Μίσος

HΣτη Μυτιλήνη, κάποιοι φωτοτύπησαν ιατρική γνωμάτευση νοσοκομείου των Αθηνών για ασθενή που έχει προσβληθεί από τον ιό του AIDS, και πέταξαν τις φωτοτυπίες στους δρόμους. Οι φωτοτυπίες ανέφεραν το όνομα μιας γυναίκας που κατοικεί στο νησί, ο πατέρας της οποίας διαψεύδει πως η κόρη του έχει AIDS, αναφέρει ως υπεύθυνο για την διαπόμπευση έναν πρώην σύντροφό της και προαναγγέλλει μήνυση.

Μετά την διαπόμπευση από την Αστυνομία και τα ΜΜΕ των οροθετικών γυναικών το 2012 -με τη δημοσίευση των ονομάτων τους, των φωτογραφιών τους, των ονομάτων των γονιών τους και τις διευθύνσεις τους-, δεν πρέπει να κάνει σε κανέναν εντύπωση ότι κάποιος επιλέγει να διαπομπεύσει μια γυναίκα με την “κατηγορία” ότι είναι φορέας του AIDS.

Οι οροθετικές γυναίκες φυλακίστηκαν, μετά αθωώθηκαν αλλά ο στόχος είχε επιτευχτεί: οι τότε υπουργοί Υγείας και Προστασίας του Πολίτη, Ανδρέας Λοβέρδος και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης -που μιλούσαν για “υγεινομική βόμβα”- επιβραβεύτηκαν για την χυδαιότητά τους από τους Έλληνες πολίτες και εξελέγησαν στις εκλογές του 2012, ενώ σήμερα είναι και οι δυο υπουργοί.

Η άγνοια βασιλεύει στην ελληνική κοινωνία.

Για να θεωρείς πως διαπομπεύεις κάποιον με την “κατηγορία” ότι έχει AIDS, είναι προφανές πως δεν ξέρεις τι είναι το AIDS, πώς μεταδίδεται και τι σημαίνει “φορέας του AIDS”, ενώ βασίζεσαι στην πεποίθηση πως ούτε οι άλλοι ξέρουν.

Από την άλλη, αν και ο δράστης ή οι δράστες της διαπόμπευσης της γυναίκας στη Μυτιλήνη μάλλον “εφηύραν” τη νόσο της γυναίκας, είναι ενδεικτικό πως πολλοί Έλληνες αναζητούν το “αδύνατο” σημείο του άλλου -ή δημιουργούν ένα ψεύτικο “αδύνατο” σημείο-, για να τον χτυπήσουν και να τον διαπομπεύσουν.

Υποθέτω πως για αυτές τις συμπεριφορές δεν φταίει το Μνημόνιο. Ή το …ψέκασμα.

Το εντυπωσιακό είναι πως το μίσος πολλών Ελλήνων δεν στρέφεται προς την εξουσία -πράγμα που θα ήταν λογικό- αλλά προς τους άλλους Έλληνες.

Οπότε, βρίσκω πολύ υποκριτικό άνθρωποι που ελεεινολογούν καθημερινά εναντίον των άλλων πολιτών -μόνο και μόνο επειδή τυχαίνει να έχουν διαφορετικές απόψεις από αυτούς-, να παριστάνουν τους σοκαρισμένους από προσπάθειες διαπόμπευσης ενός πολίτη, όπως αυτή στη Μυτιλήνη.

Το μίσος κάνει πάρτι στην ελληνική κοινωνία.

Και το μίσος είναι αδελφάκι του φθόνου.

Του φθόνου που είναι η κατάρα των Ελλήνων.

Και αυτή η κατάρα θα τους καταπιεί.

(Έγραψα για το περιστατικό στη Μυτιλήνη, μόνο και μόνο επειδή μου το ζήτησε επίμονα χτες το μεσημέρι μια φίλη μου, και με παρακάλεσε να γράψω.)

(Το βράδυ, επιστρέφοντας με το αυτοκίνητο από το ίδρυμα, η Π. είπε πως είναι βέβαιη ότι πίσω από την προσπάθεια διαπόμπευσης της γυναίκας στη Μυτιλήνη κρύβεται μια γυναίκα. Η Α. συμφώνησε μαζί της. Τους είπα ότι εγώ είμαι απόλυτα βέβαιος πως το έκανε άνδρας. Η Ό. συμφώνησε μαζί μου. Τελικά, είχαμε δίκιο. Όχι τίποτε άλλο αλλά έχουν κάτι πτυχία και μας το παίζουν μεγάλες ψυχολόγες. Φιλιά, κορίτσια!)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.