Ποιος άλλος;

Λοιπόν πιτσιρίκο, βρήκα αφορμή να σου γράψω και εγώ, παίρνοντας «πάσα» από μια απάντηση που έδωσες σε εναν συμπολίτη μας στο αντίστοιχο δικό του mail. Γράφεις λοιπόν πως: “Δεν θα σώσουμε εμείς ούτε τον πλανήτη, ούτε την ανθρωπότητα”. Θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω και να σου πω τη δική μου άποψη. Αν δε μπορείς εσύ (εγώ) να αλλάξεις/ω τον κόσμο δεν μπορεί κανένας. Σύμφωνα με τη δική σου άποψη λοιπόν πρέπει να περιμένουμε από κάποιον άλλο να κάνει αυτή τη δουλειά. Πάμε δηλαδή, πάλι, σε μια αντιπροσώπευση. Και μέσω αυτής της αντιπροσώπευσης, οδηγούμαστε στην ιδιώτευση και στην αδράνεια. Τελικά στην απώλεια του στόχου. Εκτός και αν, το να ασχολούμαστε με τη μίζερη ζωή μας, και μόνο με αυτή, δεν είναι ιδιώτευση αλλά θεωρείς ότι επιτελούμε κάτι το υπερβατικό και ριζοσπαστικό.

Θεωρώ πως αν το ξανασκεφτείς θα καταλάβεις πως αυτή η άποψη είναι ακριβώς αυτό που επιδιώκουν οι νταβατζήδες της ύπαρξής μας. Την αδράνεια, την μοιρολατρία και την αποξένωση από τα κοινά.

Γνωρίζω το πόσο κουραστικό είναι να ασχολείσαι με τα κοινά και να επιδιώκεις την κοινή δράση, το διάλογο, να υφίστασαι την πίεση που αναπτύσσεται σε τέτοιου είδους διαδικασίες, όπως γνωρίζω και την μαγεία της συνδιαμόρφωσης, του αισθήματος ότι δεν είσαι μόνος σου και της επιτυχούς κατάληξης τέτοιων εγχειρημάτων. Ακόμα και η προσπάθεια, σου δίνει μια αίσθηση ευφορίας.

Θα μπορούσα να σου γράψω για το θέμα σελίδες ολόκληρες, όμως νομίζω πως «έπιασες» το νόημα όπως και οι υπόλοιποι που ενδεχομένως να διαβάσουν αυτές τις σκέψεις. Η αυτο-οργάνωση και η αυτο-θέσμιση απαιτούν συμπόρευση και κοινή δράση. Αφετηρία για την επιτυχία αποτελεί η επιθυμία του καθενός να αλλάξει τον κόσμο. Να τον κάνει πιο ανθρώπινο, πιο ειρηνικό, πιο δίκαιο, πιο αλληλέγγυο. Και η πίστη ότι μπορεί να τα καταφέρει.

Όπως έχει πει και ο μέγας Κορνήλιος Καστοριάδης θα πρέπει να αποφασίσουμε: είτε θα είμαστε ήσυχοι, είτε ελεύθεροι. Και τα δύο δε γίνεται.

Με εκτίμηση

Γ.Σ.

(Αγαπητέ φίλε, ωραία τα τσιτάτα -εγώ τα λατρεύω- αλλά ο μέγας Κορνήλιος Καστοριάδης που είπε πως θα πρέπει να αποφασίσουμε αν θα είμαστε ήσυχοι ή ελεύθεροι, τα Χριστούγεννα του 1945 εγκατέλειψε -μαζί με 200 ακόμα Έλληνες- την Ελλάδα με το πλοίο “Ματαρόα” και πήγε, μέσω Ιταλίας, στο Παρίσι. Το Παρίσι ήταν κάπως πιο ήσυχο εκείνη την εποχή από τον ελληνικό εμφύλιο. Δεν κατηγορώ τον Καστοριάδη. Καλά έκανε και έφυγε. Αυτό ήθελε, αυτό έκανε. Ούτως ή άλλως, δεν είναι ευχάριστο να πολεμάς σε έναν εμφύλιο και να σκοτώνεις τα αδέλφια σου. Απλά, θέλω να δείξω πως άλλο τα λόγια κι άλλο τα έργα. Από την άλλη, ο Καζαντζάκης έγραψε στην Ασκητική «Μην καταδέχεσαι να ρωτάς ‘Θα νικήσουμε; Θα νικηθούμε;’ Πολέμα!» και «Ν’ αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω». Ναι, αλλά αφενός αυτοί που αγωνίζονται να σώσουν τη γη έχουν πολύ άσχημο τέλος ή λιώνουν ξεχασμένοι σχεδόν απ’ όλους στις φυλακές, και αφετέρου και ο ίδιος ο Καζαντζάκης, μπορεί να τα έγραψε αυτά σε σχετικά νεαρή ηλικία, αλλά, όταν αργότερα συνειδητοποίησε πως τα καθάρματα και οι ρουφιάνοι δεν έχουν τελειωμό, σηκώθηκε κι έφυγε και πήγε και στην Γαλλία. Κι ευτυχώς, δεν έμαθε ποτέ πως την φράση του περί ευθύνης την επικαλείται και η Γιάννα Αγγελοπούλου στο βιβλίο της. Θέλει και η Γιάννα να σώσει τον κόσμο. Αγαπητέ φίλε, εγώ δεν θα σώσω τη γη και την ανθρωπότητα. Θα τις σώσει η Όλγα Τρέμη, ο Γιάννης Πρετεντέρης, ο Παύλος Τσίμας, η Μάρα Ζαχαρέα, ο Γιώργος Αυτιάς, ο Νίκος Ευαγγελάτος, ο Νίκος Χατζηνικολάου, ο Γιώργος Τράγκας, ο Σταύρος Ψυχάρης, ο Κόκκαλης, ο Λάτσης, ο Βαρδινογιάννης, ο Αλαφούζος, η Γιάννα Αγγελοπούλου και άλλοι επιφανείς Έλληνες. Τους βλέπω να καίγονται καθημερινά για τα δίκια των απλών ανθρώπων. Είναι έτοιμοι να πολεμήσουν για την εργατιά, τους άνεργους και τους μετανάστες. Εγώ δεν θα σώσω τη γη και την ανθρωπότητα. Και να σας πω κάτι; Κατάλαβα αυτά τα 3-4 τελευταία χρόνια πως ο μεγάλος εχθρός είναι οι “σύντροφοι”. Αυτοί που λένε τα μεγάλα λόγια για τον “Άνθρωπο” και την “Κοινωνική Δικαιοσύνη”. Και δεν το κατάλαβα από διηγήσεις άλλων. Το κατάλαβα από προσωπικές εμπειρίες. Και λάκισα. Οπότε, αγαπητέ φίλε, σώστε εσείς τον πλανήτη και την ανθρωπότητα. Καλή τύχη.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.