Αντίο Θεσμοφοριάζουσες

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της περιοδείας, οι Θεσμοφοριάζουσες θα έδιναν την τελευταία τους παράσταση χτες στο Ηρώδειο. Πριν από λίγες ημέρες, ο θεατρικός επιχειρηματίας ματαίωσε τις υπόλοιπες παραστάσεις -υποστηρίζοντας πως η παράσταση δεν έτυχε ανάλογης ανταπόκρισης από το κοινό, αν και ο αριθμός των εισιτηρίων σε 37 παραστάσεις τον διαψεύδει- και η παράσταση στο Ηρώδειο δεν έγινε ποτέ.

Ο κ. Κιρκινέζος αναγκάστηκε τον Σεπτέμβριο να ανακαλύψει “μη ανάλογη ανταπόκριση από το κοινό”, μετά από δημόσια καταγγελία του Διονύση Τσακνή -ο οποίος απαγόρευσε να παιχτεί η μουσική του στις επόμενες παραστάσεις- και αφού ο κ. Κιρκινέζος ήδη είχε δεχτεί δυο εξώδικα από τον Γιώργο Κιμούλη στις αρχές και στα μέσα του περασμένου Αυγούστου, για «ασυνέπεια του παραγωγού και τη μη καταβολή δεδουλευμένων», τονίζοντας ότι θα διακόψει αν δεν πληρωθούν ο θίασος και ο ίδιος.

Μετά απ’ όλα αυτά -τα οποία απέκρυψε στην ανακοίνωσή του-, ο κ. Κιρκινέζος ανακάλυψε πως η παράσταση δεν έτυχε ανάλογης ανταπόκρισης από το κοινό.

Στη συνέχεια, αν και ο κ. Κιρκινέζος δεν είχε χρήματα, εξόφλησε ξαφνικά και δια μαγείας τους συντελεστές της παράστασης, εκτός από τον Γιώργο Κιμούλη και τον Διονύση Τσακνή, με τους οποίους θα λύσει τις διαφορές του στα δικαστήρια (σ.σ. Εκ των υστέρων πληροφορούμαι πως ούτε οι κυρίες που ήταν στον Χορό εξοφλήθηκαν παρά τα όσα υποστήριξε δημόσια ο κ. Κιρκινέζος).

Ο κ. Κιρκινέζος είναι στα δικαστήρια με πολλούς ανθρώπους από προηγούμενες θεατρικές παραγωγές του, αφού δεν τους πλήρωσε.

Τυχαίνει να γνωρίζω πολύ καλά τι συνέβη στην περιοδεία που έκαναν οι Θεσμοφοριάζουσες σε όλη την Ελλάδα.

Οι ηθοποιοί και οι τεχνικοί ήταν απλήρωτοι και τα τεχνικά προβλήματα -που υπήρχαν από την πρώτη μέρα- δεν λύθηκαν ποτέ.

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί συνέβη αυτό.

Αν η παράσταση δεν είχε θεατές, θα το καταλάβαινα. Αλλά οι Θεσμοφοριάζουσες πήγαν καλύτερα στο ταμείο από τις άλλες παραστάσεις που έκαναν περιοδεία αυτό το καλοκαίρι.

Η μόνη λογική εξήγηση που μπορώ να δώσω είναι ότι οι Θεσμοφοριάζουσες ενόχλησαν πολύ.

Αν δεν κάνω λάθος, ήταν η μόνη μεγάλη παράσταση αυτό το καλοκαίρι που αναφέρθηκε εκτενώς στα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας και είχε στον στόχο της σάτιράς της καθεστωτικούς πολιτικούς.

Ως ένας από τους συντελεστές της παράστασης, δεν μπορώ να κρίνω αντικειμενικά το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. Αυτό θα το κάνουν οι χιλιάδες θεατές που την παρακολούθησαν.

Πάντως, θα ήμουν ψεύτης αν δεν έλεγα πως εγώ ενθουσιάστηκα και με την παράσταση, και με τις πρόβες, και με τους ηθοποιούς, και με τους άλλους συντελεστές της παράστασης, και με τη συνεργασία με τον Γιώργο Κιμούλη, και με όλα.

Στις Θεσμοφοριάζουσες έζησα τις πιο όμορφες στιγμές από την ημέρα που ξεκίνησα να γράφω.

Η συνεργασία με τον Γιώργο Κιμούλη ήταν ένα θαύμα που δεν περίμενα να συμβεί. Συνέβη, όμως.

Πέρα από το ταλέντο του και την καλλιτεχνική του αξία -τα οποία δεν αμφισβητούν πολλοί-, ο Γιώργος Κιμούλης είναι ένας από τους καλύτερους ανθρώπους που έχω γνωρίσει στη ζωή μου.

Επίσης, είναι ένας από τους λίγους καλλιτέχνες που έχει πάρει ξεκάθαρη θέση ενάντια σε όλα αυτά που συμβαίνουν στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Αυτό, και το γεγονός ότι δεν έκρυψε ποτέ την στήριξή του στον ΣΥΡΙΖΑ, τον έχουν κάνει στόχο χυδαίων και άθλιων επιθέσεων.

Έχει μεγάλη πείρα από αυτά τα πράγματα και ξέρει πώς να τα αντιμετωπίσει.

Ξέρω πια καλά πως το μόνο που αξίζει σε αυτό το ταξίδι της ζωής είναι οι άνθρωποι που γνώρισες και αγάπησες.

Δεν αξίζουν μια ούτε η δόξα, ούτε η φήμη, ούτε τα λεφτά, ούτε οι επιτυχίες, ούτε τίποτα από όλα αυτά. Αξίζουν μόνο οι άνθρωποι.

Και στις Θεσμοφοριάζουσες γνώρισα πολλούς ωραίους ανθρώπους.

Γιώργο Κιμούλη, σε ευχαριστώ από καρδιάς. Σε αγαπάω.

-Αντίο Θεσμοφοριάζουσες. Εγώ σας αγάπησα πολύ.

-Πότε πρόλαβες;

-Ήταν έρωτας από την πρώτη ματιά.

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.