Οι κεντρώοι φασίστες

Ο φασισμός είναι παντού τριγύρω μου.

Δεν είναι λέξεις που εκστομίζονται, ή οργή που ξεσπάει.

Δεν είναι τίποτα το τόσο θορυβώδες.

Είναι μια στάση ζωής.

Που την βλέπεις παντού.

Στο συνάδερφο/προϊστάμενο σου.

Στους παραιτημένους.

Στο μεγαλοστέλεχος.

Στους αδιάφορους.

Είναι παντού.

Σίγουρα οι οικονομικές συγκυρίες τον ευνοούν, αλλά λίγο. Πολύ λίγο. Φασισμός υπάρχει και στην Ολλανδία και πιστέψτε με δεν περνάει καμία κρίση. Θέση γραμματέα σε ΜΚΟ part time, 4 ώρες την ημέρα, 1400 ευρώ. Ποια κρίση;

Σίγουρα, απολύτως, τον φασισμό τον βοηθά η άρχουσα τάξη. Τον θρέφει. Με τα κανάλια της, με τις πολιτικές της. Με την ανομία της, με τους αστυνόμους της, με τους δικαστές της.

Και ο φασισμός είναι μια στάση ζωής. Πάει χέρι –χέρι με μία έλλειψη καθαρής σκέψης, με μία έλλειψη αγάπης για τον εαυτό. Τον δικό σου και του άλλου. Πάει χέρι-χέρι και με τη βλακεία. Αλλά αυτό δεν αθωώνει τον βλάκα.

Παλιά με έπιανε σύγκρυο, ένα μείγμα άγριας οργής κι ένας κρύος ιδρώτας μαζί όταν έβλεπα χρυσαυγίτη στο δρόμο.

Τώρα, αυτό το αίσθημα με πιάνει παντού. Κάθε μέρα που θα πάω στη δουλειά και θα αναγκαστώ, γιατί πρέπει να ζήσω, να καθίσω στο ίδιο γραφείο με τον χρυσαυγίτη.

Ναι, χωρίς εισαγωγικά. Είναι χρυσαυγίτης.

Που σιχαίνεται τη βία, που δεν γουστάρει τη Χρυσή Αυγή, αλλά «καταλαβαίνει την οργή των πολιτών».

Που δεν είναι ρατσιστής, αλλά είναι πάρα πολλοί οι ξένοι.

Που είναι σκεπτόμενος αλλά ψηφίζει τα ίδια κόμματα, ξανά και ξανά.

Με λίγα λόγια, που είναι ένας δούλος.

Κι εγώ δούλος είμαι. Σε ένα νομίζω ότι διαφέρω όμως: ότι βλέπω λίγο πιο καθαρά από αυτό το παιδάκι απέναντι μου. Που θεωρητικά μας δένουν τόσα πολλά κοινά στοιχεία αλλά στην πραγματικότητα μας χωρίζουνε τα πάντα.

Όμως, για την ώρα, βαθειά ανάσα γιατί πρέπει να ξαναβυθιστώ στα φασιστικά σκατά, σ’ αυτό το «πολιτισμένο, σκεπτόμενο, κεντρώο, συγκρατημένο περιβάλλον». Σ’ αυτούς τους φασίστες.

(Αγαπητέ φίλε, σας νιώθω απόλυτα. Να είστε καλά. Κουράγιο.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.