Ζωρζ Μουστακί (1934 – 2013)

Η κηδεία του Ζωρζ Μουστακί γίνεται σήμερα στο Παρίσι. Δεν γνωρίζω αν θα ικανοποιηθεί η επιθυμία που είχε εκφράσει τον περασμένο Δεκέμβριο στο ραδιοφωνικό σταθμό του RTL η σορός του να θαφτεί στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Ο Ζωρζ Μουστακί είχε πει πως “στην Αλεξάνδρεια υπάρχει ένα νεκροταφείο που είναι νεκροταφείο για ανθρώπους που σκέφτονται ελεύθερα, και είναι εκεί που θα ήθελα να αναπαυτώ αιώνια”.

Ο Ζωρζ Μουστακί γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια. Οι γονείς του και ο παππούς του ήταν Έλληνες Εβραίοι, με ρίζες στη Μικρά Ασία, τα Ιωάννινα, τη Ζάκυνθο και την Κέρκυρα.

Είχε πει “Η Αλεξάνδρεια με άνοιξε στον κόσμο”.

Για τον Ζωρζ Μουστακί και όλους τους φίλους που γεννήθηκαν στην Αλεξάνδρεια (τον Άλεξ, την Ιωάννα, τον Χρήστο) αλλά και αυτούς που δεν επέστρεψαν ποτέ σε εκείνη την Αλεξάνδρεια που δεν υπάρχει πια, το τραγούδι της Ευανθίας Ρεμπούτσικα και του Άρη Δαβαράκη “Αλεξάνδρεια”, με τον Γιάννη Κότσιρα και την Άλκηστη Πρωτοψάλτη.

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.