Επιτέλους, ανοίγει η ΕΡΤ!

ΕΡΤΣήμερα το πρωί, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ πως την επόμενη εβδομάδα θα έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ, όπου θα προβλέπεται μικρή αύξηση του ανταποδοτικού τέλους μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, ώστε να επαναλειτουργήσει η ΕΡΤ.

Θεωρώ τεράστιο λάθος, ο υπουργός Επικρατείας να προαναγγέλλει το άνοιγμα της ΕΡΤ από ένα ιδιωτικό κανάλι. Αυτό, αν δεν μπορεί να το καταλάβει κάποιος μόνος του, δεν χρειάζεται να του το εξηγήσεις.

Επίσης, θεωρώ λάθος την αύξηση του ανταποδοτικού τέλους, ώστε να λειτουργήσει ξανά η ΕΡΤ.

Και βέβαια, αν η κυβέρνηση σκοπεύει να προσλάβει ξανά όλους τους εργαζόμενους της ΕΡΤ, αυτό θα είναι το απόλυτο λάθος.

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ είχαν μια χρυσή ευκαιρία τον Ιούνιο του 2013 να κάνουν την δική τους επανάσταση και να γράψουν ιστορία.

Το πραξικοπηματικό και βλακώδες μαύρο που έριξε στην ΕΡΤ η κυβέρνηση Σαμαρά έφερε δίπλα στους εργαζόμενους την πλειοψηφία των Ελλήνων· ακόμα και ανθρώπους που δεν έβλεπαν ποτέ ΕΡΤ, ακόμα και ανθρώπους που δεν είχαν τηλεόραση.

Για λόγους που δεν χρειάζεται να αναφέρω, οι περισσότεροι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Όπως δεν στέκονταν και πριν το μαύρο στην ΕΡΤ. Η ευκαιρία χάθηκε.

Η συμπαράσταση των πολιτών στους εργαζόμενους της ΕΡΤ δεν είχε να κάνει με το υπέροχο πρόγραμμα της ΕΡΤ -που αντικειμενικά δεν βλεπόταν- αλλά με την παράλογη και φασιστική κίνηση της κυβέρνησης Σαμαρά να ρίξει μαύρο στην ΕΡΤ, χωρίς μάλιστα να έχει το παραμικρό σχέδιο για την επόμενη ημέρα.

Οπότε, η χώρα μας έκανε την παγκόσμια πρωτοτυπία, να μείνει χωρίς κρατική -κάποιοι την έλεγαν “δημόσια”- τηλεόραση.

Τώρα η κυβέρνηση έχει μια χρυσή ευκαιρία να αποκτήσει η χώρα μας μια σύγχρονη και παραγωγική δημόσια τηλεόραση.

Η νέα ΕΡΤ θα πρέπει να είναι αυτόνομη και κερδοφόρα, κάνοντας παραγωγές που θα πουλιούνται στο εξωτερικό. Επίσης, θα πρέπει να “συνδεθεί” με τον τουρισμό, ώστε να συμβάλει με κάποια προγράμματά της στην αξιοποίηση του τουριστικού προϊόντος.

Η ΕΡΤ πρέπει να φέρει χρήματα στην χρεοκοπημένη Ελλάδα, όχι να πάρει και άλλα χρήματα από τους εξουθενωμένους πολίτες.

Υπάρχουν εκατοντάδες Έλληνες που εργάζονται σε υψηλές θέσεις σε μερικές από τις καλύτερες τηλεοράσεις του κόσμου. Όχι, να μην τους προσλάβετε. Αλλά μπορείτε να ρωτήσετε την γνώμη τους για την νέα ΕΡΤ. Δεν θα την αρνηθούν.

Η ΕΡΤ δεν πρέπει να γίνει αυτό που ήταν. Αυτό που ήταν η ΕΡΤ ήταν άθλιο.

Αν η κυβέρνηση σκοπεύει να προσλάβει ξανά τους Καλφαγιάννηδες, να μας κάνει τουλάχιστον τη χάρη να μην μιλάει για αξιοπρέπεια.

Αν η κυβέρνηση δεν καταλαβαίνει πως δεν γίνεται από τη μια να υπάρχουν συνάνθρωποί μας που δεν έχουν να πληρώσουν το λογαριασμό της ΔΕΗ και, από την άλλη, η ίδια να προαναγγέλλει αύξηση του ανταποδοτικού τέλους μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ για να λειτουργήσει η ΕΡΤ, έχει πολύ μεγάλο πρόβλημα.

Αν το πλάνο της νέας κυβέρνησης για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ είναι τα χρήματα των πολιτών που η ίδια υποτίθεται πως προσπαθεί να σώσει από την ανθρωπιστική κρίση, παραδίδομαι.

Αλήθεια, όμως, το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τα χρεοκοπημένα ιδιωτικά ΜΜΕ τι απέγινε;

Θα περιμένουμε να ρωτήσουν και για αυτό τον κ. Παππά και τα άλλα κυβερνητικά στελέχη τα παπαγαλάκια των ιδιωτικών καναλιών. Τόσες ώρες περνάνε μαζί, μπορεί κάποια στιγμή να το φέρει η κουβέντα.

Αν κι εγώ προτείνω να βάλει η κυβέρνηση ένα χαράτσι στο λογαριασμό της ΔΕΗ και για τα ιδιωτικά κανάλια.

Να στηρίξουμε και τον Μπόμπολα και τον Πρετεντέρη.

Γιατί, πάνω από όλα, αξιοπρέπεια.

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.