Κυβέρνηση μαφία

Γεια σου τιτανοτεράστιε Πιτσιρίκο! Βλέπω ότι άλλοι σου στέλνουν από θαυμασμό, άλλοι από ψώνιο, άλλοι για ψυχοθεραπευτικούς λόγους κι άλλοι από βαρεμάρα. Εγώ σου στέλνω για όλα τα παραπάνω μαζί. Θέλω από καιρό να σου στείλω, αλλά η βαρεμάρα μου να σου γράψω ήταν πιο μεγάλη από τη βαρεμάρα μου να μη σου γράψω. Καταρχάς δέχομαι συγχαρητήρια που κατάφερα να κάνω τους γονείς μου να σε διαβάζουν καθημερινά. Αφού τους έμαθα να μπαίνουν στο Ίντερνετ λέγοντάς τους «Δε γίνεται να βγάλατε δύο γιους Πληροφορικάριους, και να μην έχετε ιδέα», στην πορεία τους είπα και για σένα και σε έβαλα στα 5-6 αγαπημένα site τους. Αν γίνει κανένα λάθος βέβαια και σβηστούν τα αγαπημένα τους από τον Mozilla, δύσκολα σε βλέπω. Δύο επισκέψεις λιγότερες ημερησίως θα έχεις κακομοίρη μου.

Ήθελα βασικά να τους εξηγήσει κάποιος τι είναι νεοφιλελευθερισμός, τι σημαίνει ξεπούλημα, πού έχουν οδηγήσει σε άλλες χώρες οι άκρατες ιδιωτικοποιήσεις, τι σημαίνει «αγορές» και οίκοι αξιολόγησης και άλλα τέτοια ωραία που βιώνουμε, αλλά επειδή εγώ δεν έχω την υπομονή να το κάνω και κάθε φορά που πάει η κουβέντα στα πολιτικά πλακωνόμαστε με τον πατέρα μου γιατί ο πολιτικός τους λόγος ξεκινάει και σταματάει στο «Όλοι κρέμασμα θέλουν» (όχι ότι δεν θέλουν), σου αναθέτω να τους εξηγήσεις εσύ.

Το καλό που τους αναγνωρίζω είναι ότι δεν ψηφίζουν πλέον κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα. Αυτό από μόνο του βέβαια δεν αρκεί. Η συμπεριφορά τους κατά τ’ άλλα είναι σαν να τα ψηφίζουν.

Ευτυχώς από αξιοπρέπεια πάμε καλά, δεν έχουν παρακαλέσει σχεδόν ποτέ κανέναν κερατά και για τίποτα.

Απλά, μου πετάνε συνέχεια εκνευριστικές ατάκες τύπου: «Όλοι είναι ίδιοι», «Και ποιος είναι καλύτερος; Ο Τσίπρας;», «Το είδαμε και το ΚΚΕ» (Δεν ξέρω πού το είδαν. Εγώ πάντως δεν το είδα. Δεν το έχω ψηφίσει ποτέ για να είμαι ειλικρινής, αλλά δε θυμάμαι και να μας κυβέρνησε), «Πού ήταν τόσα χρόνια ο Καμμένος;» (Εκεί που ήσασταν κι εσείς του απαντάω και που ήταν το 90% των Ελλήνων, αλλά δε θέλει να καταλάβει) κτλ κτλ.

Τους απέκρυψα βέβαια ότι είσαι και λίγο αρπαγμένος, λίγο ανισόρροπος, λίγο τζαμπατζής τα καλοκαίρια, ότι είσαι ο εφιάλτης των φιλολόγων γιατί έχεις καθιερώσει το να αλλάζουμε παράγραφο σε κάθε πρόταση και πλέον το κάνουμε όλοι και άλλα τέτοια, αλλά αυτά θα τα καταλάβουν μόνοι τους σύντομα.

