Ο ελληνικός τουρισμός έχει πρόβλημα

Πριν από αρκετά καλοκαίρια, δούλευα σε ένα ελληνικό νησί. Στην τουριστική επιχείρηση που εργαζόμουν, εργάζονταν άνθρωποι από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Ήμασταν μια ωραία διεθνής παρέα.

Ένα απόγευμα, χωρίς να το θέλω, άκουσα μια συζήτηση. Ένας αλλοδαπός εργαζόμενος στην επιχείρηση μιλούσε σε ένα αγόρι 10 ετών, που ήταν γιος ενός εκ των ιδιοκτητών της επιχείρησης.

Ο 30χρονος άνδρας, με πολύ καλά ελληνικά, έλεγε στο παιδί τα ερωτικά του κατορθώματα και έκανε λεπτομερείς περιγραφές για το πώς «ξέσκιζε» τις τουρίστριες στο κρεβάτι.

Άρχισα να βήχω για να κάνω αισθητή την παρουσία μου αλλά αυτός δεν σταματούσε. Τελικά, είπα στο παιδί πως το ζητάει ο πατέρας του και το παιδί έφυγε.

Είπα στον συνάδελφο πως αυτό που έκανε δεν ήταν σωστό αλλά δεν μου έδωσε καμία σημασία.

Χωρίς δεύτερη σκέψη, ενημέρωσα τον πατέρα του παιδιού για το συμβάν και –επειδή γνωριζόμασταν αρκετά χρόνια- του είπα πως αυτός ο άνθρωπος έχει κάτι που δεν μου αρέσει καθόλου.

Η απόφαση ήταν δική του. Ο εργαζόμενος παρέμεινε στην επιχείρηση αλλά, μερικές μέρες μετά, δεν ήρθε για δουλειά. Εξαφανίστηκε.

Μια-δυο μέρες αργότερα, ήρθε στην επιχείρηση η Αστυνομία. Τον αναζητούσε. Μια Γερμανίδα τουρίστρια είχε καταγγείλει ότι την βίασε. Στη συνέχεια, μάθαμε πως υπήρχε καταγγελία σε βάρος του και για δεύτερο βιασμό.

Θυμήθηκα αυτήν την ιστορία, με αφορμή την υπόθεση της Κρήτης με τον Ολλανδό υπάλληλο ξενοδοχείου που μαχαίρωσε τον 11χρονο Ρώσο, αφού πρώτα τον έκλεψε.

Η επιλογή του προσωπικού στις τουριστικές επιχειρήσεις γινόταν –στις περισσότερες περιπτώσεις-, με κριτήρια το χαμηλό μεροκάματο και την μη απαίτηση ασφάλισης.

Υποθέτω, ή μάλλον είμαι βέβαιος, πως τώρα τα πράγματα θα είναι ακόμα χειρότερα. Όχι μόνο στις τουριστικές επιχειρήσεις. Σε όλες.

Φτηνά χέρια, χωρίς απαιτήσεις.

Αν, όμως, προσλαμβάνεις σε τουριστικές επιχειρήσεις όποιον να ‘ναι –μόνο και μόνο επειδή σου κοστίζει φτηνά-, δεν πρέπει να έχεις και μεγάλες απαιτήσεις για την ποιότητα των τουριστών που θέλεις να προσελκύσεις.

Για να έχεις απαιτήσεις, πρέπει να έχεις προσλάβει επαγγελματίες. Όχι περαστικούς.

Ακόμα κι αν η Ελλάδα ξεπεράσει φέτος τα 17 εκατομμύρια τουρίστες –προσωπικά, δεν το πιστεύω-, αυτό δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Στον τουρισμό μετράει η ποιότητα.

Φτηνά χέρια και φτηνοί τουρίστες είναι ένας πολύ κακός και επικίνδυνος συνδυασμός.

Με την οικονομική κρίση που πλήττει την Ελλάδα και πολλές χώρες της Ευρώπης, είναι βέβαιο πως χιλιάδες άνθρωποι θα αναζητήσουν δουλειά για το καλοκαίρι σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, μπαρ κλπ. στα ελληνικά νησιά και άλλα θέρετρα της χώρας.

Όταν, όμως, άνθρωποι που δεν έχουν καμία σχέση με τον τουρισμό -και κάνουν αυτές τις δουλειές μόνο και μόνο για να επιβιώσουν- βρεθούν δίπλα σε τουρίστες που έχουν κάποια χρήματα να ξοδέψουν, τότε είναι βέβαιο πως θα προκύψουν πολλά προβλήματα.

Για κάποιον ανεξήγητο λόγο, κανένας υπεύθυνος για τον τουρισμό δεν παίρνει αυτό το θέμα στα σοβαρά. Αν και ξέρουν πως ο τουρισμός δεν είναι μόνο μια καλή χρονιά. Στον τουρισμό δίνεις συνέχεια εξετάσεις. Κάθε μέρα.

Ο ελληνικός τουρισμός απειλείται από τα αυξανόμενα κρούσματα ρατσισμού και ξενοφοβίας αλλά και από το κάθε καρυδιάς καρύδι που δουλεύει στις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις.

Μακάρι να βγω ψεύτης αλλά έχω το κακό προαίσθημα πως αυτό το καλοκαίρι θα γίνουν πράματα και θάματα στα ελληνικά νησιά.

Και όλοι θα κάνουν τους έκπληκτους.

(Επίτηδες δεν έγραψα από ποια χώρα ήταν ο εργαζόμενος που κατηγορείτο για βιασμό. Δεν είναι αυτό το θέμα του κειμένου. Θα μπορούσε να είναι από οποιαδήποτε χώρα. Ναι, και από την Ελλάδα.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.