Οι Θεσμοφοριάζουσες στην Καβάλα μέσα στη βροχή
Γλυκέ μου Πιτσιρίκο, αν και αυτή την εποχή καίγεται ο κώλος μου από δουλειά, πριν από μια βδομάδα έκλεισα δωμάτιο Καβάλα να πάμε να δούμε κι εμείς την παράσταση! Η βόλτα κατέληξε σε περιπετειούλα, από αυτές που λες “όχι ρε γαμώτο, μαλακία” αλλά μετά θυμάσαι για πάντα! Καθώς, μετά τα 50 λεπτά παράστασης, έριξε καρεκλοπόδαρα!
Κρίμα μόνο για την υπόλοιπη παράσταση, κάτσαμε στο αναψυκτήριο, ήπιαμε μια μπύρα και μετά, για πραγματική δροσιά, ανεβήκαμε στην μηχανή μας και κάναμε μια ωραία βόλτα στη βροχή!
Σε ευχαριστώ γιατί έγινες η αφορμή να πάω επιτέλους να δω το αρχαίο θέατρο των Φιλίππων, και για πρώτη φορά τον Κιμούλη και τον Αλευρά, γιατί πίσω από το ποτάμι πάντα υπάρχει μια πηγή! Xεχε!
Κείμενο, όσο είδα, ήμουν σίγουρη! Τα σκηνικά πολύ ωραία!
ΥΓ: Είχε κάτι γονείς με τα παιδάκια τους, κλασική ελληνική οικογένεια, στην οποία οι λέξεις είναι πρόβλημα αλλά με τη βία μια χαρά, δεν έχουν θέμα! Ήθελα να τα πετάξει ο Κιμούλης, πόσο ήθελαααα! Χαχαχα!
(Αγαπητή φίλη, σε ευχαριστώ πολύ. Πάντως, το διασκεδάσατε. Δεν μου έχει τύχει ποτέ να βρέξει σε καλοκαιρινή παράσταση που παρακολούθησα· και δεν έχω δει και λίγες. Έχει βρέξει πριν, έχει βρέξει μετά αλλά ποτέ στη διάρκεια της παράστασης. Μια φορά χάρηκα λίγο που έβρεξε πριν την έναρξη, γιατί με είχε πάει μια φίλη σε μια παράσταση μπαλέτου στο Ηρώδειο. Δεν έχω τίποτα εναντίον του μπαλέτου αλλά μου αρέσει πιο πολύ η μπάλα. Οι Θεσμοφοριάζουσες, την πρώτη βραδιά στην Καβάλα, διακόπηκαν, λόγω καταρρακτώδους βροχής, σε μια πολύ αστεία σκηνή, με τον Γιώργο Κιμούλη “γυμνό”. Χτες, η δεύτερη παράσταση στην Καβάλα έγινε κανονικά -δεν έβρεξε- και είχε πάρα πολύ κόσμο. Για του λόγου το αληθές, η φωτογραφία ενός άλλου καλού φίλου από την υπόκλιση των ηθοποιών.
Οι αντιδράσεις των θεατών στις θεατρικές παραστάσεις είναι το αγαπημένο μου σημείο. Στο “Δεκαήμερο”, που ανέβασε την περασμένη άνοιξη ο Καραθάνος στο Εθνικό -και ήταν απολαυστική παράσταση-, μια κυρία 60 ετών δίπλα μου είχε πάθει σοκ με τους γυμνούς ηθοποιούς και δεν ήξερε τι έλεγε. Το μάτι γαρίδα, βέβαια. Κάποιες άλλες κυρίες έφυγαν στην διάρκεια της παράστασης, ενώ μια κυρία που πέρασε, βγαίνοντας, από δίπλα μου έβριζε τον σκηνοθέτη. Όταν οι Θεσμοφοριάζουσες παίχτηκαν στο θέατρο του Παπάγου τον Ιούνιο, καθόμουν δίπλα σε δυο κυρίες πάνω από 65 ετών. Από αυτά που έλεγαν, κατάλαβα πως δεν είχαν δει ποτέ πριν στη ζωή τους παράσταση έργου του Αριστοφάνη. Κι επειδή το κείμενο σε αυτή την παράσταση είναι “σεμνό” σε σχέση με το κείμενο του Αριστοφάνη, σκεφτόμουν τι θα πάθαιναν αν διάβαζαν λέξη προς λέξη το κείμενο του Αριστοφάνη. Δεν έχουμε ήχο από το πώς παίζονταν οι παραστάσεις στην αρχαία Αθήνα και δεν ξέρουμε πώς αντιδρούσαν οι θεατές και πού γελούσαν στις κωμωδίες, αλλά έχω την αίσθηση πως κάποιες λέξεις ή κάποιες καταστάσεις που εμάς μας σοκάρουν -και καλά-, στους αρχαίους Αθηναίους δεν έκαναν απολύτως καμία εντύπωση. Είναι κάπως αστείο που οι περισσότεροι σύγχρονοι Έλληνες πιστεύουν πως ο Αριστοφάνης ήταν σπουδαίος -μόνο και μόνο επειδή είναι αρχαίος- αλλά δεν έχουν ιδέα τι έχει γράψει. Κρίμα γιατί ήταν μεγάλος ποιητής. Αν ζούσε ο Αριστοφάνης σήμερα, η επιθεώρηση δεν θα είχε πεθάνει. Βέβαια, θα κινδύνευε να τον δολοφονήσουν. Όπως κινδύνευε και τότε. Σε ευχαριστώ και πάλι. Να είσαι καλά!)
(Για κάποιο λόγο που δεν ξέρω, τα πιο πολλά μέιλ φίλων αναγνωστών για τις Θεσμοφοριάζουσες είναι από τις παραστάσεις στην Καβάλα. Για να δούμε, αν η Κρήτη -όπου θα παίζονται οι Θεσμοφοριάζουσες από αύριο Δευτέρα, πρώτη παράσταση στα Χανιά- θα ξεπεράσει την Καβάλα.)
Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου
Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.