Εκείνο το καλοκαίρι…

Αγαπητέ Πιτσιρίκο, πρώτα να σου πω ότι οι διακοπές σου ταιριάζουν πολύ, ανοίγουν το μυαλό κι ευφραίνουν την καρδιά σου. Ειλικρινά από τότε που άρχισες τις απαλλοτριώσεις καρπουζιών και ζαρζαβατικών στην νότια Κρήτη, τα κείμενα σου είναι το ένα καλύτερο από το άλλο. Πριν λίγες μέρες ζήτησες κείμενα ευχάριστα, κείμενα χαρούμενα και αισιόδοξα, κείμενα που να μιλούν για την ζωή και τον έρωτα. Α, ρε και να ήξερες τι μου θύμισες.

Μια ιστορία που μου έλεγε η μακαρίτισσα η γιαγιά μου, που της την έλεγε ο θείος που ήτανε ναυτικός και που εκείνου του την είχε διηγηθεί μια αραπίνα λάγνα ερωτιάρα από το Αλγέρι, πρώην σύζυγος του Γουίλι του μαύρου του θερμαστή από το Τζιμπουτί.

Μια ιστορία πάθους, αγάπης, ελπίδας, μα και πόνου βγαλμένη από … εκείνο το καλοκαίρι!

Αφού πρώτα παρακαλέσω όποιον φίλο απάνω του έχει πάντοτε του σφιγμένο ένα μικρό αφρικάνικο ατσάλινο μαχαίρι να το κλειδώσει στο συρτάρι και μετά να πετάξει από το παράθυρο το κλειδί, θα ξεκινήσω την (φανταστική) ιστορία μου.

Εκείνη μια πολύ όμορφη, σπουδαγμένη με τέσσερα master και πλούσια επαγγελματική εμπειρία, την οποία φυσικά μάζεψε τα χρόνια πριν την απόλυση της από την επιχείρηση του πρώην συζύγου της, στις αρχές του 2011.

Ψηλή, μελαχρινή, σωστό Αραβικό άτι. Με μια όμορφη κορούλα, αγγελούδι σωστό.

Όμως περνά την ζωή της βυθισμένη μέσα στην θλίψη. Για ποιο λόγο; Κανείς δεν γνωρίζει, αλλά δεν έχει την παραμικρή σημασία.

Εκείνος βαθύπλουτος, κροίσος. Επιτυχημένος επιχειρηματίας και συνάμα διανοούμενος.

Επιφανειακά ένα αδίστακτο κάθαρμα που απέλυσε την πρώην του σύζυγο μέσα στον Αρμαγεδδώνα της οικονομικής κρίσης, κατά βάθος όμως «ψυχούλα».

Και όμορφος, πολύ όμορφος. Και αψηλός σαν τα ψηλά βουνά. Έχει κι αυτός μακριά καστανόξανθα μαλλιά και μούσια. Προφανώς στο ίδιο χρώμα με τα μαλλιά του. Αλλιώς θα ήτανε γελοίο! Καστανόξανθα μαλλιά με μαύρα μούσια δεν πάει!

Μπας περιπτώσει, ας αφήσουμε την εξωτερική του εμφάνιση κι ας εμβαθύνουμε λίγο.

Λυπημένος πολύ λυπημένος κι αυτός. Μαύρη η ψυχή του σαν το κατράμι.

Ήταν ζευγάρι, τρελά ερωτευμένο, όμως χώρισαν και τώρα βιώνουν τον πόνο κι οι δύο μαζί. Ζούνε μακριά αλλά δεν βγαίνει ο ένας από το μυαλό του άλλου.

Και να που τα έφερε – όχι η ζωή αλλά η Όλγα Μεμενοζάλη (η υπουργός που δεν αποχωρίζεται το δαντελωτό της μπουστάκι όπως έγραφαν τα ΜΜΕ της εποχής) και βρεθήκανε ξανά σε ένα από τα παραδεισένια νησιά των Κυκλάδων.

Είκοσι εκατομμύρια τουρίστες έφερε η αρχόντισσα της Κρήτης το καλοκαίρι στην Ελλάδα, δύσκολο ήτανε να συναντηθούνε κι αυτές οι δυστυχισμένες ψυχές σε ένα Κυκλαδονήσι; Όχι βέβαια!

Εκείνος ένας από τους χιλιάδες πλούσιους τουρίστες που επισκέπτονται τα καλοκαίρια την χώρα μας.

Εκείνη σερβιτόρα στο παραθαλάσσιο bar του πολυτελούς ξενοδοχείου.

Κοιταχτήκαν (από μακριά) στα μάτια κι ύστερα άρχισαν να τρέχουν ο ένας προς την αγκαλιά του άλλου.

Και κάτω από τον καυτό ήλιο της Μεσογείου ανταλλάξανε καυτά φιλιά και όρκους αιώνιας αγάπης, ενώ το αγγελούδι τους στο κύμα έφτιαχνε κάστρα και παλάτια.

