XYTA στη δυτική Αιγιάλεια, στην περιοχη Παπανικολού

Αγαπητέ πιτσιρίκο, είπα να σου γράψω για να γίνει γνωστό άλλο ένα θέμα το οποίο θεωρώ άκρως σημαντικό και το οποίο για μια ακόμα φορά μου έδωσε να καταλάβω ότι η κοινή λογική με την πολιτική και τη “νομικά θεσμοθετημένη” λογική είναι τρία τελείως διαφορετικά πράγματα, με τα δύο τελευταία να συγκλίνουν όποτε τα καλεί το συμφέρον.

Η κοινή λογική λέει ότι σε ένα χώρο με πλούσιο υδροφόρο ορίζοντα δεν πας να φτιάξεις χωματερή. Ούτε σε ένα μέρος που παράγονται προϊόντα ονομασίας προελεύσεως (ΠΟΠ), όπως είναι η σταφίδα “VOSTIZZA” και οι οίνοι ΟΠΑΠ “πλαγιές Αιγιάλειας” διακινδυνεύοντας έτσι να πέσει κατακόρυφα η ποιοτική τους αξιολόγηση και επομένως και η ζήτησή τους, κάτι που θα ζημιώσει χιλιάδες οικογένειες στην περιοχή που ζουν από αυτό. Γενικά, δεν κάνεις ένα τέτοιο εγχείρημα χωρίς να έχεις εξαντλήσει όλους τους απαραίτητους ελέγχους πιθανών επιπτώσεων.

Και όμως. Η πολιτική λογική λέει ότι μπορούμε να κάνουμε μια χωματερή (ή ΧΥΤΑ ή πες το όπως θέλεις, δε μου αρέσει να παίζω με τις λέξεις, το νόημα είναι ένα) σε μία περιοχή όπου δεν υπάρχουν και πολλοί ψηφοφόροι. Άρα μία διαδικασία που θα επέφερε δυσφορία και αγανάκτηση όπου και να λάμβανε χώρα, γίνεται σε ένα σημείο με τη μικρότερη δυνατή “πολιτική” ζημία για κάθε έναν από τους άπληστους αυτούς ανθρωπίσκους, που το μόνο που τους νοιάζει είναι η ικανοποίηση της δίψας τους για εξουσία (και ίσως και της τσέπης τους).

Από την άλλη, η “δικαιοσύνη” χωρίς να ασχοληθεί με το πως μία περιοχή από άποψη καταλληλότητας για το συγκεκριμένο εγχείρημα κατέληξε από χαμηλά στη λίστα να βρεθεί πρώτη, αλλά αφού αποφασίστηκε από τους τοπικούς “άρχοντες” (παρά τις παρατυπίες που έλαβαν χώρα στον τρόπο που λήφθηκε αυτή η απόφαση) και παρόλο που δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για τις απαιτούμενες απαλλοτριώσεις, και έχοντας στα χέρια της μία ελλειπή περιβαλλοντική μελέτη (όσον αφορά την ύπαρξη επιφανειακών υδάτων και πλούσιου υδροφόρου ορίζοντα από όπου υδρεύονται και αρδεύονται πάνω από δώδεκα κοινότητες) της Π.Δ.Ε, αποφαίνεται πως μία τέτοια κίνηση είναι όχι απλά συνετή, αλλά και νόμιμη -ασχέτως αν τα ΧΥΤΑ έχουν κριθεί και επίσημα από την ΕΕ ως απαρχαιωμένες και βλαβερές για το περιβάλλον μέθοδοι για τις οποίες θα υπάρχουν και οικονομικές κυρώσεις όπου αυτές υπάρχουν μετά το 2015…

Το ξέρω ότι αυτά που σου γράφω (ή άλλα παρόμοια περιστατικά) είναι όχι απλά γνώριμα σε όλους, αλλά και χιλιοειπωμένα σε σημείο που να γίνονται κουραστικά. Όπως κουραστικός και εκνευριστικός έχει γίνει και ο τρόπος που επιβάλλονται εν τέλει τέτοιου είδους ενέργειες.

Σου παραθέτω και κάποια video από τις πολιτικές τοποθετήσεις (μέσα στα οποία φαίνεται και η περιοχή) και από τις τοπικές κινητοποιήσεις.

έως ότου φτάσαμε στη σημερινή άκρως αναμενόμενη εξέλιξη.

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.