Δύο μήνες «μαύρο»

(Πιτσιρίκο, σου στέλνω ένα αρθράκι για τους 2 μήνες από το κλείσιμο της ΕΡΤ.)

Δύο μήνες «μαύρο» – Ή μια κουβέντα με τον πελαγωμένο και φοβισμένο πολίτη

Σήμερα, 11 Αυγούστου, στις 12:00πμ συμπληρώνονται δύο μήνες που έπεσε το «μαύρο» στην ΕΡΤ. Δεν μας έφτανε που νιώθαμε τη μαυρίλα που αιωρείται τα τελευταία χρόνια πάνω απ’ τα κεφάλια μας σαν γύπας που περιμένει το θύμα του να αφήσει την τελευταία του ανάσα, τώρα την βλέπουμε κιόλας.

Ναι, φίλε αναγνώστη, δες τη! Κοίτα αυτή τη μαυρίλα και μην αλλάξεις κανάλι. Μην βάλεις την Τρέμη γιατί αρχίζεις να τρέμεις με τις σκέψεις που περνάνε απ’ το μυαλό σου. Κάτσε λίγο και βάλε τις άναρχες αυτές σκέψεις σε μια σειρά.

Πιέσου λίγο για μια φορά και συγκράτησε τη σπασμωδική κίνηση των δαχτύλων σου από το να ξεκινήσουν το εύκολο ζάπινγκ. Επειδή το ξέρω ότι οι καιροί δεν είναι για να σκέφτεσαι (σκέψη σημαίνει ελευθερία) θα σε βοηθήσω να δαμάσεις αυτές τις «περίεργες» και «μπερδεμένες» σκέψεις σου.

Για αρχή, κάτι αντίστοιχο έχει ξαναγίνει στην πολύ πρόσφατη ιστορία μας. Μην αγχώνεσαι, θα σου πω πότε. 21 Απριλίου 1967. Αν δεν μπορείς να θυμηθείς τι έγινε τότε, πάλι μη μου αγχώνεσαι. Δεν φταις εσύ, η ιστορία που σου διδάσκουνε με τη βαρύτητα που δίνουν στα γεγονότα και η κοντή μνήμη φταίνε. Τότε λοιπόν είναι που έγινε ένα πραξικόπημα. Ναι, ναι, τότε είναι που κάτι αγράμματοι καραβανάδες πήραν στα χέρια τους μια χώρα με το έτσι θέλω και στερήσανε ελευθερίες.

Πώς άρχισαν λοιπόν να ελέγχουν; Λογοκρίνοντας και προπαγανδίζοντας. Στον τύπο και στην τηλεόραση.

Βλέπεις μήπως τώρα κάποια αντιστοιχία με τα παλιά και μακρινά εκείνα χρόνια; Ωραία, χαίρομαι. Συνηθίζουμε να λέμε: «Η ιστορία επαναλαμβάνεται». Εμ, δεν είναι ακριβώς έτσι. Μην επαναπαύεσαι. Αυτοί οι ίδιοι επαναλαμβάνουν την ιστορία. Ακολουθώντας τις ίδιες πρακτικές, έρχονται και τα αντίστοιχα αποτελέσματα.

Θες να σου προτείνω κιόλας τι να κάνεις; Δύσκολο. Μην μας πουν ότι υποκινούμε και καταστάσεις ενάντια στην «τάξη και ασφάλεια». Θα σου πω μόνο αυτό: Στο χέρι σου είναι να μη διαιωνίσεις αυτό τον κύκλο που μετατρέπεται σε δίνη και καταπίνει εσένα, τα παιδιά σου και τις επόμενες γενιές. Κατάλαβε επιτέλους ποια είναι αυτά που θα οδηγούν πάντα και με μαθηματική ακρίβεια στα ίδια ακριβώς αποτελέσματα. Κατάλαβε και δράσε. Κάνε πράξη όποια λύση μπορεί να κατεβάσει το μυαλό σου. Αλλά κάνε κάτι!

Είδες τώρα; Αρχίζει και βγαίνει το επαναστατικό και εκεί που θα σε άφηνα στην ησυχία σου τώρα θέλω να σου ρίξω ένα γκάζι παραπάνω. Θέλω να σε ρωτήσω: όλο αυτό το διάστημα όταν κάθεσαι το βράδυ και πίνεις τις μπύρες σου μπροστά στην τηλεόραση μετά από μια κουραστική μέρα στην παραλία, τον καφέ και το μπιτσόμπαρο, δεν νιώθεις άβολα που λείπουν από το αγαπημένο σου χαζοκούτι το 1 το 2 και το 3; Αυτά που σου δίνουν τα άλλα κανάλια σε γεμίζουν; Αφού την κλείσεις, νιώθεις καλύτερα; Αποκόμισες κάτι ενδιαφέρον; Μήπως στο τέλος υπάρχει και μια φευγαλέα σκέψη ότι ίσως τελικά αυτά τα 1,2,3 σου δίναν κάτι παραπάνω αλλά τότε δεν το είχες συνειδητοποιήσει και τώρα σου λείπει λίγο; Είδες; Μόνο όταν χάσεις κάτι καταλαβαίνεις την αξία του…

Σε πίεσα λίγο, φίλε αναγνώστη, το ξέρω. Είναι και αυτός ο γραπτός λόγος που θέλει να γίνει προφορικός… Τα είπα όμως και ελπίζω να τα εξέλαβες σαν μια απλή κουβέντα σαν φίλος προς φίλο.

Να είσαι καλά.

Άντε και καλά μυαλά…

Κωστής Νταντάμης

(Αγαπητέ φίλε, οι Έλληνες το καλοκαίρι δεν βλέπουν τηλεόραση – εκτός από τους ηλικιωμένους και τους ανήμπορους. Όπου και να κοιτάξεις στην Ελλάδα το καλοκαίρι, το “πρόγραμμα” είναι πολύ καλύτερο από το πρόγραμμα της τηλεόρασης, οπότε ήξεραν πολύ καλά πότε να βάλουν το λουκέτο στην ΕΡΤ. Χώρια, που έχω την εντύπωση πως, όχι η ΕΡΤ αλλά και η Ελλάδα η ίδια να εξαφανιστεί, οι Έλληνες δεν θα το πάρουν χαμπάρι. Από την άλλη, σκέφτομαι πως η μη αντίδραση των Ελλήνων μπορεί να είναι πολύ υγιής στάση. Η τόση σιωπή κάτι κρύβει. Δεν ξέρω τι, όμως. Θα το μάθουμε.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.