Λοιπόν, επειδή ξέφυγα από το θέμα, σου στέλνω για να σου πω κάτι ήδη γνωστό (μη βρίζεις, σου είπα ότι από ψώνιο και βαρεμάρα σου γράφω). Αυτοί που κάνουν την Κυβέρνηση, δηλαδή ο πρώην γκόμενος της Βίσση και ο ξεχασιάρης που δε θυμάται που άφησε τη λίστα Λαγκάρντ, δρουν πλέον και επίσημα σαν μαφία.

Θα θυμάσαι, ίσως, πολλά παραδείγματα για το πώς και πότε παίρνουν αποφάσεις και για το πώς βάζουν τα παπαγαλάκια τους να πετάξουν ένα θέμα είτε για να δουν αντιδράσεις είτε για να εφαρμόσουν ένα ελαφρώς καλύτερο σενάριο και να τους πούμε κι «ευχαριστώ».

Θα παρατήρησες και άλλες αλητείες που κάνουν, όπως το ότι αν ας πούμε θέλουν να κόψουν μισθούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα δεν το κάνουν ποτέ ταυτόχρονα. Όχι για να μην αντιδράσουμε.

Η γενιά μου (29 είμαι) παίζει να είναι η μεγαλύτερη γενιά ραγιάδων που έχει βγάλει αυτός ο τόπος. Δεν υπερβάλλω, το έχω σκεφτεί και μάλλον εκεί καταλήγω. Άρα δε φοβούνται μην αντιδράσουμε. Ξέρουν ότι δεν κλάνει ο πεθαμένος (πρώτη φορά παρατηρώ ότι το word δεν αναγνωρίζει τη λέξη «κλάνει»!).

Απλά για να μη μας πυροβολούν αυτοί και ξοδεύουν τσάμπα σφαίρες, μας βάζουν να σκοτωνόμαστε μεταξύ μας.

Έτσι, κόβουν πρώτα από τον δημόσιο υπάλληλο, χαίρεται ο μπαγλαμάς ο ιδιωτικός ή ο ελεύθερος επαγγελματίας κι όταν μετά κόβουν από αυτούς ή τους φορολογούν, λέει ο τρόμπας ο δημόσιος: «Τώρα φάτε την. Μόνο εμένα θα κόβουν;»
Μιλάμε για λαό απαίδευτο, παρτάκια και στενόμυαλο.

Ώρες ώρες σκέφτομαι ότι δεν υπάρχει καμία σωτηρία. Είναι θέμα παιδείας, την οποία επίτηδες μας στέρησαν. Και η παιδεία δεν αποκτάται άμεσα. Θέλει να περάσουν μια-δυο γενιές. Αλλά το δύσκολο είναι ότι με γονείς και δασκάλους σαν του λόγου μας (δε λέω για σένα και για μένα, γενικά μιλάω), πώς να αποκτήσουν οι νέοι παιδεία; Πριν πολύ καιρό είχα δει την παρακάτω φωτογραφία κάπου στο διαδίκτυο και μάλλον είναι η νεότερη ελληνική ιστορία σε 12 λέξεις.

Επανέρχομαι στο θέμα μας. Είμαι καθηγητής πληροφορικής. Θα έχεις ακούσει ίσως ότι το «Νέο Λύκειο» του Αρβανιτόπουλου είναι φτυστή αντιγραφή των δεσμών. Φτυστή όμως.

Δεν ξέρω αν έχεις ακούσει και ότι το «Νέο Λύκειο» δε θα έχει τον Προγραμματισμό στα Πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Σε καμία κατεύθυνση.

Ό,τι κι αν θέλει να σπουδάσει κάποιος, ακόμα και Πληροφορική ή Οικονομικά, δε θα μπορεί να κάνει Προγραμματισμό στο Λύκειο! Βλέπω την ανάπτυξη να τρέχει κατά πάνω μας. Εσύ;

Μάλιστα, πριν κατατεθεί στη Βουλή το Νομοσχέδιο ήταν αναρτημένο προς διαβούλευση υποτίθεται. Εκεί, υπήρχαν 3.700 σχόλια, εκ των οποίων τα 3.000 περίπου απαιτούσαν επώνυμα τη μη κατάργηση και απαξίωση της Πληροφορικής από το σχολείο. Σχόλια μαθητών, γονέων, καθηγητών και πάρα πολλών Πανεπιστημιακών.

