Πρόλαβα και είδα την Ευγενία…

Καλημέρα Πιτσιρίκο! Σε διαβάζω συχνά και πολλές φορές θέλω να σου στείλω σκέψεις μου. Αποφάσισα σήμερα να σου στείλω μια μικρή ιστορία που μου έχει διηγηθεί ο παππούς μου ο Σπύρος:

Ένα μεσημέρι κατά τη διάρκεια της Κατοχής, αφότου αυτός και οι τέσσερις αδελφοί του είχαν επιστρέψει από τα μέτωπα, εισέβαλλαν στο σπίτι μας ένοπλοι γερμανοί στρατιώτες και συνέλαβαν τον Σπύρο και δύο αδελφούς του που ήταν εκείνη την ώρα στο σπίτι. Τους έβαλαν σε ένα στρατιωτικό όχημα για να τους μεταφέρουν στην Κομαντατούρ («μας καταδώσανε οι γερμανοτσολιάδες επειδή είμαστε δημοκράτες» μου είπε).

Φαντάσου πιτσιρίκο τα τρία αδέρφια, γύρω στα τριάντα, και να ξεκινάει η διαδρομή για την οδό Μέρλιν, όπου τόσοι βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν.

Όπως έστριβε το όχημα για να βγει στη Βουλιαγμένης, η τύχη τα έφερε να επιστρέφει με τα πόδια προς το σπίτι η γιαγιά μου η Ευγενία. Δεν ήταν ακόμη παντρεμένοι αλλά ήταν ήδη χρόνια μαζί και πολύ ερωτευμένοι.

Κι εκείνη τη στιγμή είδαν ο ένας τον άλλον, η Ευγενία πεζή στη Βουλιαγμένης και ο Σπύρος μέσα στο φορτηγάκι των Γερμανών.

Όταν μου πρωτοδιηγήθηκε ο παππούς το περιστατικό, στο σημείο αυτό έκανε μια μικρή παύση.

Και μετά συνέχισε λέγοντας «Εγώ ήμουν τυχερός… Γιατί, όταν μας πήρανε, πρόλαβα και είδα την Ευγενία…»

Αυτό σκεφτόταν στο δρόμο για την εκτέλεση. Ότι πρόλαβε και την είδε για τελευταία φορά. Η πιο συγκινητική φράση που έχω ακούσει ποτέ.

Ο Σπύρος γλίτωσε την εκτέλεση και με την Ευγενία έζησαν μαζί μια ζωή αγαπημένοι, μέχρι το θάνατό της πριν μερικά χρόνια.

Πριν λίγες εβδομάδες πέθανε και ο ίδιος, σε ηλικία 99 ετών. Με αυτή την ιστορία θέλω να τον αποχαιρετήσω.

Σε εμάς τα εγγόνια πάντα έλεγε «ένα μόνο θέλω, να είστε αγαπημένοι».

Αυτό μετράει. Η αγάπη.

(αναρωτιέμαι μήπως έπρεπε να έχω επιλέξει κάτι πιο βαθυστόχαστο ή ρηξικέλευθο να μοιραστώ μαζί σου, ίσως κάποια άλλη φορά, προς το παρόν σε φιλώ)

(Αγαπητή φίλη, οπωσδήποτε θα ήταν προτιμότερο να μου γράψετε μια ιστορία για το PSI, το έλλειμμα ή το πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτές οι ιστορίες μου αρέσουν εμένα. Να είστε καλά και να θυμάστε τον παππού σας. Και να είστε αγαπημένοι.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.