Γνωριμία σημαίνει αλλαγή (by Yosebu)

Σήμερα είχα μια πολύ όμορφη επικοινωνία με τον πολυαγαπημένο φίλο μου και δημιουργό Σταμάτη. Αναπτύξαμε την επικοινωνία μας γύρω από την δημιουργική συμπεριφορά, μέσα, θα έλεγα, από την εποπτεία των καταστάσεων που ζούμε.

Στην επιστροφή για το σπίτι, σκεφτόμουν διαρκώς τι έκταση μπορώ να δώσω σχετικά με αυτό ακόμα και σε εκείνους που δεν ασχολούνται με την δημιουργία. Με κάποιον τρόπο, δηλαδή, να το συνδέσω.

Πιστεύω λοιπόν ότι ο καθένας μπορεί να διοχετεύσει την εμπειρία ομαλά με ό,τι και αν κάνει στην ζωή του. Όπως ομαλά την διοχετεύει και ένας δημιουργός ή καλλιτέχνης.

Πιστεύω ότι, όταν καταφέρει να διευρύνει το πεδίο παρατήρησης της εμπειρίας ή της κατάστασης από τον χώρο της συνείδησης όπου εκκινεί και αποκαλύπτει που μπορεί να αποβλέπει το κίνητρο της πράξης ή της κατάστασής, αυτό θα τον καλεί σε μια διαρκή επανεκτίμηση πράγμα που ωθεί σε μια συγκεκριμένη προσωπική αναγνώριση. Αυτή του να αναγνωρίζει την ευρύτητα της πράξης ή της κατάστασής του ακόμη και αν οι περιστάσεις είναι αντίξοες.

Γιατί στην πραγματικότητα οι αντίξοες περιστάσεις θα έπρεπε να τον εμψυχώνουν αντί να του κόβουν τα πόδια.

Αυτό με τη σειρά του δημιουργεί μια κατανόηση στις συνθήκες και έτσι αποκαλύπτεται η διάταξη που παρουσιάζουν τα όποια εμπόδια Γίνεται ικανός και με σίγουρους χειρισμούς να διαχειριστεί άλλα και, αν χρειαστεί, να αποφύγει.

Βέβαια, αυτό έχει να κάνει καθαρά με άσκηση, μιας και με άσκηση επιτρέπεις στον εαυτό σου να αφομοιώνει και να εξισορροπεί με φοβερούς ισοζυγισμένους χειρισμούς τις περιβάλλουσες συνθήκες.

Φυσικά, αναφέρομαι σε άσκηση της σκέψης. Κάτι δηλαδή που όλοι έχουν ξεχάσει εδώ και χρόνια: να σκέφτονται.

Γνωρίζω ότι πολλοί θα πουν “φίλε, δεν έχουμε χρόνο να σκεφτούμε, γιατί εμείς δουλεύουμε, δεν είμαστε δημιουργοί που ξύνετε τα αρχίδια σας όλη μέρα και έτσι έχετε χρόνο να σκεφτείτε”.

Συμφωνώ μαζί σας.

Ίσως, όμως, οφείλετε στον εαυτό σας, αν τον σέβεστε φυσικά, να του βρείτε λίγο χρόνο για να κάνει αυτό το σημαντικό πράγμα: να σκεφτεί δημιουργικά.

(Αγαπητέ Yosebu, η σκέψη είναι επικίνδυνη. Γι’ αυτό, διώκεται. Σκέψη σημαίνει ελευθερία. Και, δυστυχώς, οι περισσότεροι άνθρωποι -ας το παραδεχτούμε πια- δεν θέλουν να είναι ελεύθεροι. Θέλουν να είναι δούλοι. Μισούν αυτούς που σκέφτονται και θέλουν πάντα κάποιον να τους λέει τι να κάνουν. Όποιος είναι πρόβατο, θα βρει οπωσδήποτε βοσκό. Καλέ μου Yosebu, πέρασαν από αυτόν τον πλανήτη εκατομμύρια φωτεινά μυαλά, οι γνώσεις τους και οι ανακαλύψεις τους είναι διαθέσιμες πια σε όλους αλλά, αν βγεις έξω και αρχίσεις να ρωτάς τους ανθρώπους γιατί το φεγγάρι δεν πέφτει πάνω στη Γη, δεν ξέρουν να σου απαντήσουν. Δεν ξέρουν και -το χειρότερο- δεν θέλουν να μάθουν. Πληθαίνουν οι άνθρωποι που δεν έχουν ανοίξει ούτε ένα βιβλίο στη ζωή τους. Και είναι και περήφανοι. Δεν μπορείς να ζητάς από ανθρώπους που δεν ξέρουν τη σημασία -και την ορθογραφία- των λέξεων να σκεφτούν. Πώς θα σκεφτούν, όταν τους λείπουν οι λέξεις; Καλές σκέψεις. Φιλιά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.