Οι Πανεπιστημιακοί μάλιστα (ξέρω την άποψή σου και δε διαφωνώ καθόλου) τοποθετήθηκαν με πολλές ανακοινώσεις και δελτία τύπου. Πολλοί Πρόεδροι τμημάτων ή και τμήματα ολόκληρα τοποθετήθηκαν κάθετα υπέρ του να παραμείνει ο Προγραμματισμός/Αλγοριθμική στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.

Τελικά το Νομοσχέδιο το κατέθεσαν στη Βουλή και τα σχόλια του κόσμου ξέρετε πού τα έγραψαν. Θα απορούσε κανείς γιατί έγινε η διαβούλευση και γιατί έχασαν άνθρωποι το χρόνο τους να επιχειρηματολογούν.

Εγώ επειδή έτυχε να καταλάβω από εποχές π.μ (προ μνημονίων) ότι το πολίτευμά μας είναι καμουφλαρισμένη δικτατορία, δεν απόρησα. Η διαβούλευση ήταν το καμουφλάζ πριν περάσουν αυτό που ήθελαν. Τι ήθελαν; Οριζόντιες εξολοθρεύσεις κλάδων ολόκληρων.

Όταν η φράση «φθηνό σχολείο» ακούγεται επίσημα από άτομα που έχουν αξιώματα, καταλαβαίνεις Πιτσιρίκο τι έρχεται τα επόμενα χρόνια…

Επειδή είναι έντονες οι πιέσεις που ασκούν παιδιά του κλάδους μας και μεμονωμένα αλλά και σαν ενώσεις, όσο το Νομοσχέδιο συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή, λένε ότι τελικά θα υπάρχει Προγραμματισμός στη Γ’ Λυκείου, απλά δε θα είναι πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα.

Και το παρουσιάζουν αυτό σαν αναβάθμιση της Πληροφορικής και σαν κατόρθωμα, γιατί τώρα θα κάνουν όλοι Προγραμματισμό και όχι μόνο μια συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Με τη δική τους λογική, αν θες να αναβαθμίσεις τη Φυσική πχ ή τα Αρχαία ή τα Μαθηματικά, τα βγάζεις από τις Πανελλήνιες και τα διδάσκεις σε όλους. Κι έτσι τα αναβάθμισες. Αυτά τα είπε αυτός που τον έβαλαν να κάνει τον Υφυπουργό παιδείας, ο Κεδίκογλου. Για τέτοιες ιδιοφυΐες μιλάμε…

Φυσικά, μάντεψε και το καλύτερο. Το νομοσχέδιο θέλουν να το περάσουν σαν κατεπείγον στο θερινό τμήμα της Βουλής (του κΥνοβουλίου, που λέει κι ένας φίλος μου).

Επίσης, όταν περιμέναμε από μέρα σε μέρα όλο αγωνία να ανακοινωθεί επίσημα το Νομοσχέδιο προς διαβούλευση, γιατί ως τότε μόνο από διαρροές εφημερίδων ενημερωνόμασταν, η ανακοίνωση αναβαλλόταν συνεχώς και τελικά πραγματοποιήθηκε Παρασκευή, 9 Αυγούστου, μετά τις 10 το βράδυ! Όλως τυχαίως…

Θα θυμάσαι πότε απέλυσαν σε μια νύχτα τους σχολικούς φύλακες και από τότε έχουν και τους δημοτικούς αστυνόμους στο περίμενε. Μια Παρασκευή μέσα στο κατακαλόκαιρο.

