Σημείωμα

Αθήνα 26-10-2013

Διάβασα την από από 17 Οκτωβρίου 2013 επιστολή ‘’προς Συριζαίους’’.

Ανήκω στην γενιά του Πολυτεχνείου και το λέω μόνο για να προσδιοριστώ ηλικιακά και πολιτικά (όχι κομματικά).
Αφού συμφωνήσω ότι δεν με κάνει ΣΥΡΙΖΑ :
• Το γεγονός ότι η χώρα χρεοκόπησε και τα καθάρματα που την οδήγησαν στην χρεοκοπία παραμένουν στις θέσεις τους.
• Το γεγονός ότι θεωρώ τον Σαμαρά και τον Βενιζέλο δυο από τις πιο σκοτεινές και ελεεινές μορφές της ελληνικής πολιτικής σκηνής.
• Το γεγονός ότι ο Σαμαράς περιτριγυρίζεται από λούμπεν ακροδεξιούς που πουλάνε εθνικισμό ενώ ξεπουλούν τη χώρα.
• Το γεγονός ότι θα πανηγυρίσω έξαλλα μόλις η συμμορία Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ ηττηθεί και στην εξουσία θα βρεθεί για πρώτη φορά – μετά από σχεδόν μισό αιώνα- ένα άλλο κόμμα,

και αφού ομολογήσω ότι βλέπω και εγώ αρνητικά στο ΣΥΡΙΖΑ, θα ήθελα να πω γιατί συμμετέχω σε ένα κόμμα.

Δεν πιστεύω στους ανθρώπους με ‘’αγνές ιδέες’’. Όχι ότι δεν υπάρχουν, αλλά αυτοί που έχουν ταχθεί ‘’να φυλάνε Θερμοπύλες’’ είναι τόσο λίγοι που δεν μπορεί κανείς να περιμένει βελτίωση των συνθηκών ζωής του.

Και μην πέφτεις και εσύ στην παγίδα των μεγάλων λόγων και των λέξεων ‘’ομπρέλα’’ όπως ‘’αξιοπρέπεια’’, ‘’αξιοκρατία’’, ‘’ελευθερία’’, ‘’δημοκρατία’’ κλπ. Είναι λέξεις που καλό είναι να τις στοχεύουμε αλλά που δεν μπορούμε να ποντάρουμε σε αυτές.

Άλλωστε η ήττα της αριστεράς πιστεύω ότι σε ένα μεγάλο μέρος της οφείλεται σε αυτό. Ότι δηλαδή μιλάει με μεγάλα λόγια, αγνοώντας την φύση του ανθρώπου.

Θα παραθέσω, αν και δεν το συνηθίζω, ένα απόσπασμα του Ιταλού Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Νάπολη : Λουτσάνο Ντε Κρεσέντσο που στο βιβλίο του ‘’Ιστορία της Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας’’ αποδίδει στον Βία τον Πριηνέα την φράση ‘’οι περισσότεροι άνθρωποι είναι κακοί’’ και συμπληρώνει ότι η φράση αυτή είναι μια βόμβα ικανή να καταστρέψει οποιαδήποτε ιδεολογία.

Βλέπουμε λοιπόν μια αριστερά που στην σύγχρονη ιστορία έχει συμπληρώσει 5 γενιές με μηδαμινή επιρροή στην διαπαιδαγώγηση των πολιτών και μια δεξιά (με όλες της τις παραλλαγές) σε πλήρη ακμή. Παγκοσμίως.

Η συμμετοχή λοιπόν στον ΣΥΡΙΖΑ είναι αναγκαία για την υποστήριξη θεσμών και διαδικασιών, που θα λαμβάνουν μεν υπ’ όψιν την ενστικτώδη φύση των ανθρώπων, θα δεσμεύουν δε για την υπέρβαση αυτής της φύσης (χώρος βέβαια που πιστεύω ότι τον καλύπτει κυρίως η φιλοσοφία και όχι η πολιτική).

Με λίγα λόγια δικλείδες ασφαλείας που θα μας προστατεύουν από την ηγεσία μας, τα στελέχη μας και τελικά από την φύση του εαυτού μας.

Θα προσπαθήσουμε λοιπόν να εξαλείψουμε τις δικαιολογίες του τύπου ‘’ θα κάνουμε αλλαγή αλλά θέλουμε και την ενεργό συμμετοχή του πολίτη’’ (‘’τα όμορφα τα λόγια τα μεγάλα’’).

Μα αν ο πολίτης ήταν ‘’ενεργά συμμετέχων’’ δεν θα φτάναμε σε αυτό το σημείο πολιτικής ανηθικότητας.

Όσον αφορά τους ‘’κλείνοντες στασίδια’’, δεν είναι ‘’φαινόμενο’’, αλλά υπόκειται και αυτό στην φύση του ανθρώπου.

Άλλωστε οι άνθρωποι δεν υπήρξαν ποτέ ‘’ιδιοκτησίας’’ του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, της ΕΔΗΚ, της ΕΡΕ, της ΕΔΑ κλπ.

Οι θεσμοί θα αποκλείσουν την πρόσβαση στα στασίδια και όχι η καλή προαίρεση.

Προκειμένου να συμμετέχω στην προσπάθεια καλυτέρευσης της ζωής μου, όχι στο απώτερο μέλλον αλλά σήμερα, πρότεινε μου, ειλικρινά θα το δεχθώ, κάποια άλλη λύση.

Με ειλικρινή συμπάθεια και εκτίμηση

Κώστας Τραγάς

Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ

(Αγαπητέ κύριε, αφού σας διαβεβαιώσω πως για εμένα η αξιοπρέπεια, η αξιοκρατία, η ελευθερία και η δημοκρατία δεν είναι λέξεις -αλλά η ίδια η ζωή-, να σας πω πως, κατά την ταπεινή μου γνώμη, δεν έχει ηττηθεί η αριστερά, οι άνθρωποι έχουν ηττηθεί. Και όντως, η πλειοψηφία των ανθρώπων είναι καθάρματα. Το έχω γράψει αρκετές φορές πως θεωρώ πως αυτό είναι το μόνο “λάθος” του Μαρξ. Μόνο αυτό ξέχασε. Ο ΣΥΡΙΖΑ με πείθει σήμερα πολύ λιγότερο απ’ όσο πριν από τις εκλογές του 2012. Αλλά, ας μην επιμείνω. Εύχομαι να έχετε δίκιο και να έχω άδικο. Μακάρι να είμαι εγώ λάθος. Θα το μάθουμε σύντομα. Καλή επιτυχία και να είστε καλά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.