Πιο χαμηλά, πιο χαμηλά, πιο χαμηλά

Υπέροχη είναι η κατάσταση στην αγορά εργασίας, αφού, εκτός από την ανεργία που είναι στο 27%, υπάρχουν και 700 χιλιάδες εργαζόμενοι που παίρνουν κάτω από 586 ευρώ τον μήνα που είναι ο κατώτατος μισθός, με αποτέλεσμα στην Ελλάδα ο κατώτατος μισθός να μην είναι κατώτατος.Ένας στους τρεις εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα έχει μισθό κάτω από τον βασικό, ενώ οι άλλοι δυο στους τρεις παίρνουν μισθό πάνω από τον βασικό και δεν ξέρουν πού να επενδύσουν τα χρήματά τους.

Κάτω από τον κατώτατο μισθό παίρνουν 300 χιλιάδες εργαζόμενοι που απασχολούνται μερικώς και έχουν πολλές ελεύθερες ώρες, για να ξοδέψουν τα 400 ευρώ που παίρνουν.

Λιγότερα από 586 ευρώ παίρνουν και οι εκ περιτροπής απασχολούμενοι που είναι περίπου 70 χιλιάδες και δουλεύουν λιγότερες από πέντε ημέρες την εβδομάδα, με αποτέλεσμα να έχουν ένα ολόκληρο τριήμερο στη διάθεσή τους για να κάνουν ό,τι θέλουν. Νηστικοί.

Και οι νέοι κάτω των 25 ετών παίρνουν λιγότερα από 586 ευρώ αλλά είναι ακόμα νέοι είναι και έχουν όλη τη ζωή μπροστά τους για να βγάλουν ακόμα λιγότερα.

Υπάρχουν και άλλες κατηγορίες εργαζομένων που παίρνουν λιγότερα από 586 ευρώ τον μήνα αλλά, αν κρίνω από τις μη αντιδράσεις και τις δημοσκοπήσεις, οι Έλληνες δεν νοιάζονται για το χρήμα και τα υλικά αγαθά, οπότε μάλλον θα το έχουν ρίξει στις πνευματικές αναζητήσεις.

Χιλιάδες Έλληνες έχουν ήδη αποχωρήσει από το ευρώ -αλλά και από τα υπόλοιπα νομίσματα-, αλλά είναι πολύ θετικό και πατριωτικό πως επιθυμούν η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, αν και αυτοί δεν έχουν μία.

(Προσωπικά, με συμφέρει να πάει ο βασικός μισθός στα 200 ευρώ, ώστε εγώ να θεωρούμαι πλούσιος.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.