Μη σκύβεις το κεφάλι

Καλησπέρα Πιτσιρίκο, σου γράφω με αφορμή το κέιμενο “εμπρός λαέ” για την ανάδειξη νέου Γ.Γ. στο κόμμα. Και ‘συ, και πολλοί πολλοί άλλοι φαίνεστε δυσαρεστημένοι, ανικανοποίητοι, σκεπτόμενοι ( διαλέξτε αυτό που σας ταιριάζει ), για την ανάδειξη του συντρόφου Κουτσούμπα στη θέση του Γ.Γ. αντί προφανώς κάποιου νεότερου, γνωστότερου, δημοφιλέστερου στελέχους όπως π.χ. ο Μπογιόπουλος.

Δε θέλω να παρεξηγηθώ, μου αρέσει ο Μπογιό, και το βιβλίο του έχω διαβάσει, και συμφωνώ με την διαφοροποίηση του σε ορισμένα ζητήματα (όπως αυτός τα γράφει φυσικά και όχι όπως τα μεταφέρει στο κόσμο η κάθε αστική φυλλάδα, η κάθε Αυγή κλπ ) αλλά υπάρχουν άνθρωποι που έχουν δώσει τη ζωή τους στο κόμμα, για πολλά χρόνια, άνθρωποι με το κατάλληλο και αναγκαίο πολιτικό και ιδεολογικό υπόβαθρο ώστε να “καθίσουν στη καρέκλα” όπως πολλοί συνηθίζουν να λένε.

Στις 14 του Απρίλη κρίθηκε πως κατάλληλος γι’ αυτή τη θέση είναι ο Κουτσούμπας (26 χρόνια ΚΕ, 22 χρόνια ΠΓ). Είναι δεκτή η διαφωνία όλων, μόνο εμείς ξέρουμε τι σενάριο και τι μουρμούρα θ’ ακούσουμε πάλι για το ποιος είναι, πως εκλέχτηκε, που φοίτησε αυτός και το σπέρμα που βγήκε απ’ το πουλί του, τι συστημικός και έμμεσα μνημονιακός.

Δεν μας νοιάζει, το λέμε και μεις το αναφέρεις και ‘συ, τα πρόσωπα δεν είναι για μας ότι είναι για τα υπόλοιπα (κοινοβουλευτικά) κόμματα, μηδενός εξαιρουμένου. Και το τονίζουμε. Ξέρεις καλύτερα από πολλούς ότι αυτή τη στιγμή ο κόσμος της “αριστεράς” δεν εκφράζεται μονάχα από τον ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα δηλαδή αυτό καθ’ αυτό, αλλά και από τον Τσίπρα, τον νεαρό με τις ανησυχίες και το ενωτικό πνεύμα.

Οι άνθρωποι που αποτελούν την ΚΕ του ΚΚΕ δεν είναι ηλίθιοι, γνωρίζουν καλά πως, εάν εξέλεγαν τον Μπογιόπουλο ή κάποιον παρόμοιο, το κόμμα θα ανέβαινε, θα ανέβαινε σημαντικά. Αυτή η άνοδος δεν με νοιάζει, εμένα σαν άνθρωπο του κινήματος αυτού, δεν με ενδιαφέρει στο ελάχιστο, και πληθώρα ανθρώπων μαζί μ’ εμένα.

Απογοητεύτηκα και στεναχωρήθηκα με την εκλογική πτώση, αλλά ποτέ δεν έμαθα να βλέπω το εκλογικό αποτέλεσμα ως καθολική νίκη ή ήττα. Αντιμετωπίζουμε τους ανθρώπους ή τουλάχιστον προσωπικά, σαν κάτι περισσότερο από ψήφους και από χέρια, απλά και μόνο γιατί μόνοι μας σοσιαλιστική κοινωνία δεν οικοδομούμε. Η προσπάθεια που κάνουμε, πέρα από το να δυναμώσουμε το κόμμα αριθμητικά είναι να καταφέρουμε να δει ο συνομιλητής μέσα από τα μάτια μας, να σκεφτεί όπως σκεφτόμαστε, να σταματήσει να πιστεύει σε οποιονδήποτε άλλο, να πιστέψει στον εαυτό του και να πάρει τη κατάσταση στα χέρια του.

