Mε αφορμή το «Για όλα φταίει η Αριστερά»

Αγαπητέ πιτσιρίκο, με αφορμή τα όσα διάβασα στο «Για όλα φταίει η Αριστερά» έχω μια ερώτηση; Η Αριστερά έχει συνειδητοποιήσει τι σημαίνει «Αριστερά» για τον πολίτη; Γιατί νομίζω πως υπάρχει πελώριο χάσμα μεταξύ του ρόλου που η ίδια λέει πως παίζει στην κοινωνία (άλλο το τι κάνει στην πραγματικότητα), και του ρόλου που οι πολίτες θέλουν να παίζει στην κοινωνία.

Γράφεις πως «…τα κόμματα της Αριστεράς πάντα τρομάζουν τους προλετάριους γιατί -με την ύπαρξή τους- τους θυμίζουν το ποιοι πραγματικά είναι…».

Αυτό το πατερναλιστικό πάντα το είχε η Αριστερά: πάντα ήξερε τα πάντα καλύτερα από όλους τους άλλους (ιδιαίτερα το τι είναι καλό για όλους μας, εκτός από το τι είναι καλό για την ίδια) και γι’ αυτό δεν ακούει ποτέ κανέναν άλλον. Στον τομέα αυτόν βάζει και τον Πάπα κάτω!!

Όμως πιτσιρίκο, το τι είναι καλό για μένα (άρα και το τι θέλω για μένα στο μέλλον, άρα και το ποιος μπορεί να καταφέρω να γίνω στο μέλλον) το αποφασίζω εγώ και κανένας άλλος (το ‘πε κι ο Τζέφερσον με άλλα λόγια στο Αμερικάνικο Σύνταγμα).

Αν άφηνα άλλον να αποφασίζει για μένα το τι είναι καλό και τι όχι, δεν θα χρειαζόμουν την Αριστερά που ιστορικά την πρόλαβαν οι παπάδες· θα είχα μείνει σ’ αυτούς και τέλος τα …υπαρξιακά.

Πρέπει λοιπόν να καταλάβει η ντόπια δήθεν Αριστερά, πως εδώ οι πολίτες την θέλουν για να φρενάρει τα δεινά που πάνε πακέτο με τον καλύτερο δυνατό καπιταλισμό που μπορεί να υπάρξει και τον οποίο όλες οι κοινωνίες γουστάρουν κάργα.

Απόδειξη;: Θύμισέ μου ένα καθεστώς που δήλωνε αντικαπιταλιστικό και που η πτώση του να έκανε τους πολίτες να …κλαίνε σε τέτοιο σημείο που να το αποκαταστήσουν το ταχύτερο δυνατό.

Κατόπιν, βρες μου ένα καθεστώς καπιταλιστικό που να έπεσε και στη θέση του να ήρθε ένα αντικαπιταλιστικό εξαιρετικά λαοφιλές που να επιβίωσε περισσότερο του καπιταλιστικού, επειδή πέτυχε στο να κάνει την κοινωνία …ευτυχισμένη.

Και φαίνεται πως πιο ευτυχισμένες – επιτυχημένες με την κρατική οργάνωσή τους, την παροχή υπηρεσιών και τις συνθήκες διαβίωσης παρέα με το βιοτικό τους επίπεδο είναι οι Σκανδιναβικές κοινωνίες.

Και ξέρεις βέβαια, οι Έλληνες θα γουστάραμε τρομερά αν το κράτος μας τις έμοιαζε σ’ αυτούς τους τομείς.

Αυτό λοιπόν που δεν κατόρθωσε η Δεξιά (συνυπολογίζω το ΠαΣοΚ γιατί δεν κρίνω από ταμπέλες αλλά από τα πεπραγμένα), θέλουν από την εγχώρια Αριστερά οι πολίτες: να μας κάνει το κράτος …όπως Σκανδιναβία.

Και κακά τα ψέματα: ούτε μπορεί, ούτε θέλει.

Για το αν μπορεί ή όχι, να το συζητήσουμε, αν γουστάρεις· για το γιατί δεν το θέλει, τράβα ρώτα την.

(Αγαπητέ φίλε, σοσιαλισμός σε μια μόνο χώρα δεν μπορεί να υπάρξει όσο μεγάλη κι αν είναι. Ή παντού, ή πουθενά. Όχι εγώ, ο Μαρξ. Η ευτυχισμένη σκανδιναβική κοινωνία της Νορβηγίας -μιας χώρας με πετρέλαιο και φυσικό αέριο και με ένα από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν εισοδήματα στον κόσμο- έχει πια και την ακροδεξιά στην κυβέρνηση. Το κόμμα που εξέφραζε τον Μπρέιβικ, τον άνθρωπο που αιματοκύλισε την Νορβηγία πριν από δυο χρόνια. Μακάρι να γίνουμε Σκανδιναβία κι εμείς. Όλες οι χώρες που συνεργάστηκαν με τους Ναζί ανθίζουν σήμερα. Πάντως, ποτέ δεν κατάλαβα γιατί πρέπει να γίνουμε σαν κάποια άλλη χώρα. Για να γίνει η Ελλάδα Σκανδιναβία, πρέπει να γίνουν οι Έλληνες Σκανδιναβοί. Οπότε, το θέμα δεν είναι αν θέλει ή αν μπορεί η Αριστερά να κάνει την Ελλάδα Σουηδία αλλά αν το θέλουν και το μπορούν οι Έλληνες. Να είστε καλά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.