Οι τουρίστες “τρώνε” τις ακτές των νησιών

Σπίτι ΝησίΧιλιάδες Έλληνες έχουν παρατηρήσει πως φέτος οι ακτές πολλών νησιών έχουν εξαφανιστεί. Σύμφωνα με έρευνα που έκανε το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης μαζί με το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, δεν είναι μόνο η θάλασσα που “τρώει” τις ακτές των ελληνικών νησιών αλλά και οι τουρίστες.

Όπως αναφέρεται στην έρευνα των δυο μεγάλων πανεπιστημίων, η διάβρωση των ακτών των ελληνικών νησιών και η εισχώρηση της θάλασσας στην ξηρά δεν οφείλονται μόνο στο «φαινόμενο του θερμοκηπίου» αλλά και στους τουρίστες που έχουν πλημμυρίσει τα ελληνικά νησιά.

Σύμφωνα με την έρευνα, όταν τριακόσιες χιλιάδες τουρίστες αποβιβάζονται ξαφνικά στην Μύκονο, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το νησί να “κάτσει” από το βάρος τους -που ανέρχεται σε χιλιάδες τόνους- και η θάλασσα να ανεβαίνει και να “τρώει” τις ακτές.

Επίσης, στην έρευνα αναφέρεται πως, όταν εκατομμύρια τουρίστες μπαίνουν στην θάλασσα για να κάνουν μπάνιο, πάλι ανεβαίνει η θάλασσα, ενώ, όταν οι περισσότεροι από αυτούς κατουράνε μέσα στην θάλασσα, η θάλασσα ανεβαίνει ακόμα περισσότερο.

Ήδη, σε πολλά ελληνικά νησιά έχουν εξαφανιστεί εντελώς οι παραλίες, η θάλασσα έχει “φάει” εκατοντάδες μέτρα ξηράς και οι τουρίστες κάνουν μπάνιο μέσα σε αμπέλια και ελαιώνες.

Ευνοημένοι είναι όσοι είχαν σπίτια και ξενοδοχεία στην ενδοχώρα των νησιών και τώρα τα βλέπουν να έχουν γίνει παραθαλάσσια.

Πολλοί Έλληνες και ξένοι αγοράζουν σπίτια στα βουνά των νησιών, ώστε σε μερικά χρόνια να έχουν την θάλασσα έξω από την πόρτα τους.

Όπως αναφέρεται στην έρευνα των δυο διάσημων πανεπιστημίων, αν η Ελλάδα πετύχει να έχει 40 εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο, τα ελληνικά νησιά θα χάσουν τη μισή έκτασή τους, ενώ όσοι Έλληνες έχουν εξοχικά και ξενοδοχεία κοντά στην παραλία, θα δουν τις περιουσίες τους να βρίσκονται στον βυθό της θάλασσας.

Βέβαια, αυτό έχει και την θετική του πλευρά, αφού αφενός δεν θα πληρώνουν πια χαράτσια και αφετέρου θα μπουκάρουν τα χταπόδια από τα παράθυρα.

(Οι Θεσμοφοριάζουσες απόψε στην ΑμαλιάδαΑρχαία Ήλιδα. Κυριακή 10 Αυγούστου στη ΜάνηΘέατρο Μάνης “Κώστας Καζάκος”. Δευτέρα και Τρίτη, 11 και 12 Αυγούστου στην ΚαλαμάταΘέατρο Κάστρου. Τετάρτη 13 Αυγούστου στο ΆργοςΑρχαίο θέατρο.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.