Η αποξένωση στα χρόνια του Διαδικτύου

Πολύ ενδιαφέρον το θέμα της Έκθεσης στις Πανελλαδικές εξετάσεις, αφού αναφέρεται στην αποξένωση του ανθρώπου στην εποχή του Διαδικτύου. Ας δούμε τι έγραψε ο μαθητής πιτσιρίκος:

Η αποξένωση στα χρόνια του Διαδικτύου είναι μεγάλη. Έχουμε αποξενωθεί εντελώς.

Παλιά, που είχαμε μόνο τις τηλεοράσεις, ήμασταν μια χαρά. Μαζευόταν όλη η οικογένεια μπροστά στην οθόνη και έβλεπε «Δυναστεία» και «Τόλμη και Γοητεία». Το «Τόλμη και Γοητεία” το παίζει ακόμα αλλά δεν το βλέπει κανείς γιατί έχουν αποξενωθεί όλοι από το πολύ Διαδίκτυο.

Αν το καλοσκεφτείς, η αποξένωση του ανθρώπου ξεκίνησε με τον ηλεκτρισμό. Πριν τον ηλεκτρισμό, μαζεύονταν όλοι οι άνθρωποι γύρω από τη φωτιά για να ζεσταθούν και συζητούσαν. Αν ακριβύνει κι άλλο το πετρέλαιο, μπορεί να έρθουμε πιο κοντά για να ζεσταθούμε και να μην έχουμε αποξένωση.

Από την άλλη, η αποξένωση αποξένωση αλλά έχω και 40 χιλιάδες followers στο Twitter και 30 χιλιάδες φίλους στο Facebook. Εγώ που, παλιά που δεν υπήρχε αποξένωση, με έβλεπαν οι άνθρωποι στο δρόμο και το έβαζαν στα πόδια. Πριν έρθει το Διαδίκτυο, είχα τον ανθρωποδιώκτη.

Τώρα που είμαστε αποξενωμένοι, βλέπεις τα βυζιά και τον κώλο της κάθε μητρομανούς στο Facebook και μπορείς να διαλέξεις. Εντάξει, μπορεί να υπάρχει αποξένωση τώρα, αλλά, για να λέμε και την αλήθεια, με το Διαδίκτυο γαμήσανε και οι ανίκανοι. Βέβαια, χωρίς αίσθημα. Γιατί είναι αποξενωμένοι.

Πάντως, παλιά ήταν πιο καλά. Δεν είμαι καθόλου σίγουρος γι’ αυτό αλλά ακούω που το λένε όλοι –όταν δεν έχουν τι να πουν-, οπότε το λέω κι εγώ.

Πριν το Διαδίκτυο, έφευγε ο γιος σου μετανάστης στον Καναδά και δεν ήξερες αν θα τον ξαναδείς. Τώρα με τα Skype και τα ρέστα, τον βλέπεις πιο πολύ από όταν ήταν εδώ. Άσε που σε ενοχλεί συνέχεια. Λες «τι θέλει πάλι ο μαλάκας ο γιος μου;».

Εν κατακλείδι, για την αποξένωση φταίει ο καπιταλισμός. Παλιά, με την φεουδαρχία, ήμασταν μια χαρά.

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.