Φιλιά από Ελβετία

Γεια σου και πάλι Πιτσιρίκο. Θέλω καιρό να σου γράψω και πάλι (την πρώτη φορά με δημοσίευσες και είχε μεγάλο σουξέ στα σχόλια στο Facebook, οπότε την ψώνισα για τα καλά), αλλά δεν είναι απόψε η στιγμή, απόψε θα είμαι σύντομος και δε με ενδιαφέρει καν αν θα με δημοσιεύσεις, απλά στο γράφω for your information.

Αφορμή το σχόλιο της αναγνώστριας στην επιστολή που δημοσίευσες πριν λίγο:
από παλιά είχε αντικατασταθεί η φράση «βρήκε δουλειά» με την λέξη «βολεύτηκε».

Το διάβασα και θυμήθηκα τη μάνα μου όταν πριν από λίγους μήνες της είχα πει στο skype ότι είχα κάνει κάποιες συνεντεύξεις με μια εταιρία για δουλειά (γιατί, για εμάς τα τέκνα του καπιταλισμού, λίγες χαρές συγκρίνονται με τη φάτσα του -γαμάτου στην περίπτωσή μου- αφεντικού, όταν του λες με ένα χαμόγελο μέχρι τα αυτιά “I’m really sorry, I received this great offer and I’m afraid I will have to accept it”).

Μερικές μέρες αργότερα λοιπόν η μαμά μου είπε επί λέξη: “σε ειδοποίησαν από εκείνη την εταιρία;”.

Εγώ (μετρώντας από μέσα μου μέχρι το 10 και ξέροντας ήδη που το πάει): “τι εννοείς αν με ειδοποίησαν;”

Μαμά: “αν σε ειδοποίησαν να πας.”

Κατάλαβες Πιτσιρίκο γιατί αυτή η γενιά ψήφιζε μια ζωή μπλε και πράσινους κόκκους;

Γιατί βλέπουν την αναζήτηση εργασίας ως μια συναλλαγή όπου το ένα μέρος περιμένει με τη γλώσσα έξω και, όταν το άλλο δώσει ο,τι έχει ευχαρίστηση, τότε πηδάει στον αέρα να το αρπάξει.

Πέρασα αρκετή ώρα για να εξηγήσω στη μάνα μου το γιατί η σωστή ερώτηση είναι το “είχες νέα από την εταιρία;” (“des nouvelles” που θα έλεγε στα άψογα Γαλλικά της η Όλγα Τρέμη) που υποδηλώνει μια συναλλαγή στην οποία το κάθε μέρος έχει κάτι να προσφέρει, εγώ την εργασία μου και η εταιρία το μισθό, τις συνθήκες εργασίας κλπ, και στο τέλος και τα δύο μέρη τα βάζουν κάτω και υπολογίζουν αν τους ενδιαφέρει να προχωρήσει η συνεργασία. Τολμώ να πω ότι κάτι κατάλαβε.

Αυτό ήθελα να μοιραστώ μαζί σου επειδή μου τα θύμισε η φράση της φίλης που ετοιμάζεται να φύγει και πάλι για Γερμανία.

Θερμούς χαιρετισμούς από Λοζάνη.

(Αγαπητέ φίλε, πολύ εύστοχη η παρατήρησή σας. Και, άθελά σας, με βοηθήσατε -τη συγκεκριμένη στιγμή- πάρα πολύ. Βέβαια, με 1,5 εκατ. ανέργους σήμερα στην Ελλάδα, είναι πολλοί με τη γλώσσα έξω. Να είστε καλά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.