Κανείς δεν της είπε της μικρής ότι είναι κακό στην άμμο να χτίζεις παλάτια γιατί ο βοριάς θα κάνει συντρίμμια κομμάτια.

Η δυστυχία – αλί και τρις αλί – παραφυλάει τις ερωτευμένες καρδιές, όπως ο Γκίκας την σύνταξη των ηλικιωμένων.

Η όμορφη, μελαχρινή κοπέλα είχε τον «έξω από εδώ» που έλεγαν και στο χωριό της. Είχε τον «έξω από εδώ» την εποχή που την χώρα κυβερνούσαν οι «έξω από εδώ».

Έλληνας ασθενής την εποχή που υπουργός ήταν κάποιος Ψορίδης που διαδέχτηκε έναν Κωπριάδη δεν είναι και το καλύτερο που μπορεί να σου τύχει.

Θα πεθάνεις σαν το σκυλί γιατί, ακόμα κι αν βρεις τους γιατρούς και τα κατάλληλα εξοπλισμένα νοσοκομεία, δεν θα μπορέσεις να πάρεις την αναγκαία θεραπεία και υποστήριξη που χρειάζεσαι αφού θα είσαι ανασφάλιστη και θα δουλεύεις μαύρα στον ξενοδόχο κύριο Ιδιοκτητάκη.

Κι αν πάλι ελπίσεις ότι θα πληρώσει από την τσέπη του όλα τα έξοδα ο «έρωτας» της ζωής σου, είσαι βαθιά νυχτωμένη.

Ή να στο πω πιο ωμά, είσαι πια άχρηστη, είσαι σχεδόν νεκρή, πηγή θλίψης για τον Mr Big. Μια θλιβερή ανάμνηση που πρέπει να διώξει από την ζωή του για να μην πονά η «ψυχούλα» του. Και θα την διώξει.

Το ξέρεις πια καλά, το είδες καθαρά στα μάτια του. Θεώρησε τον επικείμενο θάνατο σου, προσωπική του ήττα. «Γιατί να μου τύχει εμένα αυτό» σκέφτηκε. Τόση απογοήτευση πια από τις σχέσεις;

Εσύ, όμως, γιατί ασχολείσαι με το μαλάκα ακόμα; Δεν ένιωσε, δεν νιώθει, δεν θα νιώσει ποτέ. Γάμησε τον λοιπόν! Βάλε τις σωστές προτεραιότητες τώρα που ο χρόνος σου είναι λιγοστός.

Το παιδί! Σκέψου τι πρέπει να κάνεις. Να προσπαθήσεις να σώσεις το παιδί. Μπορεί αυτό να φύγει μακριά, να σπουδάσει, να γλυτώσει από τον σκατότοπο. Μίλησε του. Είναι ο πατέρας του. Θα το συμπονέσει.

Μου είπανε για το χαμόγελο σου λίγο πριν ταξιδέψεις μακριά. Μου είπανε πως το παιδί σου έπαιζε στην παραλία με τα άλλα παιδιά στην αγκαλιά των νέων σου φίλων, των αληθινών σου φίλων. Ευτυχισμένο.

Πήρες το βαπόρι μου είπανε όταν έμαθες για ένα νησί όπου οι άνθρωποι σώζουν – βάζοντας την ζωή δική τους ζωή σε κίνδυνο – ανθρώπους από τόπους άγνωστους και καταραμένους.

Σε ένα νησί που υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που αγαπούν με τις πράξεις. Σε ένα νησί που μεγαλώνουν ακόμα παιδιά δίπλα από την θάλασσα και κάτω από τον ήλιο.

Εκείνο το καλοκαίρι στην Τήλο, ήταν το τελευταίο μα και το πιο όμορφο της ζωής σου. Έτσι μου είπανε.

Καλό καλοκαίρι σε όλους μας. Κι ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους υπάρχουν ακόμα και είναι άνθρωποι.

Φιλιά σε όλους, από την Εσπερία

Ηλίας

(Αγαπητέ Ηλία, όσο πλησιάζουν οι διακοπές σου στην Ελλάδα, ανεβαίνεις. Ωραία η ιστορία αλλά γιατί την πέθανες την γυναίκα στο τέλος; Δεν πέθαινες αυτόν που είναι και καπιταλίστας; Ήταν ανάγκη να πεθάνεις την προλετάρια σερβιτόρα; Ποιος θα μας φέρνει τον καφέ τώρα; Κατά τ’ άλλα, ωραία είναι εδώ στη νότια Κρήτη αλλά πρέπει να φύγω για λίγο, γιατί έχω υποχρεώσεις και σε άλλα νησιά. Και πόσο δεν θέλω να γράφω -επειδή μου τρώει χρόνο από τα μπάνια, την μπάλα και το kitesurf- δεν περιγράφεται. Άντε με το καλό οι διακοπές. Να είσαι καλά!)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.