Προσπαθούμε, κάποιοι το κατανοούν, κάποιοι όχι, αρκετοί το κατανοούν αλλά θέλουν μια γρήγορη δραματική αλλαγή όπως αυτή που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, δεκτό, ούτε αλήτες ούτε φασίστες είμαστε, δεν είμαστε όμως και ηλίθιοι, να πουλήσουμε τα όνειρα και τις ιδέες μας για ….(πραγματικά για ποιο στόχο και σκοπό, ακόμα δεν έχω καταλάβει τι ακριβώς θέλουν).

Λαϊκισμός, συκοφαντία, όμορφα λογάκια με δηλητήριο και ακροατήριο καθισμένο άνετα στους καναπέδες του ΙΚΕΑ όπως λέει και ο Αποστόλης, αυτή είναι η πλειοψηφία του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ δυστυχώς.

Αυτό το κόσμο ούτε τον θέλουμε, ούτε τον χρειαζόμαστε, αυτό τον κόσμο θέλουμε να τον αλλάξουμε, και δεν αλλάζει με τα πρόσωπα, βολεύεται περισσότερο.

Όσο για μας, θα είμαστε εδώ, εκεί, στους δρόμους κάτω από τις κόκκινες σημαίες μας, με ξεκάθαρο προσανατολισμό που λέγεται σοσιαλισμός – κομμουνισμός, και θα συνεχίσουμε μέχρι τη νίκη ( ακόμα και αν δεν έρθει ποτέ ). Η αλλαγή που ζητάνε πολλοί για το κόμμα μας θα φέρει αριθμητικά μπόλικο κόσμο αλλά θα διώξει εμάς.

Εμείς είμαστε όμως το ΚΚΕ, μεγαλώσαμε με αυτό, μάθαμε με αυτό, ονειρευτήκαμε με αυτό, μας χρειάζεται και το χρειαζόμαστε, δυναμικά και αποφασισμένα, για ένα σκοπό που δεν αλλοιώνεται τόσο εύκολα όσο κάποιοι πιστεύουν ή όσο κάποιοι βίωσαν.

Υ.Γ.1 Οι λόγοι για τους οποίους δεν δεχόμαστε οικονομικό έλεγχο είναι λίγο πολύ γνωστοί, ωστόσο ένας τέτοιος οικονομικός έλεγχος είναι και πρακτικά αδύνατος επειδή απλούστατα το ΚΚΕ στηρίζεται οικονομικά σε πολλές χιλιάδες ανώνυμων ανθρώπων που με πολύ αγάπη δίνουν 1,2,5,10, ευρώ. Ωστόσο, μπορείς άνετα Πιτσιρίκο και λοιποί να φτιάξετε σενάρια για το πως το κάθε “μεγάλο κεφάλι” και οι διάφοροι δήθεν κομματικοί μηχανισμοί καπηλεύονται χρηματικά ποσά. Ισως μάλιστα τα σενάρια αυτά να αληθεύουν, δεν με ενδιαφέρει στο ελάχιστο όμως από τη στιγμή που η ιδεολογία που πρεσβεύει το κόμμα παραμένει ζωντανή (λόγω του κόμματος) στη σημερινή ελληνική κοινωνία σε αντίθεση με χίλια δύο άλλα Κ.Κ.

Υ.Γ.2 Το θέμα του οικονομικού ελέγχου Πιτσιρίκο δεν έχει τελειώσει, ούτε για το κόμμα ούτε για τα τηλεοπτικά παράθυρα. Συχνά πυκνά, όλο και κάπου ανακύπτει το θέμα του οικονομικού ελέγχου στο ΚΚΕ σε αντίθεση με την πλειοψηφία των υπόλοιπων κομμάτων.

