Η ρήξη δεν είναι αυτοσκοπός – Το ευρώ είναι;

Γεια σου πιτσιρίκο,
“Η ρήξη δεν είναι αυτοσκοπός”, δήλωσε χθες ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, και θα συμφωνήσω μαζί του. Όμως ρωτάω, όπως και πολλοί συμπολίτες μας:
Το ευρώ είναι;

Αυτό το πρώτο μήνα κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, θεωρώ τον εαυτό μου από τους πλέον υπομονετικούς, και σε κάποια πράγματα επιλέγω να κάνω τα στραβά μάτια.

Όμως, για εμένα τουλάχιστον, υπάρχουν δύο πολύ σοβαρά ζητήματα, τα οποία δεν μπορώ να παραβλέψω και με έχουν προβληματίσει.

1. Η έλλειψη εναλλακτικού σχεδίου

Καταλαβαίνω πως η πλειοψηφία των πολιτών, προ εκλογών, ήθελε τη παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Αντιλαμβάνομαι λοιπόν τους λόγους μη δημοσιοποίησης ενός plan b, με προβληματίζει όμως η, ως φαίνεται, μη ύπαρξη του.

2. Η άρνηση δημοψηφίσματος

Η νωπή λαϊκή εντολή, όπως αρέσκεται να λέει ο Αλέξης, αφορά το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης εντός του ευρώ. Εάν αυτά τα δύο είναι αδύνατον να επιτευχθούν, δεν θα έπρεπε να ερωτηθεί ο λαός;

Ίσως, βέβαια, τα δύο παραπάνω να είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Η έλλειψη εναλλακτικού σχεδίου να μπλοκάρει και ένα δημοψήφισμα, αφού δεν υπάρχει μελετημένη αντιπρόταση.

Σε τέσσερις μήνες όμως, θεωρώ αδιανόητο, να μην υπάρχει εναλλακτική. Σε θεωρητικό επίπεδο τουλάχιστον, οι Βαρουφάκης, Λαπαβίτσας, όπως διάβαζα σε ένα άρθρο του Paul Mason, έχουν μελετήσει ακόμα και κάποια θεωρία με bitcoin, που θα μπορούσε να βοηθήσει σε ομαλότερη μετάβαση σε εθνικό νόμισμα. Καλές οι θεωρίες, αλλά είναι καιρός να πάμε στη πράξη.

Εάν δεν εκπονηθεί συγκεκριμένο σχέδιο τώρα, πολύ φοβάμαι πως τον Ιούνιο θα είμαστε ξεβράκωτοι και τα αγγούρια μεγάλα.

Πρέπει να έχουμε το δικαίωμα δημοψηφίσματος, αλλά μεταξύ συγκεκριμένων προτάσεων. Χωρίς συγκεκριμένη αντιπρόταση, ο κόσμος θα δειλιάσει και όχι άδικα.

Γιώργος από Γερμανία

Υ.Γ. 1 Με αφορμή τις συγκεντρώσεις που οργανώνονται από ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΚΚΕ, θα ήθελα να εκφέρω μία άποψη, που αφορά γενικότερα τις διαδηλώσεις που θα λάβουν χώρα το επόμενο διάστημα. Επειδή θεωρώ σημαντικότερο το τι θα έρθει μετά τον Ιούνιο, θα πρότεινα κεντρικό σύνθημα να μην είναι το ΟΧΙ στη νέα συμφωνία, τη δανειακή σύμβαση και το νέο μνημόνιο, αλλά το ΝΑΙ σε λογιστικό έλεγχο του χρέους, ΝΑΙ στη διαγραφή του, ΝΑΙ στην εκπόνηση εναλλακτικού σχεδίου για έξοδο από το ευρώ. Αυτή είναι, κατ’ εμέ, εποικοδομητική αντιπολίτευση, αλλά και εποικοδομητική στήριξη.

Υ.Γ. 2 Υποκλίνομαι στο σχόλιο που έκανες στο τέλος του κειμένου σου “Το σοκ του τα έχεις πάλι κυβέρνηση”. Πέραν του “οικονομικού”, όταν σε διαβάζουν χιλιάδες άνθρωποι καθημερινά και σε εμπιστεύονται, θες δεν θες, επηρεάζεις συνειδήσεις. Μπορεί να μη ζήτησες εσύ αυτή τη δύναμη, αλλά την έχεις. Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, το να κοιτάς το κοινό καλό και όχι τη τσέπη ή το συμφέρον σου, δεν δείχνει μόνο υπευθυνότητα, αλλά και αρετή. Θα έπρεπε να παραδειγματιστούν από εσένα πάρα πολλοί δημοσιογράφοι, αρθρογράφοι, μπλόγκερ και λοιποί συγγενείς, τους οποίους μεν εκτιμώ, αλλά κάποιες φορές δυσκολεύομαι να κατανοήσω τη στάση τους.

(Αγαπητέ Γιώργο, δεν ξέρω για εσάς τους υπόλοιπους αλλά εγώ σίγουρα θα είμαι ξεβράκωτος τον Ιούνιο. Θα είμαι ξεβράκωτος στην παραλία. Το κάνω κάθε χρόνο, και δεν περίμενα την Πρώτη Φορά Αριστερά, για να ξεβρακωθώ. Είχα ξεβρακωθεί εδώ και πολλά χρόνια, και περίμενα την κυβέρνηση της Αριστεράς. Επίσης, τα αγγούρια δεν τα φοβάμαι και ελπίζω τα αγγούρια μου να είναι μεγάλα τον Ιούνιο, όπως ήταν και τα προηγούμενα χρόνια. Γιώργο, όλα καλά θα πάνε. Δηλαδή, τι μπορεί να πάθουμε τον Ιούνιο; Εγώ, ούτως ή άλλως, είμαι σχεδόν ταπί πια, και έχω βρει και την ησυχία μου. Αν έχεις φιλαράκια στα νησιά -όπως έχω εγώ, οι αναγνώστες του μπλογκ να είναι καλά-, τίποτα δεν παθαίνεις στην Ελλάδα το καλοκαίρι. Μόνο καλά σου συμβαίνουν. Το καλοκαίρι δεν χρειάζεσαι χρήματα στην Ελλάδα. Σε ευχαριστώ πολύ, Γιώργο. Να είσαι καλά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.