Ποιοι κερδίζουν από τον κοινωνικό αποκλεισμό των Ρομά;


“Οι Ρομά παίρνουν επιδόματα, και τα ξοδεύουν”, “το κράτος τους έδωσε πολλά και αυτοί τα σπατάλησαν”. “Είναι άξιοι της μοίρας τους”.

Αυτές οι φράσεις ακούγονται, πολλές φορές κρυφά από τον Δημόσιο Λόγο, ακριβώς για να μην αποκαλυφθεί ο ρατσιστικός πυρήνας της κυρίαρχης ιδεολογίας που προσπαθεί να ρίξει την ευθύνη για τον αποκλεισμό στις κοινωνικές ομάδες που αποκλείονται, αντί να την επωμιστεί το κράτος και οι πολιτικές και οικονομικές του επιλογές.

Πόσο αληθινοί είναι όμως οι παραπάνω ισχυρισμοί; Μήπως τα χρήματα κατευθύνονται σε μεγάλες εταιρίες και τράπεζες, ενώ θα έπρεπε να κατευθυνθούν προς τους Ρομά;

Ο δάσκαλος, Άγγελος Χατζηνικολάου, και ο καθηγητής Παιδαγωγικού ΑΠΘ, Γιώργος Τσιάκαλος, αναλύουν τις πολιτικές και οικονομικές επιλογές του κράτους που φαίνεται διαχρονικά να αποκλείουν τους Ρομά και να ευνοούν τους ισχυρούς.

Στην συζήτηση συμμετέχουν επίσης, η Άννα Μάγκα, πρόεδρος Συλλόγου Γυναικών Ρομά Δενδροποτάμου, και η Μέλπω Καλομοίρη, εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας. Στην παρουσίαση της εκπομπής “Παιδεία σε Κρίση”, ο Χρήστος Αβραμίδης.

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.