Πιτσιρίκος:Το ερώτημα για την στάση του ΚΚΕ μετά την χρεοκοπία της χώρας δεν απασχόλησε ιδιαίτερα το 19ο συνέδριο του ΚΚΕ.

Άλλωστε, το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ κατέχει την απόλυτη αλήθεια και όλοι οι άλλοι είναι πεπλανημένοι ή πράκτορες.

Δεν μπορώ να βγάλω από το μυαλό μου πως η στάση του ΚΚΕ είχε να κάνει με τα οικονομικά του κόμματος.

Άλλη εξήγηση δεν μπορώ να βρω.

Το ΚΚΕ είναι ένα αστικό κόμμα, τα τελευταία 40 χρόνια είναι στη Βουλή, και, λογικά, θα έχει κι αυτό πολλούς σκελετούς στις ντουλάπες του.

Υ.Γ.3 άρθρο 57, σελίδα 40 ( στη μπροσούρα των θέσεων ).
Η εκλογή του Γ.Γ. προφανώς δεν είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα για κόσμο έξω από τα κοινά του κόμματος, δε μπορεί λοιπόν να τροφοδοτήσει την εκλογική άνοδο η οποία κατά συνέπεια τόσο από οικονομικές ενισχύσεις όσο και από κρατική χρηματοδότηση θα ήταν βαθιά ανάσα για το Κόμμα ( πάντα σε ότι αφορά τα οικονομικά του). Αυτή είναι η απάντηση στη πρώτη ανάγνωση για τη στάση του ΚΚΕ. Απάντηση για τη δεύτερη ανάγνωση δε θέλω να δώσω, με συγχωρείς αλλά νιώθω λίγο αηδιασμένος από αυτή τη πρόταση….

Ζήτω το Κόμμα!

Venceremos!

Άλλος ένας Κουκουες

(Αγαπητέ φίλε, ελπίζω να μη σας σοκάρω αν σας ενημερώσω πως το ΚΚΕ δεν είναι πια κομμουνιστικό κόμμα αλλά μια παρεούλα που κρατάει το μαγαζί, μέχρι να πάρουν σύνταξη. Αλλά δεν βλέπω να σας ενδιαφέρει αυτό, αφού το αντιμετωπίζετε -“εμείς είμαστε όμως το ΚΚΕ, μεγαλώσαμε με αυτό, μάθαμε με αυτό”- σαν οπαδός του Ολυμπιακού. Λοιπόν, το ντέρμπι έχει ξεκινήσει και κάποιοι κομμουνιστές θέλουν το κόμμα τους πίσω. Αργά ή γρήγορα, θα πρέπει να πάρετε θέση. Εξήγηση για την καθεστωτική στάση του ΚΚΕ τα τελευταία χρόνια δεν έχετε. Εγώ σιχαίνομαι πιο πολύ από εσάς. Αλλά αυτό δεν με εμποδίζει να καταλαβαίνω τι συμβαίνει γύρω μου. Και δεν πιστεύω πως οι φίλοι μου έχουν πάντα δίκιο μόνο και μόνο επειδή τυχαίνει να είναι φίλοι μου. Ως μη μέλος του ΚΚΕ, δεν βλέπω την ηγεσία του “αθώα”. Το “είμαι ΚΚΕ, άρα είμαι αθώος για όλα” δεν περνάει πια. Διαβάστε τον “Πειρασμό της αθωότητας” του Πασκάλ Μπρικνέρ. Έχουν κι αυτοί οι αστοί τα ωραία τους. Κι αν δεν σας αρέσει ο Μπρικνέρ, διαβάστε τον κομμουνιστή -και άξιο μαρξιστή- Βασίλη Ραφαηλίδη που στο τσακ την γλίτωσε να μην γίνει στελεχάρα του ΚΚΕ. Σώθηκε ο άνθρωπος.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.