Απεργία πείνας του Prela Simo, κρατουμένου στις φυλακές Δομοκού

Αγαπητέ πιτσιρίκο, ονομάζομαι Θεοδώρα Καλοσίδου και είμαι δικηγόρος του 24χρονου κρατούμενου στις φυλακές Δομοκού Prela Simo, ο οποίος έχει ξεκινήσει απεργία πείνας από τις 5 Δεκεμβρίου. Ο λόγος που προβαίνει στην κίνηση αυτή είναι το ότι, κατά παράβαση του νόμου, δεν του χορηγείται ολιγοήμερη άδεια, προκειμένου να επισκεφτεί τον 3χρονο γιο του. Ο κρατούμενος επιθυμεί να δώσει κάποια δημοσιότητα στο θέμα, αλλά όλες οι προσπάθειες του έχουν πέσει στο κενό. Για το λόγο αυτό, ανέλαβα η ίδια ως δικηγόρος του να έρθω σε επαφή με διάφορα site. Τα “γνωστά και “έγκυρα” δημοσιογραφικά site και blogs με έχουν αγνοήσει εντελώς.

Θα ήθελα να δημοσιεύσεις στη σελίδα σου το ακόλουθο κείμενο (προς διευκόλυνσή σου) ή, φυσικά, αν επιθυμείς, να γράψεις εσύ κάτι άλλο:

Από τις 5 Δεκεμβρίου έχει ξεκινήσει απεργία πείνας εντός των φυλακών Δομοκού ο 24χρονος κρατούμενος Simo Prela, με μοναδικό – και πλήρως αιτιολογημένο – αίτημά του τη χορήγηση ολιγοήμερης άδειας απουσίας από το κατάστημα κράτησης. Ο κύριος δε λόγος που επιθυμεί να βγει για λίγες ημέρες από το σωφρονιστικό ίδρυμα είναι το ότι θέλει να επισκεφτεί τον 3χρονο γιο του, τον οποίο ακόμη δεν έχει κατορθώσει να αναγνωρίσει νομικά και, επομένως, να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αναγνώρισή του, αλλά και να περάσει λίγες στιγμές μαζί του ενόψει εορτών.

Ο εν λόγω κρατούμενος πληροί όλες τις απαιτούμενες από το νόμο προϋποθέσεις για την ενάσκηση του δικαιώματός του για λήψη τακτικής άδειας απουσίας (έχει εκτίσει τα 2/5 της ποινής του, δεν εκκρεμούν πειθαρχικές διώξεις εις βάρος του) το Συμβούλιο, όμως, των φυλακών αρνήθηκε και μάλιστα δύο φορές να δεχθεί το αίτημά του, με αποφάσεις εντελώς αβάσιμες και αναιτιολόγητες, πλήρως στερούμενες ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας, εμφορούμενες πιθανότατα και από ρατσιστικά κίνητρα, εξαιτίας της αλβανικής καταγωγής του.

Μην μπορώντας να “βρει το δίκιο του” με άλλο τρόπο και έχοντας εξαντλήσει σχεδόν όλα τα ένδικα βοηθήματα που του παρέχει ο νόμος, ο νεαρός κρατούμενος αποφάσισε να ξεκινήσει απεργία πεινάς και εμμένει σε αυτήν του την απόφαση μέχρι και σήμερα. Συγχρόνως, διαμαρτύρεται έντονα για τις άθλιες συνθήκες κράτησης στο Δομοκό, για την άσχημη συμπεριφορά των υπαλλήλων του καταστήματος, για την αδιαφορία των δικαστικών οργάνων.

Να σημειωθεί ότι ο νεαρός κρατούμενος προσπάθησε να επικοινωνήσει μέσω της δικηγόρου του με διάφορα δημοσιογραφικά site και τηλεοπτικές εκπομπές, του αρνήθηκαν, όμως, έστω και 2 λεπτά δημοσιότητας, πιθανώς εξαιτίας του γεγονότος ότι τα κίνητρά του δεν είναι αμιγώς πολιτικά, αλλά κατά βάση κοινωνικά – οικογενειακά.

Ο 24χρονος κρατούμενος δήλωσε υπεύθυνα στις 27 Δεκεμβρίου ότι από την 31η Δεκεμβρίου προτίθεται να ξεκινήσει “λευκή” απεργία πείνας, δηλαδή να απέχει και από τη λήψη νερού, προκειμένου να γίνει δεκτό το καθ’ όλα νόμιμο αίτημά του για χορήγηση άδειας απουσίας από το κατάστημα κράτησης, προκειμένου να επισκεφτεί τον ανήλικο γιο του.

(Αγαπητή κυρία Καλοσίδου, γι’ αυτό υπάρχουν τα μπλογκ: για να μπορούν να ακουστούν όλοι. Είμαι στην διάθεσή σας για οτιδήποτε θέλετε να δημοσιοποιήσετε. Ελπίζω όλα να πάνε καλά για τον νεαρό κρατούμενο. Καλή χρονιά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.