Δε μπορεί να μη θυμάσαι επίσης τι έγινε και τον Μάιο με τους καθηγητές. Πήγαν να περάσουν μέτρα σκληρά λίγο πριν τις Πανελλήνιες. Το ήξεραν ότι οι καθηγητές θα απειλήσουν με απεργίες, αλλά σαφώς και το έκαναν επίτηδες τέτοια περίοδο. Για να στρέψουν γονείς και μαθητές εναντίον των καθηγητών που «δε σέβονται τίποτα, παίζουν με την αγωνία των παιδιών και κοιτάνε μόνο τα δικά τους συμφέροντα».

Όταν όμως είδαν ότι δεν τους βγαίνει, διέταξαν επιστράτευση.

Εν τω μεταξύ, ο Αρβανιτόπουλος δεν έχει εκλεγεί από τον λαό. Αν δεν κάνω μεγάλο λάθος, ήταν πάντα στο ψηφοδέλτιο επικρατείας. Καθόλου φασιστικό να μας φορτώνουν με το έτσι θέλω κάποιον που δεν επιλέξαμε. Θα μου πεις εδώ διόρισαν Πρωθυπουργό τον Παπαδήμο κι αν μιλούσες σε έλεγαν γκρινιάρη και αντιδραστικό.

Αν τυχόν δημοσιεύσεις το κείμενό μου, κάποιοι θα έχουν ήδη βιαστεί να με κατηγορήσουν και να με πουν τεμπέλη. Θα τους απογοητεύσω όμως και θα τους πω ότι δεν είμαι διορισμένος καθηγητής. Δουλεύω σε φροντιστήρια. Σε 7 φροντιστήρια τρέχω γιατί είναι τέτοιο το μάθημά μας που δεν είναι πολλές οι ώρες.

Όπου κι αν δουλεύεις ή ακόμα κι αν δε δουλεύεις, το δίκαιο είναι δίκαιο. Κι αν δεν παλεύεις για τα ιδανικά σου ή δεν αξίζεις εσύ ή τα ιδανικά σου. Τα ιδανικά μας αξίζουν Πιτσιρίκο. Νομίζω κι εμείς…

ΥΓ: Αυτές τις μ@λ@κίες περί «Όχι άλλη αλληλεγγύη» κόψ’ τες τώρα που άρχισαν να σε διαβάζουν οι γονείς μου. Όταν πειστούν ότι είτε αργά είτε γρήγορα η λύση θα δοθεί στους δρόμους, γιατί ιστορικά πάντα εκεί δινόταν οι λύσεις κι εκεί γραφόταν η ιστορία, θα σου στείλω mail για να αρχίσεις ξανά να γράφεις ό,τι θες άνετα.

(Αγαπητέ φίλε, αφήστε τους γονείς σας στην ησυχία τους. Αφήστε τους να δουν κάνα τούρκικο σίριαλ ή κάνα ποδόσφαιρο. Πώς θα δοθεί η λύση στους δρόμους; Αφού δουλεύετε σε 7 φροντιστήρια. Δεν προλαβαίνετε. Δεν φτάνει δε που είστε πολυθεσίτης, μου θέλετε και εξεγέρσεις. Εξέγερση μου θέλετε αλλά περιμένατε και γεμάτος αγωνία το νομοσχέδιό τους για διαβούλευση. Σαν εκείνους της εργαζόμενους στην ΕΡΤ που από τη μία έκαναν εξέγερση και από την άλλη έκαναν αίτηση πρόσληψης στη Δημόσια Τηλεόραση και έβαζαν μέσο για να προσληφθούν. Βέβαια, ακόμα και οι εξεγέρσεις μας είναι προγραμματισμένες. Κάποτε η λύση δινόταν στο δρόμο. Τώρα, ο δρόμος προβλέπεται από το σύστημα για εκτόνωση των λαϊκών αντιδράσεων και επιστροφή στους καναπέδες που έχουν πετρώσει τους πισινούς μας και τα μυαλά μας. Γι’ αυτό εγώ θα ψηφίσω ΠΑΣΟΚ. Και προτείνω και στους γονείς σας να κάνουν το ίδιο. Να είστε καλά.)

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.