Έχει σημασία!

Πάντα έχει σημασία, φίλε Πιτσιρίκο, ποιοι είμαστε όταν λέμε και κυρίως όταν γράφουμε κάτι, ιδιαίτερα όταν αυτά που γράφουμε έχουν άμεση σχέση με το θρησκευτικό συναίσθημα ενός ολόκληρου λαού.

Ενός λαού που, συχνά στάθηκε ανάξιος των περιστάσεων αλλά και πάμπολλες φορές έδειξε το μεγαλείο της σκέψης και της διάνοιάς του χτίζοντας μνημεία λόγου αλλά και ύλης, πλατωνικά και αριστοτέλεια έργα αλλά και Παρθενώνες και Αγιες-Σοφιές, ανυπέρβλητου κάλλους και και διαχρονικών συμβολισμών.

Μπορεί πολλά από αυτά που, με εύστοχο τρόπο, σατιρίζονται στο κείμενό σου να έχουν μέρος αλήθειας και να φωτογραφίζουν κομμάτι αυτού του αδιόρθωτου λαού, αλλά θα έπρεπε με τον ίδιο τρόπο να επιλεγούν και να επαινεθούν και οι καλές πλευρές, που αιώνες και χιλιετίες τώρα σμιλεύουν τον παγκόσμιο πολιτισμό, αναδεικνύοντας την γωνίτσα ετούτη του πλανήτη λίκνο του.

Έτσι ώστε να κάνουν τη λίγο έως καθόλου ίσως γνωστή πρώην υπουργό εξωτερικών, Έμα Μπονίνο επί κυβέρνησης Λέτα, σε κείμενό της σε βιβλίο της με τίτλο “Σκυλάνθρωποι” να καταλήξει:

“ … Για αυτό, παρόλο που τους μισώ, γιατί δεν προέρχομαι από τη φυλή τους, δεν μπορώ να μη τους θαυμάζω και να μη τους σέβομαι και θα συνεχίσω να μελετάω τον Πλάτωνα, τον Σωκράτη και τον Περικλή όσο θα ζω, διδάσκοντας στα παιδιά μου τη Δύναμη της Σοφίας τους και την επιρροή της στη Ζωή μας και στην Ευτυχία μας.»

Στις τέσσερις τελευταίες σειρές η κυρία εξ Ιταλίας τα είπε όλα!

Προσδοκώ στην δημοσιογραφική σου κατανόηση, για την παρέμβασή μου.

Γ. Μ. Χ. Πιέριος

(Αγαπητέ κύριε, δεν αμφισβήτησα ποτέ τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη, αν και δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να το κάνω και να τους αλλάξω τα φώτα. Τα σχόλιά μου αναφέρονται στη σύγχρονη Ελλάδα και τους σύγχρονους Έλληνες. Αν εσείς βλέπετε ανάμεσά τους τον αντίστοιχο Πλάτωνα ή Αριστοτέλη, να μου τον υποδείξετε κι εμένα. Επίσης, να μου υποδείξετε τους σύγχρονους Έλληνες που έχουν διαβάσει τους πλατωνικούς διαλόγους και την Ποιητική. Πάντως, υποθέτω πως γνωρίζετε ότι ο Πλάτωνας, ο Αριστοτέλης και οι σύγχρονοί τους δεν ήταν θρησκόληπτοι χριστιανοί όπως πολλοί -όχι όλοι- σύγχρονοι Έλληνες. Ήταν άτυχοι οι καημένοι και δεν πρόλαβαν τον Απόστολο Παύλο να τους ανοίξει τα μάτια. Τη συνεισφορά της σύγχρονης Ελλάδας στον παγκόσμιο πολιτισμό δεν την βλέπω. Εκτός αν εννοείτε τους κρατικοδίαιτους και προσκυνημένους “λογοτέχνες”. Ή τον αρχαίο τάφο στην Αμφίπολη. Μην μπερδεύεστε, ο θαυμασμός των αλλοδαπών για τους αρχαίους Έλληνες δεν συνεπάγεται θαυμασμό και για τους σύγχρονους Έλληνες. Τα έργα των αρχαίων Ελλήνων αποτελούν παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και ανήκουν σε όλη την ανθρωπότητα. Ή τουλάχιστον σε αυτούς που θα επιδείξουν ενδιαφέρον για τα έργα τους και θα τα εκτιμήσουν. Δεν μπορώ να επιδείξω δημοσιογραφική κατανόηση γιατί δεν είμαι δημοσιογράφος. Είμαι ένας απλός πολίτης, όπως κι εσείς. Και, ως πολίτης, λέω “διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας τώρα”. Να είστε καλά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.