Αρχοντοχωριάτες

Αγαπητέ Πιτσιρίκο μετά το εξαιρετικό άρθρο σου Ταρτουφισμός ,είπα και εγώ να μείνω στο πνεύμα του Μολιέρου με την αρχοντοχωριατιά που δέρνει αυτούς τους απίθανους τύπους που μας κυβερνούν. Και εξηγούμαι: Εδώ ο κόσμος καίγεται και η κυβέρνηση έχει της Αλαμουντίν της το χαβά.

Δεν λέω, η κυρία Αμαλ Αλαμουντίν-Κλούνεϊ είναι μια όμορφη γυναίκα και απ’ ό,τι μαθαίνω και καλή δικηγόρος.

Επίσης η κ. Αλαμουντίν είναι τυχερή γυναίκα κάτι σαν θηλυκός Αλαντίν με το μαγικό λυχνάρι, αφού το καλό το τζίνι της εκτός από ομορφιά και επαγγελματική καταξίωση, της χάρισε ως σύζυγο και τον πιο περιζήτητο εργένη του Χόλιγουντ -μη σου πω και του κόσμου όλου- τον γοητευτικό ηθοποιό Τζορτζ Κλούνεϊ.

Κάπως έτσι θα σκέφτηκαν και οι κύριοι της κυβέρνησης, όταν ανέθεσαν στην γοητευτική αυτή κυρία την υπόθεση της διεκδίκησης της επιστροφής από το βρετανικό Μουσείο των γλυπτών του Παρθενώνα:

Αφού κατάφερε να συγκινήσει τον αμετανόητο εργένη Τζόρτζ δεν θα καταφέρει να κάνει την παγωμένη καρδιά των Βρετανών να λιώσει σαν βούτυρο ώστε να μας επιστρέψουν τα κλεμμένα από τον Έλγιν γλυπτά μας, κάτι που αρνούνται σθεναρά επί τόσα χρόνια;

Θα τρίψει με το αβρό δαχτυλάκι της το μαγικό λυχνάρι, θα πει στο τζίνι την ευχή της και τσουπ! να σου τα μάρμαρα πίσω στην Ελλάδα.

Η δική μας η αείμνηστη Μελίνα, παρ’ όλο που είχε κινήσει γη και ουρανό για την επιστροφή τους, δεν τα κατάφερε, αφενός μεν γιατί ήταν Ελληνίδα και αφετέρου γιατί ήταν παντρεμένη με τον επίσης αείμνηστο Ζιλ Ντασέν που δεν πέρναγε πια η μπογιά του και όχι με τον κούκλο τον Τζορτζ τον Κλούνεϊ

Γιατί πώς να το κάνουμε; Άλλη χάρη βρε παιδί μου, άλλον αέρα έχουν οι ξένες, όπως έλεγε και η Κατερίνα Γιουλάκη στο έργο μια Ιταλίδα απ΄την Κυψέλη.

Επίσης, άλλη αίγλη και κύρος έχουν τα ξένα δικηγορικά γραφεία και οι φημισμένοι δικηγόροι τους και άλλη τα νομικά γραφεία και οι Ελληνες άσημοι δικηγόροι της Ψωρο Κώσταινας.

Και άλλη αίγλη και κύρος αποκτάς όταν φωτογραφίζεσαι κορδωτός και χαμογελαστός δίπλα στην διάσημη νιόπαντρη κυρα Κλούνεϊ και καμία απολύτως όταν δουλεύεις αθόρυβα και επίμονα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας ψάχνοντας να βρεις τους καλύτερους νομικούς της χώρας συστήνοντας επιτροπές για να προσφύγουν κι εγώ δεν ξέρω πού, νομικός δεν είμαι, για να βρεις το δίκιο σου.

Ποιος θα το μάθει; Πώς θα σε παίξουν τα κανάλια στα πρωϊνάδικα, στις Τατιάνες στις Ελένες αλλά και στα “σοβαρά δελτία” των 8 και τις Ανατροπές;

Πώς θα γυρνάς να λες στους φίλους σου αλλά και στους ψηφοφόρους σου “Ξέρεις ποιος είμαι εγώ; Αυτός που φωτογραφήθηκε και συνέφαγε με την γυναίκα του Κλούνεϊ”.

Θα μου πεις, ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Αν η δανεική λόγω συζύγου, η διασημότης της κ. Αλαμουντίν μας φέρει πίσω τα μάρμαρα του Παρθενώνα, κομμάτια να γίνει.

Μόνο που πολύ φοβάμαι πως οι κυβερνήσεις χωρών όπως η Βρετανία δεν λειτουργούν έτσι, ούτε πάσχουν από τον αφόρητο επαρχιωτισμό και την αρχοντοχωριατιά που χαρακτηρίζει την κυβέρνησή μας αλλά και τους Έλληνες γενικότερα για να εντυπωσιαστούν από την διάσημη κυρία και να μας επιστρέψουν τα γλυπτά.

Και εύχομαι να βγω ψεύτρα, αλλά, από όλη αυτή την πασπαλισμένη με χολιγουντιανή χρυσόσκονη κυβερνητική παράσταση, το μόνο που θα μείνει στο τέλος για να θυμόμαστε, τουλάχιστον οι πιο περήφανοι και οι πιο ευαίσθητοι, θα είναι αυτό το πικρό, άβολο συναίσθημα της αντιμετώπισής μας ως ιθαγενείς που μας λυπήθηκε μια διάσημη κυρία και αποφάσισε να μας υιοθετήσει (όπως υιοθετούσε η Μαντόνα τα παιδιά στο Μαλάουι), αλλά και της ντροπής για τους φύλαρχους αρχοντοχωριάτες της εξουσίας που απαξιώνουν τόσο επιδεικτικά τους νομικούς επιστήμονες της χώρας.

Φιλικά

Κατερίνα

(Αγαπητή η επιλογή της Αλαμουντίν από την κυβέρνηση Σαμαρά είναι για εσωτερική κατανάλωση. Είναι τόσο βέβαιη πια η νέα χρεοκοπία της Ελλάδας που η κυβέρνηση Σαμαρά -για να παρουσιάσει έργο- έχει πέσει με τα μούτρα στους τάφους και στα Μάρμαρα. Για κάποιο λόγο που δεν καταλαβαίνω, πολλοί Έλληνες πιστεύουν μεν πως η Ελλάδα είναι η πιο όμορφη χώρα του κόσμου αλλά από την άλλη εντυπωσιάζονται όταν ένας κινηματογραφικός σταρ ή ένα μοντέλο έρχεται στην Ελλάδα· ακόμα κι αν έρχεται για να κάνει τα μπάνια του. Μπορεί να φταίει η χαμηλή αυτοεκτίμηση. Όμορφη η Αλαμουντίν, όμως. Οι Λιβανέζοι είναι όμορφος λαός. Να είσαι καλά.)

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.