Δημοψήφισμα στην Θεσσαλονίκη και στην Ελβετία

Αν και το υπουργείο Εσωτερικών έκρινε χτες παράνομο το δημοψήφισμα για την ιδιωτικοποίηση ή μη της ΕΥΑΘ, το δημοψήφισμα για το νερό διεξάγεται σήμερα κανονικά στην Θεσσαλονίκη, παράλληλα με τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση· οι κάλπες για το δημοψήφισμα βρίσκονται έξω από τα προαύλια των σχολείων που λειτουργούν ως εκλογικά κέντρα. Σήμερα έγινε δημοψήφισμα και στην Ελβετία, για την εισαγωγή κατώτατου μισθού 4 χιλιάδων ελβετικών φράγκων (3.300 ευρώ.).

Σε αντίθεση με την Ελλάδα, το δημοψήφισμα στην Ελβετία είναι απόλυτα νόμιμο και θεσμοθετημένο.

«Το 2012 έγιναν στην Ελβετία 12 δημοψηφίσματα και το 2013 έγιναν 8 δημοψηφίσματα.

Τα τελευταία 160 χρόνια, οι Ελβετοί πολίτες έχουν ψηφίσει σε εκατοντάδες υποχρεωτικά και προαιρετικά-ακυρωτικά δημοψηφίσματα (οι Ελβετοί πολίτες, μετά την ψήφιση κάποιου νόμου, έχουν ένα χρονικό περιθώριο για να μαζέψουν υπογραφές και να γίνει δημοψήφισμα για να αποφασίσουν οι πολίτες αν ο νόμος θα εφαρμοστεί ή θα ακυρωθεί).»

Όπως όλα δείχνουν –και προς έκπληξη πολλών Ελλήνων- η πλειοψηφία των Ελβετών θα πει «όχι» στην εισαγωγή κατώτατου μισθού, γιατί οι Ελβετοί θεωρούν πως ο κατώτατος μισθός 3.300 ευρώ μπορεί να βλάψει τις οικονομικές επιδόσεις της χώρας τους.

Ενώ οι Έλληνες ψηφίζουν μια φορά κάθε 4 χρόνια κόμματα που κάνουν τα αντίθετα από αυτά που υπόσχονται, οι Ελβετοί έχουν διαρκώς την τύχη της κοινωνίας τους στα χέρια τους, αφού στην Ελβετία γίνονται συνέχεια δημοψηφίσματα για όλα τα σημαντικά θέματα.

Τα δημοψηφίσματα βοηθούν τους πολίτες μιας κοινωνίας να ωριμάσουν και να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Όταν γίνεται δημοψήφισμα, δεν ψηφίζεις το ένα κόμμα για να εκδικηθείς το άλλο κόμμα, ούτε ψηφίζεις έναν υποψήφιο που θα σου νομιμοποιήσει το αυθαίρετο• όταν γίνεται δημοψήφισμα, καλείσαι να πάρεις μια απόφαση που θα είναι θετική για το σύνολο της κοινωνίας -και όχι μόνο για εσένα- και αναλαμβάνεις την ευθύνη της απόφασής σου.

Στην Ελλάδα, το τελευταίο δημοψήφισμα έγινε πριν από 40 χρόνια και αφορούσε την μορφή του πολιτεύματος.

Δεν έγινε δημοψήφισμα στην Ελλάδα, ούτε για την είσοδο της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε για την συνθήκη του Μάαστριχτ, ούτε για την είσοδο της χώρας στη ζώνη του ευρώ, ούτε για την ανάληψη της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων.

Οι επικριτές των δημοψηφισμάτων στην Ελλάδα υποστηρίζουν πως μπορεί οι πολίτες να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα ενάντια στα ανθρώπινα δικαιώματα· αν και οι ίδιοι άνθρωποι σιωπούν όταν καταπατώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Δεν υπάρχει κίνδυνος για τα ανθρώπινα δικαιώματα από ένα δημοψήφισμα. Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπαίνουν σε δημοψήφισμα.

Για όλα τα υπόλοιπα όμως –όπως και η ιδιωτικοποίηση του νερού-, πρέπει να γίνεται δημοψήφισμα.

Η Ελλάδα έχει ανάγκη από ένα νέο Σύνταγμα που θα προβλέπει δημοψηφίσματα (και δεν θα κάνει την διεξαγωγή τους σχεδόν αδύνατη όπως το σημερινό Σύνταγμα).

Αν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στους Έλληνες πολίτες και αν οι Έλληνες πολίτες δεν αναλάβουν την ευθύνη των αποφάσεών τους –μέσα από δημοψηφίσματα-, η Ελλάδα δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ.

Για να αλλάξουν οι πολιτικοί στην Ελλάδα, πρέπει να αλλάξουν πρώτα οι πολίτες.

Ο μόνος τρόπος να αλλάξουν πραγματικά οι πολίτες είναι τα δημοψηφίσματα.

Φτάνει πια με τις αναθέσεις σε σωτήρες-πολιτικούς. Τα αποτελέσματα αυτού του συστήματος τα βλέπουμε και τα βιώνουμε.

Η τύχη μας στα χέρια μας.

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.