Το Τορόντο ξαναχτυπά

Αγαπητέ Πιτσιρίκο, νομίζω ότι η συζήτηση τελικά εκφυλίστηκε. Εγώ μίλησα (εδώ και εδώ) με βασικά αποδειγμένα στοιχεία, κατηγορήθηκα ως προβοκάτορας αλλά κανένας δεν είπε τα πραγματικά στοιχεία. Αντί να κρίνουν το κείμενό μου, έκριναν εμένα λες και είμαι ο νομοθέτης.

Κάποιος συγκρίνει Τορόντο – Μόντρεαλ (αγγλική, γαλλική κουλτούρα με εντελώς διαφορετική νομοθεσία). Νερό δωρεάν στο Μόντρεαλ; Μάλλον η μοναδική πόλη στον κόσμο. Πάντως ο λογαριασμός ηλεκτρικού (Hydro) στο Τορόντο είναι να λιποθυμάς.

Μερικοί εκπαιδευτικοί χρησιμοποιούν τέτοιο επίπεδο έκφρασης που αναρωτιέσαι: αυτοί διδάσκουν σήμερα την γλώσσα την ελληνική «στις αμμουδιές του Ομήρου» στη νέα γενιά;

Μερικοί ανακάλυψαν ότι είμαι με το Σαμαρά, ενώ μέχρι τώρα πανηγυρικά με έβαζαν στο Σύριζα. Η ιδέα ότι μπορεί να μην είμαι με κανένα δεν τους περνάει.

Ξέρω ότι κάποια εποχή χωρίς «μέσον» δεν διοριζόσουν πουθενά (τώρα χωρίς μέσον απολύεσαι).

Αυτός είναι ο κυρίαρχος λαός μας. Η κομματική πελατεία χρειάζεται δυο. Η εκλογή απατεώνων επί 30 χρόνια δείχνει την ανωριμότητα του λαού. Οι πολιτικοί είναι πιο έξυπνοι από το μέσο όρο του λαού τους και τελικά τον σέρνουν σαν αρκούδα στις κάλπες με τα αργυρώνητα ΜΜΕ κλπ.

Ο λαός τιμωρείται δίκαια γιατί κατ’ εικόνα και ομοίωσιν εξέλεξε, όχι μια φορά αλλά κατ’ επανάληψιν, αυτούς που θα τον βοηθούσαν να πλουτίσει ταχύτατα ή να πληρώνεται για τις ώρες του στο καφενείο.

Κλασικό το «Εγώ θα σώσω το Ρωμαίικο;». Οχι συμπατριώτη, η Τρόικα ή οι Σκοπιανοί ή οι Τούρκοι θα το σώσουν, εσύ κοιμήσου.

Ελπίζω στο 10% που παλεύει γιατί για το υπόλοιπο «εάλω η Πόλις».

Με εκατοντάδες άρθρα, είμαι μ’ αυτό το 10% που παλεύει, όχι για συντεχνιακά συμφέροντα, αλλά για την Ελλάδα.

Χ. Μαγγούτας

ΥΓ 1. Κατά σύμπτωση, η φίλη μου καθηγήτρια από τον Καναδά ήταν στο Σούνιο με την οικογένεια της πριν 2 εβδομάδες.
Δυστυχώς η Αθηναία φίλη μου, με ιδιόκτητο διαμέρισμα στα Σεπόλια, μόνο στο χωριό της έκανε διακοπές, δεν άντεχαν άλλο τα οικονομικά της.
Και παρ’ όλο ότι είναι αγωνίστρια της αριστεράς επί δεκαετίες μου έγραψε χθες:
«Εγω δυστυχώς δε θα απεργησω.. δεν αντεχει η τσεπη μου να χασω 70-80 ευρω τη μερα.. αλλωστε θεωρω πως πρεπει να αλλαξουμε τροπο αντιδρασης..
ας πουμε παω στο σχολειο …δεν κανω ομως μαθημα.. κανω αποχη…!! θα με τιμωρουσαν??»
Πέστε την προδότρα. Απλά μια περήφανη γυναίκα έχει φτάσει στο άκρον άωτον του εξευτελισμού και της ταπείνωσης με δυο άνεργα παιδιά. Κι ο οικονομικός πόνος είναι κι αυτός βαθύτατος πόνος –αν βέβαια τον έχει ζήσει ποτέ κάποιος.
2. Η Ελλάδα δυστυχώς δε χωρά 7 δις κατοίκους που προσπαθούν να επιζήσουν όπου τους έλαχε. Ευτυχώς εγώ μπορώ να ζήσω έστω το μισό όνειρο.

Κλείνω και καλό φθινόπωρο.

Χ. Μαγγούτας

(Αγαπητέ κύριε, γράφετε σήμερα ενοχλημένος πως “Κάποιος συγκρίνει Τορόντο – Μόντρεαλ” που είναι τόσο διαφορετικά μεταξύ τους. Μα εσείς, στο πρώτο μέιλ σας, συγκρίνατε την Ελλάδα με τον Καναδά! Η σύγκριση Τορόντο-Μόντρεαλ σας πείραξε; Μπορείτε να κάνετε όσες συγκρίσεις θέλετε, ξεχνώντας πως ο Καναδάς είναι σε άλλη ήπειρο, δεν απειλείται από καμία χώρα, γειτονεύει με μια από τις πρώτες χώρες του κόσμου στο κατά κεφαλήν εισόδημα, έχει δικό του νόμισμα κλπ. Ξεχνάτε, όμως, και την ιστορία της Ελλάδας τον εικοστό αιώνα. Αν, πριν μας δώσετε τα φώτα σας, είχατε συγκρίνει την νεότερη ιστορία της Ελλάδας με την ανάλογη ιστορία του Καναδά, θα καταλαβαίνατε πως αυτές οι συγκρίσεις που κάνουν νεοέλληνες που ανακάλυψαν από ανάγκη νέες χώρες -και ενθουσιάστηκαν- δεν είναι ούτε για καφενείο. Τέλος πάντων, εγώ δημοσίευσα τις επιστολές σας γιατί διαπίστωσα πως νοσταλγείτε πολύ την Ελλάδα, οπότε ελπίζω -τώρα που σας έμαθαν- να σας προσλάβει κάποιος Έλληνας επιχειρηματίας και να επιστρέψετε μόνιμα στην Ελλάδα, ώστε να μην πέσετε σε μελαγχολία. Καλό φθινόπωρο. Εδώ, πάντως, είναι καλοκαίρι. Απόψε θα πάμε για νυχτερινό μπάνιο με κιθάρες στην παραλία. Είναι και κάτι Καναδοί στην παρέα μας. Άλλη παιδεία.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.