιστεί το ενιαίο μέτωπο ή οι πυρήνες συνεχούς αντίστασης και θα έρθει η ”Aλλαγή” :D

Φιλιά από την Τζύπρον

Μπάτμαν

(Αγαπητέ φίλε, αυτά σκέφτομαι από χτες και προσπαθώ να καταλάβω αν αυτή η απόφαση για τις καταθέσεις θα στραφεί εναντίον του συστήματος ή θα το τονώσει. Σας ευχαριστώ. Φιλιά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.