Ισορροπία και ανισορροπία

Του Χ.Β.

Βασικά, είναι απλό: Η ισορροπία στη φύση είναι το διαρκές απαιτητό από τη φύση την ίδια. Όταν δημιουργείται υπερβολικό γέμισμα σε μια πλευρά, τότε η κατάσταση αναποδογυρίζει. Εν ολίγοις, δεν γίνεται μια κατάσταση (που εμείς απλοϊκά ονομάζουμε καλή/κακή) να συνεχίζει για πάντα, διότι τότε θα υπήρχε το παράδοξο του να γέρνει μονομερώς κάτι. Το οποίο είναι αδύνατον να συμβεί.

Πάρτε για παράδειγμα το θέμα του perpetual movement. Της αένας κίνησης. Αυτή δημιουργείται από τη συνεχή εναλλαγή μιας αρνητικής/υποχωρητικής κατάστασης σε θετική/ενεργή. Η εναλλαγή αυτή δημιουργεί την κίνηση.

Εάν μόνο μια κατάσταση υπερτερούσε, τότε θα είχαμε ακινησία. Το οποίο όμως όταν κάτι “βαραίνει” από “υπερβολικό γέμισμα” είναι ταυτόχρονα αδύνατο.

Το θεματάκι μας είναι ότι δεν ξέρουμε τη διάρκεια.

Δηλαδή, μια κατάσταση που δημιουργεί ανισορροπία πόσο διαρκεί μέχρι να τουμπάρει προς το άλλο μέρος, ώστε να επέλθει ισορροπία; Μέχρι φυσικά και εκείνη η πλευρά να γεμίσει και να επέλθει το άλλο τουμπάρισμα.

Ότι γίνεται παγκοσμίως και εμπεριέχει την απληστία που οδηγεί σε συνεχές γέμισμα και βάρος προς μια πλευρά, μοιραία θα τουμπάρει.

Το μυστικό για να δημιουργήσουμε με τα χρόνια μια ισορροπία με τις λιγότερες δυνατές διακυμάνσεις (διότι η αλλαγή προϋποθέτει κίνηση συνεχή) είναι η κατανόηση των λόγων που δημιουργούν ανισορροπία.

Έχουμε λοιπόν από τη μια τους γνώστες που κατανοούν αυτό το νόμο της φύσης αλλά τους ενδιαφέρει να τον εκμεταλλευτούν για έναν δεδομένο χρονικό ορίζοντα προς προσωπικό όφελος και στην ίδια ακριβώς πλευρά έχουμε και εκείνους που λειτουργούν έτσι ασυνείδητα.

Η “τούμπα” θα επιφέρει κλυδωνισμούς και κύματα. Η αυτογνωσία λοιπόν και η κατανόηση της συμπεριφοράς μας όπως και το τι συνέπειες έχει αυτή σε μικρο/μακρο κοινωνικό επίπεδο οδηγεί σε πιο σοφές κινήσεις και στην αντίληψη περί του Όλου των πραγμάτων.

Οι παροιμίες μπορούν να δείξουν επίσης το δρόμο. Όπως: Αμαρτίαι γονέων παιδεύουσι τέκνα.

Γονιός = Αυτός που δημιουργεί κάτι.

Τέκνα = Αυτά που έπονται και εισπράττουν κάτι.

Η παροιμία είναι παραπάνω από ακριβής διότι ο νόμος της φύσης που αναφέραμε -εφόσον είμαστε ασυνείδητοι ή συνειδητά άπληστοι – θα δημιουργήσει κλυδωνισμούς και κύματα. Τα οποία θα εισπράξουν εκείνοι που θα τα συναντήσουν.

Ας σκεφτούμε λοιπόν.

Κάποιος είπε: Μην κάνεις αυτό που δεν θες να σου κάνουν. Πέρα από μια απλή οδηγία, έδωσε και ένα κοάν διαλογισμού με αυτό. Το οποίο δίνει τη λύση.

Το εμπόδιο μοιάζει σχεδόν πάντα να είναι και η λύση.

Καλή συνέχεια.

Χ.Β.

(Αγαπητέ φίλε, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν σκέφτονται. Και δεν τους απασχολεί η ισορροπία. Η τούμπα έχει γίνει αλλά δεν την έχουν ανακοινώσει τα ΜΜΕ. Ούτε πρόκειται. Οι γυναίκες είναι πιο κοντά στη φύση -και την ισορροπία- αλλά την εξουσία την έχουν οι άνδρες. Το “Αμαρτίαι γονέων παιδεύουσι τέκνα” δεν είναι παροιμία αλλά εκκλησιαστική ρήση. Βέβαια, έχει προηγηθεί ο Ηράκλειτος: “Ου δει ως παίδας τοκεώνων…”. Να είστε καλά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.