Κάντε την οικονομία να ουρλιάξει

Αγαπητέ πιτσιρίκο, Θέλοντας να πω κι εγώ τη γνώμη (παπαριά;) μου, θεωρώ ότι το σενάριο που εκτυλίσσεται και θα συνεχίσει τις επόμενες μέρες, είναι παλιό και δοκιμασμένο. Συνοψίζεται στην φράση του σεμνού και ταπεινού Ρίτσαρντ Νίξον «κάντε την οικονομία να ουρλιάξει». Έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για την ανατροπή ενοχλητικών κυβερνήσεων ανά τον κόσμο.

Ας μην γελιόμαστε, τα οικονομικά μεγέθη της Ελλάδας -στο γενικότερο πλαίσιο- είναι αστεία και σίγουρα δεν δικαιολογούν αυτή την μαφιόζικη εκβιαστική στάση απέναντι σε μια κυβέρνηση με ομολογουμένως λογικά και αρκετά προσγειωμένα αιτήματα.

Ωστόσο, ο «κίνδυνος» να επεκταθεί αυτή η «απαράδεκτη» θέληση λαών να διαχειρίζονται μόνοι τους το μέλλον τους είναι σοβαρότατη για ένα βαθειά και συστημικά διεφθαρμένο κατεστημένο οικονομικής και πολιτικής διαχείρισης (χειραγώγησης;) κατ’ όνομα μόνο ανεξάρτητων κρατών.

Επομένως, κατά τη γνώμη μου, όλες οι προσπάθειες των ξένων και εγχώριων αντιπροσώπων αυτού του συστήματος συγκλίνουν αποκλειστικά και μόνο στην προσπάθεια να απολέσει η παρούσα κυβέρνηση την εμπιστοσύνη των πολιτών, και κατ’ επέκταση την ίδια την εξουσία.

Το αποτέλεσμα θα είναι διπλό: αφενός, θα εγκατασταθεί πάλι μια «φιλική» προς τα συμφέροντα της τραπεζοκρατικής ολιγαρχίας κυβέρνηση – μαριονέτα, αφετέρου, θα πάρουν το μήνυμα και άλλοι λαοί που ίσως σκέφτονται να δοκιμάσουν μια διαφορετική πολιτική τους αντιπροσώπευση.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, το μέσον δε θα είναι πλέον τα άρματα -προς θεού, είμαστε πολιτισμένοι τώρα-, αλλά ένα εξίσου αποτελεσματικό και καταστροφικό: η οικονομία.

Αυτό το παιχνίδι πάντα ξεκινάει νωρίς, ώστε να μην επέλθει η φυσική ανοχή στον φόβο και την τρομοκρατία.

Τα πρώτα σημάδια επιτυχίας είναι η γενική πεποίθηση του κόσμου ότι «ψήφισε λάθος» και οι γκρίνιες αυθόρμητες ή μεθοδευμένες.

Η μόνη δύσκολα προβλέψιμη μεταβλητή σε αυτό το σενάριο είναι, όπως πάντα, οι πολίτες.

Αλλά μιλάμε για πολίτες συνειδητοποιημένους, έτοιμους να θυσιάσουν τις όποιες καβάντζες τους -πραγματικές ή φαντασιακές- για μια καλύτερη και ηθικότερη κοινωνία, που στην καλύτερη περίπτωση, οι ίδιοι δεν θα προλάβουν να την χαρούν.

Δηλαδή, πολίτες ονειροπόλους, θαρραλέους και βαθύτατα ανιδιοτελείς και αλτρουιστές.

Και αυτό γιατί το πρόβλημα δεν είναι η οικονομία, η Ευρωζώνη, η Γερμανία κτλ. κτλ., αλλά ο τρόπος με τον οποίο η πλειοψηφία των ανθρώπων επιλέγει να αυτοκαθορίζεται μέσω ενός σάπιου, αντιδημοκρατικού κατεστημένου, το οποίο έχουν δεχτεί άκριτα ως αλάνθαστο και αναγκαίο, παρόλο που δεν εξυπηρετεί ούτε στο ελάχιστο τα δικά τους συμφέροντα, όνειρα και επιδιώξεις.

Μόλις μια κρίσιμη μάζα ανθρώπων συνειδητοποιήσει το πόσο άρρωστη, αυτοκαταστροφική και πυρηνικά ανόητη είναι αυτή η θεώρηση, το βρώμικο οικοδόμημα θα καταρρεύσει εν μία νυκτί.

Βέβαια, έχουν ήδη προηγηθεί δύο παγκόσμιοι πόλεμοι και αμέτρητοι μικρότεροι, και ακόμα πιστεύουμε πως οι τράπεζες είναι απαραίτητες, το χρήμα η μέγιστη αξία και το απόλυτο κίνητρο, οι πολιτικοί χρήσιμοι και ειλικρινείς, και η καριέρα και τα υλικά αγαθά το ιερότερο κριτήριο της αξίας ενός ανθρώπου.

Η ενηλικίωση του ανθρώπινου είδους, δυστυχώς, αργεί ακόμα.

Βασίλης

(Αγαπητέ Βασίλη, η ελληνική οικονομία έχει ουρλιάξει εδώ και καιρό. Με τόσους άνεργους και τόσους Έλληνες μετανάστες στο εξωτερικό, τα ουρλιαχτά ακούστηκαν σε όλη την Ευρώπη. Βασίλη, ο ένας στους δυο πολίτες στην Ελλάδα ή δεν πήγε να ψηφίσει στις εκλογές ή ψήφισε για χαβαλέ. Οπότε, δεν είναι και λίγοι αυτοί που δεν εξαρτούν την τύχη τους από τα κόμματα και το πολιτικό κατεστημένο. Κάποιοι από αυτούς μπορεί να πιστεύουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ -ο όποιος ΣΥΡΙΖΑ- έχει πολύ καλές προθέσεις- αλλά στο τέλος θα υποκύψει στους εκβιασμούς των αγορών, οπότε και δεν υπάρχει κανένα νόημα στο να ψηφίζεις, αφού, τελικά, η ψήφος σου δεν μετράει. Δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν ενηλικιωθεί. Απλά, δεν ασχολούνται. Δεν ασχολούνται γιατί προτιμούν να ζήσουν τη μια και μοναδική ζωή τους. Να την ζήσουν, έστω και με λίγα. Να την ζήσουν, πάντως, και όχι να μεταθέτουν διαρκώς τη ζωή για μετά. Η ζωή είναι τώρα. Η χίπικη πλευρά του εαυτού μου τους καταλαβαίνει, και, αν δεν αλλάξει κάτι σύντομα, δεν αποκλείεται να τους κάνει ξανά παρέα, όπως τους είχε κάνει και στο παρελθόν. Να είσαι καλά.)

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.