Ενόψει των εορτών

Αγαπητέ Πιτσιρίκο,

Τώρα που πλησιάζει η αγαπημένη γιορτή της κόκα-κόλα αποφάσισα να σου ξανα-γράψω. Δεν έχω κάτι προσωπικό με την κόκα-κόλα ωραία γιορτή έχει φτιάξει. Και οι διαφημίσεις της πολύ καλοφτιαγμένες.

Τελευταία δεν κοιμάμαι καλά, αργεί να με πάρει ο ύπνος κι όταν με παίρνει κάνω άστατο ύπνο. Μέσα στο κρύο πετάω κουβέρτες και παπλώματα κάτω.

Έτυχε να δω μερικά ντοκιμαντέρ (μεγάλο εργαλείο το ίντερνετ) και μου κίνησαν την περιέργεια μετά από πολύ καιρό κάτι νέοι όροι που δεν είχα ξανακούσει. Η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία και η αποανάπτυξη. Διάβασα και μερικά βιβλία.

Στην αρχή δε μίλησα σε κανέναν. Πίστευα ότι δε θα με καταλάβαινε κανείς. Μόνο σε έναν άνθρωπο ήθελα να μιλήσω, αλλά η επικοινωνία είναι δύσκολη, καθότι βρίσκεται στο εξωτερικό και ελάχιστο χρόνο διαθέτει.

Επιπλέον ήθελα κι εγώ λίγο να επεξεργαστώ τους όρους, να δω τι ακριβώς με συναρπάζει, δεν ήμουν έτοιμη να το μοιραστώ. Τελικώς μίλησα σε μερικά άτομα αλλά κανείς δε φάνηκε να ενθουσιάζεται. Με κοιτούσαν σαν να’ μαι από άλλο πλανήτη. Κατέληξαν ότι είμαι ρομαντική και έχω ουτοπικές ιδέες. Δεν κατάφεραν όμως να με απογοητεύσουν.

Εγώ είχα ενθουσιαστεί πολύ. Μου φαινόταν σαν μια καινούργια προοπτική, κάτι έξω από την αιώνια μάχη των πολιτικών συστημάτων, πέρα από το πολιτικά ψευτοδιλήμματα που μόνο να το εκμεταλλευτεί μπορεί κανείς για να επιβληθεί στους άλλους και να τους αποπροσανατολίσει από άλλες καινούργιες ιδέες που μπορούν να προκύψουν αν όλοι σκεφτόμασταν από ψηλά. Αυτό ήταν λοιπόν η αρχή, μετά είπα στον εαυτό: “Εαυτέ σκέψου”. Κανείς αλήθεια δε μου είχε μάθει να σκέφτομαι.

Είναι ωραίο, έχω βγει έξω απ’ το υπάρχον μοντέλο, δεν είμαι μέσα και σκέφτομαι, ξεζουμάρω λίγο από τον υποκειμενισμό της πραγματικότητας μου και είναι σαν να κοιτάω τον πλανήτη από ψηλά.

Σκέφτομαι, θα ‘ταν ωραίο π.χ στο σχολείο να δοκιμαζόταν κάθε μέρα η δημιουργικότητα μας, κάθε μέρα κάθε μαθητής να μπορούσε να προχωρά τον εαυτό του ένα βήμα πιο μπροστά, να δοκιμάζει και να δοκιμάζεται, κάθε μέρα να αμφισβητεί. Να μπορούσε να βγει από το μοντέλο να δει από ψηλά από πολύ νωρίς. Δε θα ήταν απλά ωραίο, θα ήταν σούπερ. Θα υπήρχαν χιλιάδες καινούργιες ιδέες για να γίνουμε καλύτεροι. Πάντα πίστευα ότι από την παιδεία πηγάζουν όλα. Είμαστε η παιδεία που παρέχουμε στις κοινωνίες μας.

Γιατί να γεννιόμαστε και να παίρνουμε ως δεδομένο ότι χρειαζόμαστε χρήματα για τις συναλλαγές μας, ανταγωνισμό για να επιβιώσουμε, επαγγελματική καταξίωση για να ολοκληρωθούμε, κατανάλωση για να ευτυχήσουμε, θρησκεία για να σωθούμε; Γιατί η επιστήμη αυτή τη στιγμή να λειτουργεί αρνητικά για το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, ενώ θα μπορούσε να λειτουργεί θετικά για όλους;

Πρέπει να είμαστε σε θέση κάθε μέρα να τα κρίνουμε αυτά, κάθε μέρα να τα καταρρίπτουμε ή να τα αποδεχόμαστε με ικανή επιχειρηματολογία. Η οικονομική κρίση (κρίση μοντέλου, κρίση περιβαλλοντική, κρίση ηθική του πλανήτη) είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία να το κάνουμε αυτό.

Αυτά. Αποφάσισα να μελετήσω και πολλή ιστορία. Χρειάζεται για να μπορεί κανείς να βλέπει από ψηλά. Δεν ήθελα τίποτα συγκεκριμένο απλά να μοιραστώ και με σένα τις σκέψεις μου αυτές, γιατί ο μπαμπάς μου δε με καταλαβαίνει, τραγουδά το Feliz Navidad και του αρέσει πολύ η γιορτή της κόκα-κόλα.

Το θέμα είναι να μην παρατήσουμε τη σκέψη μας, να την εξελίσσουμε και να αλληλεπιδρούμε. Εξέλιξη μόνο με αλληλεπίδραση μπορεί να υπάρξει. Σου γράφω λοιπόν για αλληλεπίδραση.

Φιλικά,

Δάφνη

(Αγαπητή φίλη, κι εμένα μου αρέσει η γιορτή της Coca Cola. Μου αρέσει και η Coca Cola. Να κάνετε ό,τι σας λέει η ψυχή σας, το μυαλό σας και το στομάχι σας. Θα αλληλεπιδράσω παραδοσιακά: Χρόνια πολλά!)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.